Elektrikere er i høj kurs

Nye tal viser ekstremt lav ledighed og et hav af forgæves rekrutteringer af elektrikere. Udviklingen er stærkt bekymrende, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, der frygter, at det i sidste ende går ud over både borgere, virksomheder og den grønne omstilling af samfundet.

”Den historisk lave ledighed er ikke kun et problem for virksomhederne, som har svært ved at skaffe medarbejdere. Det er også et problem for boligejerne, der vil konvertere til varmepumpe eller sætte solceller op. Alt peger på, at efterspørgslen kun vil stige de kommende år, og derfor er det nødvendigt at få gjort noget, hvis den grønne omstilling ikke skal gå i stå”, sigerTroels Blicher Danielsen, administrerende direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne. Foto: TEKNIQ Arbejdsgiverne..

I marts var der samlet set 172 fuldtidsledige elektrikere i hele Danmark. Det svarer til en ledighed på 0,85 procent, viser de seneste tal. Det er stærkt bekymrende, når man sammenholder det med, at 40 procent af alle jobopslag målrettet elektrikere er forgæves. Det viser det seneste undersøgelse, som blev offentliggjort i marts af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. I faktiske tal svarer det til 4.430 forgæves forsøg på at ansatte elektrikere ude i installationsvirksomhederne over en periode på fem måneder sidste år.

”Den historisk lave ledighed er ikke kun et problem for virksomhederne, som har svært ved at skaffe medarbejdere. Det er også et problem for boligejerne, der vil konvertere til varmepumpe eller sætte solceller op. Alt peger på, at efterspørgslen kun vil stige de kommende år, og derfor er det nødvendigt at få gjort noget, hvis den grønne omstilling ikke skal gå i stå”, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer 4.100 virksomheder i installationsbranchen og metalindustrien.

Læs også: Månedens udfordring: Mangel på arbejdskraft kræver tæt daglig ledelsesopfølgning

Med så få ledige og så mange forgæves rekrutteringer er det sandsynligt, at en del af de 172 ledige står udenfor arbejdsmarkedet af andre årsager end kun ledighed, eller at de er mellem job. Manglen på kvalificerede medarbejdere kan derfor betyde længere ventetid hos kunden. Det kan få boligejeren til at droppe udskiftningen af det gamle olie- og gasfyr til en grøn varmepumpe, hvis det bliver for bøvlet at finde en håndværker, der har tid. Af samme grund er der brug for handling nu, så problemet ikke vokser sig endnu større de kommende år, lyder det fra arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen. 

”Der er brug for konkrete reformer til at øge arbejdsudbuddet, så vi kan sikre tilstrækkeligt med medarbejdere til at løse de mange opgaver, der ligger i den grønne sags tjeneste. Vi efterlyser blandt andet konkret handling fra regeringen på løftet om at styrke erhvervsskolerne, og så skal det være lettere for virksomhederne at tiltrække medarbejdere - for eksempel fra kandidatlandene fra EU”, siger Troels Blicher Danielsen. 

Øen uden ledige elektrikere
Ledigheden varierer på tværs af landsdelene. I for eksempel Sydjylland og Nordsjælland var der i marts færre end 10 fuldtidsledige elektrikere. På Bornholm var der slet ingen ledige elektrikere, hvilket godt kan mærkes blandt installatørerne på solskinsøen.

”I det daglige arbejde kan vi nok godt klare det, men hvis vi får nogle store opgaver i hus, så bliver vi nødt til at låne medarbejdere fra fastlandet. Vi tager også mange lærlinge ind, så vi kan sikre os fremadrettet. I sidste ende kan vi blive nødt til at bruge vikarbureauer, men det er sidste udvej”, siger elinstallatør Kurt Henning Sjøholm fra Knudsker El. 

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

24.05.2024Carlog System

Sponseret

Tak for besøget!

23.05.2024KlarPris A/S

Sponseret

Vi er KlarPris - Selvfølgelig er vi med dig hele vejen!

23.05.2024Installator.dk

SMV´er kan nu hente gratis hjælp til bæredygtighedsrapporteringen

23.05.2024Frese A/S

Sponseret

Frese udvider direktionen – og ruster sig til yderligere vækst

22.05.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

Tilslutningsløsninger til solceller

22.05.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Kom til Inspirationsdagen 2024

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde