Entreprenør puster nyt liv i landets ældste sygehus

Hvor patienter og sygehuspersonale for mere end 250 år siden havde deres gang, finder nybagte forældre, ældre og pensionister sig i dag til rette. Danmarks ældste sygehus i Esbønderup vækkes til live med omdannelsen af de mere end 15.000 kvm.

Landets ældste sygehus er ved at blive omdannet til hjemsted for 125 nordsjællandske familier. Foto: Unidrain A/S. .

Sygehuset i Esbønderup i Græsted har ligget hengemt og nedslidt siden 2017, hvor bygningen senest har været benyttet som Røde Kors flygtningecenter. I 2011 lukkede sygehuset efter 256 år som landets ældste fungerende hospital.

I 2020 købte Kenneth Munk, der er entreprenør samt ejer af selskabet Munk & Nielsen Ejendomme, de forsømte bygninger med planerne om at renovere og omdanne de gamle sygestuer, lange gange, svømmehallen og gymnastiksalen til moderne lejelejligheder af høj kvalitet. 
”Vi er i fuld gang med tredje etape og de næste 23 boliger, som står klar i starten af året. Første og anden etape er færdige og knap 50 lejere er allerede flyttet ind”, siger Kenneth Munk.

Genanvendelse er et tema
Sygehuset er opført i flere etaper. Den ældste del blev oprindeligt opført i 1755 som et stråtækt bindingsværkshus og er siden moderniseret løbende. Den nyeste del af sygehuset bestående af fire betonfløje blev opført i 1972. Under renoveringen bevares bygningernes ydre vægge, mens alt indvendigt gentænkes.

”Ambitionerne om at bygge så bæredygtigt som muligt har været udgangspunktet for hele renoveringsarbejdet. Vi bruger Fermacell-gips på samtlige vægge og installerer ventilationsvinduer fra Living Better. De skal sikre et sundt indeklima og tilføre varme til boligen, uden det koster noget. Den gamle beton knuses og genanvendes på ejendommens parkeringspladser, ligesom vi også renser og genanvender de gamle mursten”, fortæller Kenneth Munk og tilføjer:

”Selv flamingoen, der følger med i Unidrains emballage til deres GlassLine-løsning, upcycler vi til kuldebrosisolering ude langs ydermuren. Intet går tabt”.

Løsningerne skal inspirere
Kenneth Munk er godt klar over, at renoveringsprocessen og mange af de materialevalg, der er truffet, er mere omkostningsfulde og ikke nødvendigvis synlige for beboerne, men det bekymrer ikke den erfarne entreprenør.

”Esbønderup Sygehus skal være et forgangsprojekt og inspirere til, hvordan man kan indtænke de sundere, mere miljøvenlige og holdbare løsninger. Selvom det er lejelejligheder, behøver det ikke være laveste fællesnævner”.

Læs også: Rent drikkevand og store energibesparelser

Det kommer blandt andet til udtryk i valget af møbler på badeværelserne, som ifølge Kenneth Munk udstyres med Unidrains GlassLine-brusesystem.
”Det er tidløst design i et yderst holdbart materiale. GlassLine højner kvaliteten i byggeriet og giver nemme og smidige arbejdsgange, fordi rammen angiver faldet i brusenichen på forhånd. Mureren skal ikke tage mål. Han støber og laver faldet på samme tid”, siger Kenneth Munk.

”Det er vigtigt at tingene gøres rigtigt fra start. Netop det indbyggede fald minimerer, hvis ikke helt eliminerer risikoen for fejl. Derudover sikres også en 100% vandtæt bruseniche”, fortæller Dennis Bagge, Arkitektrådgiver hos Unidrain.

Det er første projekt, hvor Kenneth Munk anvender GlassLine-løsningen, men han understreger, at det absolut ikke er sidste.

Drevet af ansvarlighed
Det gamle sygehus skal efter planen stå helt færdigt i 2025. Til den tid er de gamle sale og sygestuer omdannet til mere end 125 lejelejligheder.
Kenneth Munk håber, at de nye beboere i de historiske rammer vil lægge mærke til detaljerne i for eksemel valg af køkken- og badelementer, men overordnet handler det om at skabe sunde og rare rammer.

”Det er jo ofte først, når tingene ikke fungerer, at vi lægger mærke til detaljerne, men jeg vil vove den påstand, at vi med materialer af høj kvalitet og holdbarhed hæver barren for lejelejligheder. Da de ikke er beliggende i Hillerød centrum eller på Islands Brygge, er vi nødt til at tiltrække folk på andre parametre”, siger Kenneth Munk og afslutter:

”Jeg ønsker at være en ansvarlig entreprenør og bygherre. Derfor er det yderst meningsfuldt for mig at prioritere som jeg gør ift. bæredygtige systemer, genanvendelse af materialer og et skarpt blik rettet mod holdbarhed”.

-  PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

22.05.2024Installator.dk

Derfor gik de med i Koble-samarbejdet

22.05.2024Installator.dk

31 veje til at gøre Danmarks bygninger mere energieffektive

22.05.2024RIB Software

Sponseret

Kender du til de 10 mest almindelige udfordringer inden for kvalitetssikring og Field Management?

21.05.2024Installator.dk

Energisektoren runder 100.000 ansatte

21.05.2024Installator.dk

Arbejdstøj bliver til stilhed med nyt samarbejde

20.05.2024Alcadon ApS

Sponseret

[SE ALLE BILLEDERNE] Alcadons tanker efter El & Teknik’24

20.05.2024RIB Software

Sponseret

Skal du skrive IKT-leder på dit CV i år?

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde