Erhvervslivet kan halvere varmeregningen med varmepumper

Det er ikke kun énfamiliehuse, der kan spare penge og reducere CO2 ved at skifte fra olie- eller gaskedler til en varmepumpe. Der er også store besparelser i industrien, landbruget, svømmehaller og idrætshaller ved at skifte til en varmepumpe.

Lars Pedersen er salgschef for klima i Brødrene Dahl. Han giver her et eksempel på, at en varmepumpeinvestering har nedsat CO2-udledningen fra 62 til 34 ton om året..

Direktør Hanne Kronborg fortæller, at efterspørgslen på varmepumpeanlæg fordobles år for år..

Flere og flere erhvervsvirksomheder får øjnene op for de store besparelser, der kan opnås ved at udskifte traditionelle  opvarmningskilder med en varmepumpe.

Siden Brødrene Dahl og energi- og klimavirksomheden Cronborg sidste efterår gik sammen om at udbrede brugen af varmepumper i store bygninger, er det gået rigtig stærkt. Både fremstillingsvirksomheder, landbrug, svømmehaller og andre offentlige anlæg har investeret i varmepumper, og med afgiftsnedsættelsen fra januar i år har interessen fået endnu et hak opad.

Læs også: Nye varmepumper sparer på energien ved større byggerier

"Mange virksomheder og institutioner har fået øjnene op for varmepumper. Det er forståeligt, for tilbagebetalingstiden er kort, og varmeudgiften falder til omkring det halve", siger Lars Pedersen, salgschef for klima i Brødrene Dahl.

Industrien og landbruget som lokomotiver
"Fremstillingsindustrien og landbruget er de helt tunge grupper", supplerer Hanne Kronborg, som er direktør i Cronborg:

"Disse brancher ligger ofte uden for bygrænsen uden adgang til fjernvarme og er typisk afhængig af opvarmning med fossile brændstoffer. Vi har beregnet, at potentialet alene i fremstillingsindustrien og landbruget ligger på cirka 4.500 varmepumpeanlæg. Ud af de 70 store anlæg, vi allerede har solgt, er halvdelen til industrivirksomheder", siger hun.

Hanne Kronborg fortæller, at efterspørgslen fordobles år for år, og at stigningen i efterspørgslen fordeler sig jævnt over hele landet.

En jungle af tilskudsmuligheder
De største besparelser opnås, når virksomheden skifter fra olie- eller gaskedel til en varmepumpe, fordi kilowattimeprisen er højest her. Opvarmer man med fjernvarme eller halm og piller, er billedet lidt mere broget, fordi det afhænger af, hvad man køber varmekilden ind til.

Læs også: Nu kommer der mere salg i varmepumper

"Det er et komplekst regnestykke at beregne investeringens nøjagtige tilbagebetalingstid og de konkrete besparelser. Beliggenhed, eksisterende opvarmning og strømpriser spiller ind. Dertil kommer de mange forskellige tilskud til strøm, som blev indført med afgiftsnedsættelsen i januar. Det er en jungle at finde rundt i for menigmand. Derfor bruger vi sammen med Cronborg meget energi på rådgivning og beregninger på baggrund af den individuelle virksomheds oplysninger", forklarer salgschef for klima Lars Pedersen, som dog giver et regneeksempel:

Om Brødrene Dahl

  • Brødrene Dahl er Danmarks største vvs-grossist.
  • Virksomheden er specialiseret i produkter og rådgivning inden for vvs, vand & afløb, værktøj, rør & ventiler og klimaløsninger.
  • Brødrene Dahl er kompetenceleverandør og har 52 butikker spredt over hele landet samt 8 Bad & Design forretninger.

Varmeudgift og CO2-udledning halveret
"Vi har blandt andet lavet en beregning for en virksomhed med et varmeforbrug på 240.000 kWh om året svarende til en udgift på 216.000 kroner med en varmepumpeinvestering på 253.000 kroner inklusiv tilskud. Her kan varmeregningen nedbringes med 130.500 kroner årligt. Tilbagebetalingstiden er 1,9 år og forrentningen er på 51,5 procent. Det er ikke mange steder, man får så højt afkast af sin investering samtidig med, at man skåner miljøet. I dette tilfælde nedbringer varmepumpen CO2-udledningen fra 62 ton til 34 ton om året svarende til en reduktion på 45 procent", fortæller Lars Pedersen.

"En del produktionsvirksomheder og landbrug kan få dækket hele eller størstedelen af deres varmebehov med en varmepumpe og blot supplere med gas- eller oliekedlen, når det er rigtig koldt", siger Lars Pedersen.

Varmepumper udnytter solens gratis energi og trækker varme ud af udeluften, også i koldt vejr. Varmen omsættes til vandet i bygningens varmesystem, og varmepumperne kan således levere både rumvarme, varme til ventilationsanlæg og varmt badevand.

En luft/vand varmepumpe kræver ikke gravearbejde og er derfor nemmere og billigere at installere end et jordvarmeanlæg. Cronborg har udviklet en særlig varmepumpeserie med stor kapacitet beregnet til bygninger på over 600 kvm, hvor varmebehovet typisk ligger på 63.000 kWh årligt eller mere. 

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

27.02.2024Installator.dk

Kampagne skal få flere seniorer til at fortsætte på arbejdsmarkedet

27.02.2024Installator.dk

Rådet for Godt Indeklima: Behov for grænse for brændeovnes indeklimaforurening

20.02.2024Genvex

Sponseret

Filterskift - derfor er det vigtigt

20.02.2024Installator.dk

Sensorer skal advare om luftbåren smittespredning i børnehaver

20.02.2024Condair A/S

Sponseret

Vil du vide mere om affugtning og principperne bag?

14.02.2024Genvex

Sponseret

Slut med spekulationerne – lad os klare ærterne!

07.02.2024Installator.dk

Dårlig ventilation giver syge børn og pædagoger landet over

06.02.2024Genvex

Sponseret

Bornholmske Finn Stenbye har arbejdet med Genvex siden 1978

Jobmarked

Se alle

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Neotherm A/S

Er du vores nye ”Tekniske medarbejder”?

Neotherm A/S er en seriøs leverandør og sparringspartner for vores kunder indenfor VVS-branchen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Endagskursus: Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

På dette kursus bliver du introduceret for de grundlæggende principper inden for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg og du får overblik over kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

28.02.2024

Sted

København, Nordhavn