Energihåndværkere: Kunderne skal have et skub

Boligejerne har ikke overblik over de energimæssige og økonomiske konsekvenser ved at energirenovere. Derfor skal håndværkerne hjælpe dem til selvhjælp, mener elinstallatør Bo Rasmussen, der er initiativtager til netværket E-OP Energioptimering.

Den dynamiske duo, elinstallatør Bo Rasmussen og elektriker Michael Nielsen, henholdsvis initiativtager til og fuldtidsansat i E-OP Energioptimering..

Det nystartede netværk E-OP Energioptimering, der holder til på Lolland-Falster, har allerede 23 energihåndværkere i stald og har derved sat energibesparelser på dagsordenen. Ifølge initiativtager og elinstallatør Bo Rasmussen kræver en ambitiøs indsats på energiområdet dog et særligt fokus på kunderne. Barrieren hos mange private er ifølge Bo Rasmussen, at de ikke har overblik over de energimæssige og økonomiske konsekvenser ved at energirenovere.

”I bedste fald ved boligejerne, at energirenovering er en god ide, og går i gang med det. Men mange har en opfattelse af, at udgiften til renoveringen måske er for høj i forhold til en ukendt besparelse på energiregningen. Der findes rigtig mange energibesparelser ude hos private og mindre virksomheder. De skal blot have overblik over, hvor meget de sparer ved at energirenovere, og hvor meget det koster. Under alle omstændigheder ligger initiativet for at komme i gang oftest hos boligejeren selv, og uden en form for ekstern påvirkning, fulgt op med rådgivning, er det langt fra alle, der kommer i gang med renoveringerne.”

Læs også: På Lolland-Falster netværker de om energioptimering

Man kan tale om hjælp til selvhjælp, for håndværkerne har deres daglige gang ude hos kunderne, når de bliver bestilt til forskellige opgaver, og har dermed mulighed for dels at vurdere behovet for at få udarbejdet en energirapport dels at skabe interesse for at få udarbejdet rapporten. Et forhold der ifølge Bo Rasmussen er afgørende for konceptets succes. Det betyder med andre ord, at jo flere håndværkere, der er med, desto flere sælgere har netværket.

Interessen fra banker og realkreditinstitutter hænger sammen med, at de ser energirådgivning som en integreret del af boligrådgivningen/privatøkonomien. Herfra kan kunderne også få et lille skub i den rigtige retning, og for boligejerne kan det være en fordel, at det forøger husets værdi.

”Jeg er med, fordi jeg tror på idéen og gerne vil sikre arbejdspladser her på Lolland-Falster,” siger Claus Mortensen, ejer af Troldemosen’s VVS & Blik..

Lokalpatriotisme
Claus Mortensen, ejer af Troldemosen’s VVS & Blik, er en af de 23 håndværkere, der har valgt at deltage i energinetværket og vil gerne opfordre andre til at gøre det samme.

”Det er de færreste håndværkere, der siger blankt nej til at deltage, men det sker dog ud fra bekymringen om risikoen for udvikling! Med andre ord, det kan kun være en fordel at være med. Som vvs’er får jeg mange spørgsmål om energibesparelser, men man skal gøre det, man er god til, og jeg er god til det håndværksmæssige, hvorfor det er som fod i hose, at EOP er blevet etableret. De kan tage sig af beregningerne, mens mine folk og jeg kan stå for den praktiske udførelse,” siger Claus Mortensen med et bredt smil og fortsætter: ”Jeg er ekspert i fjernvarmeeftersyn, og det giver god anledning til at tale om energiforbrug og -besparelser. Og mange kunder spørger til muligheden for at spare på varmeregningen. Nu har jeg et sted at sende dem hen i håb om, at jeg efterfølgende skal udføre arbejdet,” bemærker Claus Mortensen lunt.

Grunden til hans deltagelse ligger også i en vis form for lokalpatriotisme. ”Det er rart at være og arbejde sammen med andre lokale om dette projekt. Vi vil jo gerne beholde arbejdet på lokale hænder, og det er der større chance for, at vi kan, hvis vi er mange håndværkere i et stærkt netværk, der med tiden kan byde på også større opgaver.”

”Jeg er ekspert i fjernvarmeeftersyn, og det giver god anledning til at tale om energiforbrug og –besparelser.”

Claus Mortensen, ejer af Troldemosen’s VVS & Blik i Nykøbing F.

Uvildig rådgivning
Elektriker Michael Nielsen, der foreløbigt er E-OP Energioptimerings eneste ansatte, fortæller om en energirapports vej fra dataindsamling til prioritering af opgaverne.

”Når en kunde har bestilt en energirapport, tager vi ud og foretager dataindsamlingen, der typisk tager fra to-tre timer. Der er tale om en tværfaglig gennemgang af boligen eller den mindre erhvervsejendom. Både klimaskærm, installationer og opvarmningskilde undersøges med henblik på at identificere og kvantificere mulige energibesparelser.”

Herefter skal der udarbejdes en grundig rapport, som efterfølgende præsenteres for kunden. ”Dermed sikrer vi os, at kunden har forstået, hvad der står i rapporten. Den er udfærdiget som en bruttoliste over alle de konstaterede energibesparelsesmuligheder, der er opført i kWh, CO2 og kroner,” tilføjer Bo Rasmussen. Mulige støtteordninger præsenteres også for kunden.

Næste skridt er at tage en drøftelse med kunden om, hvad det kan være relevant at tage fat på, hvilket typisk vil afhænge af kundens økonomi og de lettest tilgængelige besparelser.

”Når prioriteringen er på plads, vil kunden få listen over håndværkerne og selv vælge, hvem der skal udføre arbejdet,” forklarer Michael Nielsen og uddyber: ”Uvildigheden ligger os meget på sinde, forstået på den måde, at EOP skal foretage dataindsamlingen og rådgivningen og herefter lade det være helt op til kunden at vælge en energihåndværker på vores liste. Det vil vi overhovedet ikke blandes ind i. Vælger kunden mod forventning en anden håndværker, kan vi heller ikke gøre noget ved det.”

”Vi er vejledere og rådgivere, men udfører ikke selv renoveringsopgaverne. Vi har heller ikke nogen interessesammenfald med producenter, importører, grossister eller lignende af energiløsninger eller produkter. Det sikrer vores kunder objektiv og uvildig rådgivning,” fastslår Bo Rasmussen, mens Michael samstemmer.

Om netværket

Har du spørgsmål til konceptet eller ønsker at blive en del af netværket af energihåndværkere, kan E-OP Energioptimering kontaktes på telefon 3536 3636, mvn@e-op.dk eller på www.e-op.dk.

En god forre(n)tning
Hvis energirenoveringerne gennemføres i forbindelse med planlagte renoveringer, er det ikke usædvanligt at se tilbagebetalingstider på fire år. Således er det vigtigt, at der er overblik over energirenoveringsmulighederne i en bygning, før en almindelig renovering igangsættes, så renoveringen også bliver en energirenovering.

For den enkelte boligejer vil energirenoveringer typisk være væsentligt bedre end at have penge i banken, energirenoveringen kan også bruges som alternativ pensionsopsparing. Gennemsnitlige tilbagebetalingstider på syv til ti år giver en forrentning af investeringen til energirenovering på mellem syv og ti procent.

”Forrentningen er med andre ord oftest meget høj, og den årlige energibesparelse kan for nogen måske betyde, at de kan blive boende i huset, når de starter på pensionistlivet med lavere indtægter til følge – eller at huset kan blive solgt. Ligeledes kan en mindre energirenovering, flytte energimærkningen flere trin, så ejendomsværdien og friværdien øges med øgede lånemuligheder på realkreditmarkedet. Og så må man ikke glemme det øgede komfortniveau og bedre indeklima, som energirenoveringen giver,” bemærker Michael Nielsen.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

19.06.2024Installator.dk

Nu bygges fundamentet til EU´s største geotermiske anlæg

19.06.2024Installator.dk

Vest-El A/S bliver en del af InstallatørGruppen

14.06.2024RIB Software

Sponseret

Nåede du ikke med på IKT-leder uddannelsen i Aarhus? Så tilmeld dig næste hold her!

11.06.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO har vist vejen i den grønne omstilling til elbiler

10.06.2024RIB Software

Sponseret

I dag starter IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

07.06.2024Avidenz A/S

Sponseret

Pas på jeres natarbejdere, husk helbredskontrollerne

05.06.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: BIM fra A til Z – Download den her!

03.06.2024Eegholm A/S

Sponseret

Elcor slutter sig til tic elkas/Eegholm-gruppen

Jobmarked

Se alle

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
L-AUS ajour - Greve

Hold din viden om L-AUS ajour - hvert år

Dato

27.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

13.08.2024

Tid

09:00

Elsikkerhed.dk
Kursus
L-AUS ajour - Herning/virtuelt

Hold din viden om L-AUS ajour - hvert år

Dato

15.08.2024

Tid

13:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning