En investering i fremtiden: Solar uddanner SAP-folk

Solar tager samfundsansvar og er med til at sikre, at der fortsat uddannes SAP-specialister: De har oprettet et 9 måneders traineeprogram og et internt 3-års trainee-forløb for at imødekomme manglen på SAP-folk.

Solar har oprettet et 9 måneders traineeprogram og et internt 3-års trainee-forløb for at imødekomme manglen på SAP-folk..

Som virksomhed kan det være svært at finde de medarbejdere, man har brug for. En analyse fra Dansk Industri fra juni 2022 viser, at halvdelen af dets medlemmer har måttet opgive at besætte en ledig stilling inden for de seneste tre måneder - mod en tredjedel for et år siden.

Inden for SAP er kampen om arbejdskraft i høj grad i gang. Den typiske SAP-medarbejder er 50-55 år, hvilket i løbet af få år vil medføre problemer med at have nok SAP-medarbejdere på markedet.

Solar SAP-traineeprogram

Pia Søndergaard Pedersen er Director for SAP i Solar Group IT. Hun siger: "Der er brug for et generationsskifte inden for SAP, og Solar har derfor som pilotprojekter oprettet nogle trainee-forløb rettet specifikt mod at afhjælpe manglen på SAP-folk. Det er en investering i fremtiden."

I samarbejde med SAP-rekrutteringsbureauet IT Optimiser har Solar oprettet et 9 måneders traineeprogram med skiftevis undervisning og praktisk træning. Derudover har Solar oprettet et internt 3-års trainee-forløb tilpasset den enkelte. Hver trainee bliver tildelt en mentor i form af en seniorspecialist fra Solars SAP-afdeling og lærer processerne fra et forretningsperspektiv, og forløbet afsluttes med certificering. Kandidaten er derefter sikret et job som Junior SAP Specialist.

Pia forklarer: "Vi rekrutterer vores SAP trainees fra vores egen organisation, da det er vigtigt for os at have nogle kandidater, som kender vores processer. Det vil typisk være vores superusers, som har den grundlæggende viden, og som vi derefter bygger videre på inden for et bestemt område. På den måde uddanner vi forretningsorienterede og funktionelle specialister, som er med til at løse de mange spændende opgaver og processer, hvori SAP indgår."

"SAP er et forretningskritisk system for Solar og mange andre virksomheder. Ved at oprette dette trainee-forløb tager Solar samfundsansvar og er med til at sikre, at der fortsat uddannes SAP-specialister," slutter Pia.

Faktaboks:

Hvad er SAP?

SAP er et software til styring af forretningsprocesser, som letter effektiv databehandling og informationsflow på tværs af organisationen og ensarter dets processer.

Hos Solar understøtter SAP alle de hovedprocesser, som vi arbejder efter: product life cycle (produktrelaterede processer), procure to pay (indkøb og kreditorer), receive to ship (lager og transport), order to cash (ordrer og tilgodehavender), hire to retire (HR-relaterede processer) og finance & analytics (økonomirelaterede processer).

AutoStore-systemet på Solars lager i Vejen er et godt eksempel på et system, hvor SAP er et bærende element og en forudsætning for den rette funktionalitet.

Mød vores SAP-folk

Fra varemodtagelse til SAP-specialist

Mathias Bang Madsen er startet i Solars SAP team som Solution Specialist Trainee. Han skal oplæres inden for Extended Warehouse Management (EWM), som han kender fra sit arbejde som superuser og som tester i et projekt om implementering af EWM i alle Solars warehouses. Han startede sin karriere hos Solar i varemodtagelsen og vil efter det specielt tilpassede 3 års uddannelsesforløb have SAP certifikater og HD 1. del.

"Mathias er en god kandidat til trainee-programmet," siger Manager, Warehouse Management i Solar, Jesper Kjølby Larsen, som sammen med HR har været med til at ansætte Mathias fra ideen opstod. "Med dette traineeprogram fastholder vi den viden, vi har opbygget i organisationen, bl.a. i projekter og blandt superusers. Der er stort set ingen indkøring, da han kender processerne og systemet. Vi kan præge hans kompetencer, så han bliver udlært i lige det, vi har brug for. Og det er vigtigt, for at vi kan arbejde agilt med IT, hvilket er nødvendigt for at kunne imødekomme krav og behov i fremtiden," slår Jesper fast.

Vi har stillet Mathias nogle spørgsmål om hans oplevelse af trainee-forløbet hos Solar.

Q: Hvad er det ved arbejdet med SAP, som du godt kan lide?

A: Det er det at løse et problem, få alt det rundt om til at passe og give mening. Se, at ideen vi fik, og det, vi har bygget, fungerer – og på den måde sikre den bedste drift og få den bedste løsning ud til vores kunder.

Q: Hvad forventer du dig af forløbet?

A: At få en masse god erfaring og viden. Og det er fantastisk at få lov til at prøve at gøre nogle ting, selvom man ikke er så gammel eller har den store erfaring.

Q: Hvordan vil du beskrive trainee-forløbet?

A: Skiftet mellem teori og praksis kan jeg godt lide. Det er en stor fordel, at man både har arbejde og studerer uden at være presset af begge dele samtidigt. Jeg har jo arbejdet i Solar med systemet, inden jeg startede som trainee, så jeg kendte folk og processerne, og det var derfor nemt at komme i gang. Der er nok at lære, så det er dejligt, at man bliver inddraget i så meget som muligt.

Q: Hvordan er det at arbejde hos Solar?

A: Det er rigtigt godt. Man får det ud af det, som man lægger i det. Hvis man gerne vil, så får man vist tilliden og får lov at prøve ting af. Det er jo en stor virksomhed, som også har selskaber globalt, og det er sjovt at se, hvordan kolleger i andre lande bruger det, man laver. Og så har man fantastiske kolleger!

Nye SAP-trainees

Til september starter to nye SAP-trainees, Mona Lisa Midtgaard Nielsen og Stine Plauborg, som skal uddannes i hhv. salgsprocessen SAP O2C og indkøbsprocessen SAP P2P. Uddannelsesforløbet varer 9 måneder og er en kombination af undervisning i SAP og praktisk arbejde i SAP Logistic-teamet i Solar Group IT i Vejen. Læs herunder om deres tanker.

Mona Lisa Midtgaard Nielsen – SAP-trainee pr. 1. september 2022:

Q: Hvorfor har du valgt at starte som SAP-trainee?

A: Jeg har arbejdet som SAP-superbruger og blev derfor spurgt, om SAP-traineeuddannelsen kunne være noget for mig. Jeg synes, det lyder som en god uddannelse, og jeg vil gerne lære mere om SAP. Her får jeg muligheden for, både praktisk og teoretisk, at komme lidt mere ned i maskinrummet af SAP.

Q: Hvad er din baggrund, og hvordan tænker du, at det kan bidrage til dit kommende arbejde med SAP?

A: Jeg er uddannet eksporttekniker og har arbejdet med logistik, kundeservice, ordrebehandling og indkøb hos Velux og Gram Equipment og har nu været 3½ år hos Solar som intern sælger for offshore. Så jeg har en god forståelse for salgsprocesser i forretningen og ved, hvilke konsekvenser det har, når man ændrer noget. Og da jeg har arbejdet med SAP, kan jeg se hvad der er behov for, når man bruger det i dagligdagen.

Q: Hvad er dine tanker om trainee-forløbet?

A: Uddannelsen og de færdige kandidater er målrettet til Solar, så man får sine egne uddannede SAP-specialister, som kender firmaet på forhånd og ikke først skal til at lære firmaet at kende. Det, synes jeg, er en stor fordel. Jeg forventer at blive klogere på, hvordan man opbygger SAP-systemet udover at kunne bruge det i praksis.

Q: Hvad er det ved SAP, du godt kan lide at arbejde med?

A: Det gode ved SAP er, at man kan gå langt ind i systemet og se alle de steps, der er foretaget. Man kan fejlsøge og finde, hvor fejlen er og rette op på det, så det ikke sker igen. Og det kan jeg godt lide – at nørde lidt i det. SAP er et rigtigt godt værktøj. Det er overskueligt, og der er mange muligheder for at tilpasse til den enkelte virksomheds behov.

Q: Hvordan er det at arbejde hos Solar?

A: Solar er et godt sted at arbejde. Man får lov til at prøve lidt af hvert, og der er frihed under ansvar. Det er muligt at skifte spor, hvis man gerne vil prøve at arbejde med noget andet. Jeg kan godt lide, at der er mange snitflader og samarbejde på tværs i organisationen. Der er et godt arbejdsmiljø og fleksibilitet i forhold til tilrettelæggelsen af arbejdet.

Stine Plauborg – SAP-trainee pr. 1. september 2022:

Q: Hvorfor har du valgt at starte som SAP-trainee?

A: Det er en spændende udfordring. Jeg vil gerne prøve nogle nye opgaver og arbejde mere med processer inden for indkøb, hvor jeg kan udvikle og dygtiggøre mig. Det giver en anden vinkel på ens arbejde og kompetencer.

Q: Hvad er din baggrund, og hvordan tænker du, at det kan bidrage til dit kommende arbejde med SAP?

A: Jeg startede min tid hos Solar med at arbejde på lageret, oprindeligt et sommerferiejob efter en HHX-uddannelse. Efter at have været der i knap et par år, tog jeg en elevuddannelse og har nu været fastansat i 3 år som Supply Chain Planner. Det giver mig en god forståelse for de forskellige afdelinger, og hvordan de påvirker hinanden.

Q: Hvad er dine tanker om trainee-forløbet?

A: Jeg kan godt lide, at uddannelsen er overskuelig – man er udlært efter 9 måneder. Der er kun 6 ugers teori, og resten er praktisk arbejde i Solars SAP-team. Man lærer bedst ved at arbejde med tingene i virksomheden og være involveret i nogle projekter. Det er fint at have teorien, men det er det praktiske, der giver noget. Det glæder jeg mig til – at få noget, jeg kan bygge videre på.

Q: Hvad er det ved SAP, du godt kan lide at arbejde med?

A: Der er mange muligheder med SAP, og man kan forme det efter det, man skal bruge det til. Og så er det sjovt at nørde i systemet.

Q: Hvordan er det at arbejde hos Solar?

A: Det er en god arbejdsplads. Jeg synes, det er fedt at prøve noget nyt og få nye kompetencer. Det er det, der driver mig. Og det kan man hos Solar. Der er muligheder for at videreuddanne sig.

At flytte til Solar: Thiago og Amruta

To af Solars SAP-konsulenter, Thiago Tageshi Konno og Amruta Duduskar, flyttede fra hhv. Brasilien og Indien for at arbejde i Solars SAP-afdeling i Vejen, Danmark. Læs her om deres oplevelser.

Mere fra...

29.04.2024Solar Danmark

Sponseret

Solar er klar til at rådgive kunder om tsunami af nye regler om bæredygtighed

11.03.2024Solar Danmark

Sponseret

Bæredygtighedschef skal sætte turbo på den grønne omstilling i Solar Danmark

02.01.2024Solar Danmark

Sponseret

Solar i stort skovrejsningsprojekt; planter 1,5 millioner træer

18.12.2023Solar Danmark

Sponseret

Solar lancerer den første digitale kit-løsning på markedet

24.09.2023Solar Danmark

Sponseret

Bliv klar til ESG-rapportering med særligt kursusforløb fra Solar School

31.08.2023Solar Danmark

Sponseret

Sådan hjælper du din kunde til at søge om tilskud fra varmepumpepuljen