EPD’er åbner døren for mere bæredygtig forretning

Sanitetsvirksomheden Geberit har sat miljøvaredeklarationer (EPD’er) på en lang række produkter, der skal gøre det lettere for byggebranchen at leve op til de nye krav i bygningsreglementet, som trådte i kraft fra januar 2023.

Geberit AquaClean Mera er ét af de produkter, der har fået en EPD. Foto: Geberit..

Det er ingen hemmelighed, at klimaaftrykket i danske byggerier er en stor bekymring, og i 2023 kommer der nye krav til livscyklusvurdering (LCA) i bygningsreglementet. Det betyder, at samtlige beslutningstagere i branchen skal tænke over, hvilke produkter og løsninger de benytter sig af for at kunne bygge mere bæredygtigt.

Det har fået virksomheden Geberit til at indføre EPD’er på deres produkter, så bygherrer og andre fagfolk i byggebranchen har nemmere ved at vælge mere miljøvenlige produkter.
”Det er vores ansvar, som en af de store leverandører i byggebranchen at være med til at skabe nye løsninger, der både omfavner bæredygtighed og funktionelt design”, siger Allan Løve, projekt- og salgschef hos Geberit Danmark.

Miljødeklaration på rørsystem
I flere år har Geberit arbejdet med EPD’er, og i 2022 kom der en udvidet EPD på Geberit Mapress rørsystem. Hos Geberit fornemmer man en klar tendens i byggebranchen, hvor flere efterspørger produkter, materialer og løsninger med særlige certificeringer, miljøvaredeklarationer og livscyklusanalyser (LCA).

”Vi oplever, at flere bygherrer, rådgivere, ingeniører og arkitekter efterspørger produkter med EPD’er. Derudover er grossisterne ligeledes interesserede i produkter med certifikater og mærkninger, da de gradvist vil tilbyde et mere bæredygtigt sortiment”, forklarer Allan Løve og fortsætter:

”Vi arbejder på at lave endnu flere EPD’er, og den næste i rækken bliver vores Duofix installationssystem, som forventes at komme i starten af 2023. Derudover opdateres de eksisterende EPD’er til den nye A2-standard. Det håber vi kan hjælpe med at gøre det nemmere at leve op til de nye krav til bygningers klimaaftryk.”

EPD’er gør det nemmere
Hos arkitektvirksomheden Sweco nikker de også genkendende til den stigende tendens i den danske byggebranche.

Læs også: CO2-data er blevet en konkurrenceparameter

”Den danske byggebranche bevæger sig klart i en mere bæredygtig retning. Flere i branchen vil have certificeringer og livscyklusanalyser. Produkter med EPD’er gør det mere overskueligt for bygherrer at vælge de mest klimavenlige produkter, da de har en livscyklusanalyse. Det betyder, at bygherrer ikke selv skal have foretaget en analyse eller indhente generelle data, hvilket vil kræve flere ressourcer”, fortæller Allan Hesselholt, teamleder i Bæredygtighed Vest hos Sweco og fortsætter:

”Jeg ser det som en klar fordel, at Geberit og andre virksomheder vælger at få EPD’er på deres produkter og løsninger. Vi kigger selv efter produkter og materialer, der præsterer godt på klimaparameteren. Jeg tror, virksomheder får det svært i fremtiden, hvis ikke de tager stilling til bæredygtighed. Det bliver nok den største konkurrenceparameter i fremtiden”.

Geberit har tænkt i miljøvenlige løsninger i mere end 30 år. Foruden de nye EPD’er er der et stort fokus på at skabe holdbare, innovative og energieffektive produkter. Derfor tilbyder Geberit også 10 års projektgaranti, fordi virksomheden stoler så meget på kvaliteten og holdbarheden af deres produkter.

Siden 2015 har Geberit ligeledes skåret 41 procent af deres egen miljøpåvirkning, og de har et mål om at reducere 5 procent af den resterende miljøbelastning om året. 

Fokus på bæredygtigt byggeri stiger
Arkitektvirksomheden Sweco er en af mange virksomheder, der er medlem af Green Building Council, og i efteråret 2022 er Geberit også blevet medlem af organisationen. Her kommer Geberit til at samarbejde med de øvrige medlemmer om at sætte fokus på bæredygtighed og holde et højt vidensniveau om bæredygtigt byggeri. Desuden har flere af deres rådgivere en DGNB-uddannelse, der gør dem i stand til at rådgive kunder om bæredygtige løsninger.

”Vi er blevet medlem af Green Building Council, fordi vi gerne vil bidrage til arbejdet med bæredygtighed i den danske byggebranche. Derfor har vi også investeret i at uddanne nogle af vores rådgivere til DGNB-konsulenter, så vi kan bygge bro mellem en certificeret bygning og Geberits produkter og løsninger. Vi glæder os til at blive mere konkrete på, hvordan vi arbejder med bæredygtighed, og hvordan vi kan hjælpe og rådgive vores kunder herom,” fortæller Allan Løve, projekt- og salgschef hos Geberit Danmark.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Denne artikel er del af et tema:

Tema om energi & grøn omstilling marts 23

Relateret indhold

17.04.2024Installator.dk

Til den hurtigste håndværker på gaden…

16.04.2024Installator.dk

Fejlinstallationer kan give alvorlige skader

16.04.2024Installator.dk

Ny kampagne: Faglærte har grund til at være stolte

15.04.2024RIB Software

Sponseret

Whitepaper: De 10 mest almindelige udfordringer inden for kvalitetssikring og Field Management

15.04.2024Installator.dk

Nye tal: Stærkt arbejdsmarked med færre ledige og få konkurser

11.04.2024RIB Software

Sponseret

WHITEPAPER: Sådan gennemfører du en aflevering af D&V-data til tiden og indenfor budgettet

10.04.2024Signify

Sponseret

Signify udnævner ny salgsdirektør i Danmark

10.04.2024John Jensen VVS A/S

Sponseret

Fremtiden bygges nu

Jobmarked

Se alle

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Solar Danmark

First Line Supporter

Har du lyst til at blive en del af det team, der supporterer Solars Offshore & Marine kunder? Jobbet som First Line Supporter er for dig, der ønsker at arbejde med tekniske løsninger og som har lyst til at servicere kunder i hele verden.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

23.04.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en teknisk salgssupporter

Har du VVS-baggrund og erfaring med varmeanlæg? Så er det måske dig, vi søger til stillingen som teknisk salgssupporter hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Mercantec

Undervisere søges til ventilation og damp

Leder du efter nye udfordringer og fantastiske kolleger – og har du lyst til at blive en del af Mercantecs nye, samlede VVS-, klima- og damp-team?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

16.04.2024

ELTRONIC A/S

Project Delivery Manager til montage og idriftsættelse af Automationsprojekter

I Eltronic A/S er vi i front inden for udviklingsprojekter med komplekse automationsløsninger til vores kunder inden for fødevare-, life science og fremstillingsindustrien. Til vores team, søger vi nu en erfaren Project Delivery Manager, som vil stå i spidsen for effektivt at bringe vores automationsprojekter i mål.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

18.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle