Energiforbruget skal ned hvis klimaet skal op

Vedvarende energi løser ikke alene hele vores klimaudfordring eller afhængigheden af russisk naturgas. Langt fra. Vi skal også reducere energiforbruget markant. Det slår den seneste rapport fra International Energy Agency (IEA) fast med syvtommersøm. Potentialet er kæmpestort, og installatører kan spille en nøglerolle.

Rapporten ’Playing my part’ fremhæver, at energibesparelser i EU let kan spare naturgas-volumen, som svarer til opvarmning af 20 millioner europæiske boliger..

”Vi kan ikke blot sætte vores lid til mere vedvarende energi, hvis vi vil takle klimaudfordringen og også blive uafhængig af russisk naturgas i Europa”, fortæller Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa samt tidligere klima- og energiminister, på Tekniq Arbejdsgivernes Årsdag.

Hun refererer til den seneste rapport fra det anerkendte energiforskningscenter IEA. Rapporten hedder ’Playing my part’, og den fremhæver, at energibesparelser i EU let kan spare naturgas-volumen, som svarer til opvarmning af 20 millioner europæiske boliger.

20 millioner boliger. Det er alligevel en del, og det er kun de såkaldt lavt hængende frugter.

Energi er sikkerhed
”Der sker utrolig meget på den energipolitiske front i Europa lige nu. Det er den største EU-politiske omvæltning siden Murens fald i 1989. Stort set alle lande i EU er på rekordfart på vej til for alvor at sige farvel til naturgas, olie, kul og også uran. Det tydeligste eksempel er no Tysklands farvel til naturgasledningen Nord Stream 2. Vedvarende energi er nu det samme som frihedsenergi, og energipolitik er med Ukraine-krigen blevet det samme som sikkerhedspolitik”, fortæller Lykke Friis.

Naturgas fra Rusland repræsenterer en femtedel af EU’s energiforbrug, så der er ingen tvivl om, at det er en mammutopgave for EU-landene at gøre sig fri af den russiske gas.

Svede for freden
”EU har erklæret, at unionen vil have reduceret forbruget af russisk gas med to tredjedele allerede ved udgangen af 2022. Det er jo stort, men det helt store spørgsmål er: Hvad så med den sidste tredjedel? Hvis der bliver lukket for gassen, og det er et realistisk scenario, så kan det gå udover for eksempel 2 procent af det tyske bruttonationalprodukt. Den tyske kansler Olaf Scholtz vil gerne skubbe den endelige udfasning af naturgas lidt; mens den italienske statsminister Mario Draghi repræsenterer den modsatte fløj i EU, der gerne vil ’svede for freden’, som han formulerer det med henvisning til, at Italien foreslår, alle EU-landene slukker for alle aircondition anlæg i bestræbelsen på at reducere energiforbruget”, fortæller Lykke Friis.

Installatører vil hæve ambitionsniveauet
På samme årsmøde kunne administrerende direktør for Tekniq Arbejdsgiverne Troels Blicher referere til en aktuel medlemsundersøgelse, der konkluderer, at cirka 80 procent af Tekniq Arbejdsgivernes medlemmer mener, at den grønne omstilling skal endnu mere op i gear: ”Der ligger et meget stort forretningspotentiale i den grønne omstilling for danske installatører”.

IEA rapporten “Playing my part: How to save money, reduce reliance on Russian Energy, support Ukraine and help the planet” lister en række konkrete tiltag, som kan resultere i enorme energibesparelser for EU-landene. Rapportens besparelser svarer til en gennemsnitlig besparelse på energiudgifter på cirka 500 euro per husholdning per år. Hvis alle boliger i EU følger IEAs anbefalinger til at spare energi, vil det svare til 220 millioner tønder olie per år og cirka 17 milliarder m3 naturgas.

”Brug af mindre energi kan vise sig at være EU-landenes væsentligste instrument til at støtte det ukrainske folk og skabe uafhængighed af russisk naturgas”, fortæller Ditte Juul Jørgensen, der er European Commission Director-General for Energy og tilføjer: ”Energieffektivitet er et område, hvor alle kan bidrage og gøre en forskel – ligesom det naturligvis udgør en markant økonomisk gevinst for den enkelte i tider med meget høje energipriser”.

Læs også: Installatørernes fremtid er grøn og digital

Mange lavt hængende frugter
Rapporten nævner for eksempel følgende lavt hængende frugter som både borgere, arbejdspladser og regeringer kan bidrage til:

• Skrue ned for varmen – en til to grader lavere temperaturer kan gøre store forskelle.
• Brug mindre air condition – eller sluk helt for anlæggene.
• Arbejd fra hjemmet og spar transportenergi.
• Kør flere sammen i biler eller gør mere brug af kollektiv transport.
• Distance- og telearbejde sparer transportenergi.
• Tag tog i stedet for fly på kortere rejser.
• Regeringer kan støtte offentlig transport og mikro-transport, så det bliver mere attraktivt.
• Støtte til installation af solceller på erhvervsbygninger, offentlige bygninger og private boliger.
• Forbedring af isolering af bygninger.
• Skift til vedvarende energikilder til opvarmning af bygninger.

Rapporten fremhæver for eksempel, at termostater, der sænker temperaturen med én grad, kan spare syv procent af energien til opvarmning. På samme måde kan en regulering af et air condition-anlæg med én grad varmere temperatur resultere i 10 procent lavere energiforbrug til køling af indeluften.

Uponor

Sponseret

Innovativt projekt på Fyn forvandler overskudsvarme til gulvvarme

RIB Software

Sponseret

Tilmeld dig allerede nu helt gratis i RIB’s julekalender 2023 og vind fede præmier!

Mere fra...

08.12.2023Installator.dk

Pumpe-virksomheder går sammen

08.12.2023Installator.dk

Hansgrohe Group vinder tysk bæredygtighedspris

07.12.2023Installator.dk

Installatørplanet: Oplever I tyverier fra byggepladser.

07.12.2023Installator.dk

Nye krav i bygningsreglementet til bygningsautomatik

06.12.2023Installator.dk

Mange gazeller blandt medlemmerne af Tekniq Arbejdsgiverne

06.12.2023Installator.dk

Bravida Danmark har fundet sin nye topchef

05.12.2023Installator.dk

Bygma vil modtage udslidt elværktøj

05.12.2023Installator.dk

Undgå faldgruberne ved tv-overvågning af byggepladsen

Jobmarked

Se alle

ELTRONIC A/S

Service Delivery Manager

Vil du være en del af den spændende udviklingsrejse som serviceorganisationen i Eltronic A/S er på? Vi søger en dedikeret og teknisk velfunderet Service Delivery Manager til at lede vores serviceleverance og sikre, at vores kunder får den mest værdifulde oplevelse.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Operaparkfonden

Teknisk praktiker/vicevært til Operaparken

Operaparken med p-kælder, café og park åbnede i slutningen af oktober på dok-øen ved Operaen i København. Parken rummer et væld af moderne, tekniske installationer.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

VVS-Eksperten

Salgsmedarbejder med godt kendskab til VVS- og el-artikler - til Holbæk

Vil du bruge din faglige viden til at give vores kunder den bedste rådgivning? Her får du stor variation i opgaverne og sparring i et team af glade og kompetente kolleger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Unidrain A/S

Area Sales Manager til VVS-/byggebranchen Sjælland

Sælgerrollen hos Unidrain er en alsidig konsulentrolle, der kræver en kombination af teknisk viden, forhandlingsevner, entreprenørskab og engagement i at opbygge langsigtede og værdifulde relationer med kunder.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog om muligheder for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.12.2023

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for højspændingsanlæg hos Banedanmark

Vil du have ansvaret for tilsyn med højspændingsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift? Så er du måske vores nye kollega!

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

17.12.2023

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VARMEPUMPER - VE-INSTALLATØR

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aalborg)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

05.03.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aalborg, Hadsundvej 200, 9220 Aalborg Ø