Elektrikere er i høj kurs

Nye tal viser ekstremt lav ledighed og et hav af forgæves rekrutteringer af elektrikere. Udviklingen er stærkt bekymrende, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, der frygter, at det i sidste ende går ud over både borgere, virksomheder og den grønne omstilling af samfundet.

”Den historisk lave ledighed er ikke kun et problem for virksomhederne, som har svært ved at skaffe medarbejdere. Det er også et problem for boligejerne, der vil konvertere til varmepumpe eller sætte solceller op. Alt peger på, at efterspørgslen kun vil stige de kommende år, og derfor er det nødvendigt at få gjort noget, hvis den grønne omstilling ikke skal gå i stå”, sigerTroels Blicher Danielsen, administrerende direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne. Foto: TEKNIQ Arbejdsgiverne..

I marts var der samlet set 172 fuldtidsledige elektrikere i hele Danmark. Det svarer til en ledighed på 0,85 procent, viser de seneste tal. Det er stærkt bekymrende, når man sammenholder det med, at 40 procent af alle jobopslag målrettet elektrikere er forgæves. Det viser det seneste undersøgelse, som blev offentliggjort i marts af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. I faktiske tal svarer det til 4.430 forgæves forsøg på at ansatte elektrikere ude i installationsvirksomhederne over en periode på fem måneder sidste år.

”Den historisk lave ledighed er ikke kun et problem for virksomhederne, som har svært ved at skaffe medarbejdere. Det er også et problem for boligejerne, der vil konvertere til varmepumpe eller sætte solceller op. Alt peger på, at efterspørgslen kun vil stige de kommende år, og derfor er det nødvendigt at få gjort noget, hvis den grønne omstilling ikke skal gå i stå”, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer 4.100 virksomheder i installationsbranchen og metalindustrien.

Læs også: Månedens udfordring: Mangel på arbejdskraft kræver tæt daglig ledelsesopfølgning

Med så få ledige og så mange forgæves rekrutteringer er det sandsynligt, at en del af de 172 ledige står udenfor arbejdsmarkedet af andre årsager end kun ledighed, eller at de er mellem job. Manglen på kvalificerede medarbejdere kan derfor betyde længere ventetid hos kunden. Det kan få boligejeren til at droppe udskiftningen af det gamle olie- og gasfyr til en grøn varmepumpe, hvis det bliver for bøvlet at finde en håndværker, der har tid. Af samme grund er der brug for handling nu, så problemet ikke vokser sig endnu større de kommende år, lyder det fra arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen. 

”Der er brug for konkrete reformer til at øge arbejdsudbuddet, så vi kan sikre tilstrækkeligt med medarbejdere til at løse de mange opgaver, der ligger i den grønne sags tjeneste. Vi efterlyser blandt andet konkret handling fra regeringen på løftet om at styrke erhvervsskolerne, og så skal det være lettere for virksomhederne at tiltrække medarbejdere - for eksempel fra kandidatlandene fra EU”, siger Troels Blicher Danielsen. 

Øen uden ledige elektrikere
Ledigheden varierer på tværs af landsdelene. I for eksempel Sydjylland og Nordsjælland var der i marts færre end 10 fuldtidsledige elektrikere. På Bornholm var der slet ingen ledige elektrikere, hvilket godt kan mærkes blandt installatørerne på solskinsøen.

”I det daglige arbejde kan vi nok godt klare det, men hvis vi får nogle store opgaver i hus, så bliver vi nødt til at låne medarbejdere fra fastlandet. Vi tager også mange lærlinge ind, så vi kan sikre os fremadrettet. I sidste ende kan vi blive nødt til at bruge vikarbureauer, men det er sidste udvej”, siger elinstallatør Kurt Henning Sjøholm fra Knudsker El. 

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

21.06.2024Installator.dk

Nu skal der skrues op for sikkerheden omkring energisektoren

20.06.2024Geovent

Sponseret

Besøg fra vores tætte samarbejdspartner ITEK: Fokus på NATO og forsvarsprojekter

20.06.2024Installator.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

20.06.2024Installator.dk

Tekniq Arbejdsgiverne: God dag for famlieejede virksomheder

20.06.2024Installator.dk

Bravida henter erfaren profil til regional direktør-stilling

19.06.2024Installator.dk

Vest-El A/S bliver en del af InstallatørGruppen

18.06.2024Alcadon ApS

Sponseret

Den heldige vinder af el-løbehjulet blev…

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle