Elektrikere og VVS-specialister er klar til en grønnere fremtid

To rapporter fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og udarbejdet i samarbejde med henholdsvis Blik- og Rørarbejderforbundet og Dansk El-forbund, peger på konstant tilpasning af de respektive uddannelser, så de kan følge med den digitale og teknologiske udvikling.

Alle parter håber på, at man også politisk er villig til at foretage de nødvendige prioriteringer og investeringer for at sikre strømmen af fremtidige, grønne frontkæmpere. Foto: Arkivfoto.

Uanset om det gælder El eller VVS-arbejde, har installationsbranchen en helt central rolle i den grønne omstilling. Det konkluderer to rapporter, som EA Energianalyse på vegne af TEKNIQ Arbejdsgiverne har udarbejdet i samarbejde med Dansk El-Forbund og Blik- og Rørarbejderforbundet.

Rapporterne peger dog også på behovet for investeringer i løbende kompetenceudvikling, hvis de to installationsbrancher kan fastholde deres roller som bannerførere for den grønne omstilling. For kravene til elektrikerne og VVS-energi-uddannede bliver kun større de kommende år.

”Den teknologiske udvikling indenfor både el- og VVS går ekstremt hurtig. Derfor er der heller ikke råd til at hvile på laurbærrene, hvis vi fortsat vil være med til at bære Danmark sikkert ind i fremtiden”, siger Tina Voldby, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

På baggrund af rapporternes resultater og anbefalinger vil TEKNIQ Arbejdsgiverne, Dansk El-Forbund og Blik- og Rørarbejderforbundet nu igangsætte arbejdet med at opdatere uddannelses- og efteruddannelsestilbuddene, så brancherne kommer til at stå endnu stærkere til fordel for både kunder og klimadagsordenen.

LÆS OGSÅ: Tidligere VVS-installatør bliver salgschef i Øland

”Elektrikerne er helt centrale i den grønne omstilling, men udviklingstendenserne for at nå den grønne omstilling med nye teknologier er kendte”, fortæller Benny Yssing, næstformand i Dansk El-Forbund, og uddyber:

”Nu skal vi have dem implementeret i form af vindmøller, solceller, varmepumper, ladestandere, ellagring, power to x-anlæg, IOT og dataanalyse kombineret med selvtænkende systemer – og ikke mindst også med energibesparelser. Den grønneste energi er jo den, som ikke bruges.”

Brug for politisk handling

Samtidig håber alle parter, at man også politisk er villige til at foretage de nødvendige prioriteringer og investeringer for at sikre strømmen af fremtidige, grønne frontkæmpere.

”Det er vigtigt, at nye teknologier, der bidrager til den grønne omstilling og energibesparelser, fortsat bliver implementeret i VVS-uddannelsen. Som en central spiller i den grønne omstilling, er vi glade for, at vores løbende udvikling og opdatering af uddannelsen i høj grad afspejler de behov, branchen efterspørger”, understreger forbundssekretær i Blik- og Rørarbejderforbundet, Kim Fusager Balle, og uddyber:

”Men det stopper ikke her. Vi fortsætter udviklingen af VVS-energiuddannelsen og håber på, at man politisk er villig til at investere klogt for at få uddannet velkvalificerede unge.”

Vigtigheden af politisk prioritering er også noget, Tina Voldby peger på.

”Vores håb og forventning er, at partierne i Folketinget vil gøre deres del ved at sikre, at der er det nødvendige udstyr, lokaler og undervisere på erhvervsskolen. Og særligt på elområdet vil vi gerne gentage vores opfordring til, at man bevilger penge til at finansiere fem skoleuger under elektrikeruddannelsen. For uden en opdateret elinstallationsbranche bliver fremtiden ikke grøn”, pointerer hun.

Læs begge rapporter her.

-AKJ

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

14.06.2024Installator.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

14.06.2024Installator.dk

El-bilerne kan blive en del af løsningen i fremtidens el-net

13.06.2024Installator.dk

Trusselsniveauet hæves for gas- og elsektoren

12.06.2024RIB Software

Sponseret

Kender du til de 10 mest almindelige udfordringer inden for kvalitetssikring og Field Management?

12.06.2024Installator.dk

Tekniq klar med omfattende program på Folkemødet

12.06.2024Installator.dk

Danmark mangler plan for anvendelse af CO2 til e-fuels

11.06.2024Installator.dk

Bred politisk aftale sikrer økonomi til udbygning af elnettet

11.06.2024Installator.dk

Norlys køber Ewii´s fibernetværk

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Ladestandere - Installation og dimensionering - Herning

Et ladestander-kursus sikrer dig en grundig gennemgang af kravene til forberedelse, dimensionering, installation og test af ladestandere til elbiler.

Dato

19.06.2024

Tid

12:30

Sted

Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
Dimensionering af nødstrømsanlæg (UPS) - Greve

Et kursus i UPS-anlæg fra ELsikkerhed sætter dig i stand til at dimensionere og beregne et UPS-anlæg og designe en driftssikker installation, der også kan serviceres spændingsløst.

Dato

25.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning