Erhvervslivet kan halvere varmeregningen med varmepumper

Det er ikke kun énfamiliehuse, der kan spare penge og reducere CO2 ved at skifte fra olie- eller gaskedler til en varmepumpe. Der er også store besparelser i industrien, landbruget, svømmehaller og idrætshaller ved at skifte til en varmepumpe.

Lars Pedersen er salgschef for klima i Brødrene Dahl. Han giver her et eksempel på, at en varmepumpeinvestering har nedsat CO2-udledningen fra 62 til 34 ton om året..

Direktør Hanne Kronborg fortæller, at efterspørgslen på varmepumpeanlæg fordobles år for år..

Flere og flere erhvervsvirksomheder får øjnene op for de store besparelser, der kan opnås ved at udskifte traditionelle  opvarmningskilder med en varmepumpe.

Siden Brødrene Dahl og energi- og klimavirksomheden Cronborg sidste efterår gik sammen om at udbrede brugen af varmepumper i store bygninger, er det gået rigtig stærkt. Både fremstillingsvirksomheder, landbrug, svømmehaller og andre offentlige anlæg har investeret i varmepumper, og med afgiftsnedsættelsen fra januar i år har interessen fået endnu et hak opad.

Læs også: Nye varmepumper sparer på energien ved større byggerier

"Mange virksomheder og institutioner har fået øjnene op for varmepumper. Det er forståeligt, for tilbagebetalingstiden er kort, og varmeudgiften falder til omkring det halve", siger Lars Pedersen, salgschef for klima i Brødrene Dahl.

Industrien og landbruget som lokomotiver
"Fremstillingsindustrien og landbruget er de helt tunge grupper", supplerer Hanne Kronborg, som er direktør i Cronborg:

"Disse brancher ligger ofte uden for bygrænsen uden adgang til fjernvarme og er typisk afhængig af opvarmning med fossile brændstoffer. Vi har beregnet, at potentialet alene i fremstillingsindustrien og landbruget ligger på cirka 4.500 varmepumpeanlæg. Ud af de 70 store anlæg, vi allerede har solgt, er halvdelen til industrivirksomheder", siger hun.

Hanne Kronborg fortæller, at efterspørgslen fordobles år for år, og at stigningen i efterspørgslen fordeler sig jævnt over hele landet.

En jungle af tilskudsmuligheder
De største besparelser opnås, når virksomheden skifter fra olie- eller gaskedel til en varmepumpe, fordi kilowattimeprisen er højest her. Opvarmer man med fjernvarme eller halm og piller, er billedet lidt mere broget, fordi det afhænger af, hvad man køber varmekilden ind til.

Læs også: Nu kommer der mere salg i varmepumper

"Det er et komplekst regnestykke at beregne investeringens nøjagtige tilbagebetalingstid og de konkrete besparelser. Beliggenhed, eksisterende opvarmning og strømpriser spiller ind. Dertil kommer de mange forskellige tilskud til strøm, som blev indført med afgiftsnedsættelsen i januar. Det er en jungle at finde rundt i for menigmand. Derfor bruger vi sammen med Cronborg meget energi på rådgivning og beregninger på baggrund af den individuelle virksomheds oplysninger", forklarer salgschef for klima Lars Pedersen, som dog giver et regneeksempel:

Om Brødrene Dahl

  • Brødrene Dahl er Danmarks største vvs-grossist.
  • Virksomheden er specialiseret i produkter og rådgivning inden for vvs, vand & afløb, værktøj, rør & ventiler og klimaløsninger.
  • Brødrene Dahl er kompetenceleverandør og har 52 butikker spredt over hele landet samt 8 Bad & Design forretninger.

Varmeudgift og CO2-udledning halveret
"Vi har blandt andet lavet en beregning for en virksomhed med et varmeforbrug på 240.000 kWh om året svarende til en udgift på 216.000 kroner med en varmepumpeinvestering på 253.000 kroner inklusiv tilskud. Her kan varmeregningen nedbringes med 130.500 kroner årligt. Tilbagebetalingstiden er 1,9 år og forrentningen er på 51,5 procent. Det er ikke mange steder, man får så højt afkast af sin investering samtidig med, at man skåner miljøet. I dette tilfælde nedbringer varmepumpen CO2-udledningen fra 62 ton til 34 ton om året svarende til en reduktion på 45 procent", fortæller Lars Pedersen.

"En del produktionsvirksomheder og landbrug kan få dækket hele eller størstedelen af deres varmebehov med en varmepumpe og blot supplere med gas- eller oliekedlen, når det er rigtig koldt", siger Lars Pedersen.

Varmepumper udnytter solens gratis energi og trækker varme ud af udeluften, også i koldt vejr. Varmen omsættes til vandet i bygningens varmesystem, og varmepumperne kan således levere både rumvarme, varme til ventilationsanlæg og varmt badevand.

En luft/vand varmepumpe kræver ikke gravearbejde og er derfor nemmere og billigere at installere end et jordvarmeanlæg. Cronborg har udviklet en særlig varmepumpeserie med stor kapacitet beregnet til bygninger på over 600 kvm, hvor varmebehovet typisk ligger på 63.000 kWh årligt eller mere. 

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

18.06.2024Geovent

Sponseret

Er dine medarbejdere udsat for skadelige dampe og støv på arbejdspladsen?

11.06.2024Geovent

Sponseret

Fleksibel og æstetisk ventilationsløsning til City Øre-Næse-Halsklinikken v/ speciallæge Jon Juhlin

07.06.2024Installator.dk

JV Ventilation skaber digital arbejdsplads

05.06.2024Genvex

Sponseret

Find dit nye filter på vores webshop

05.06.2024Installator.dk

Lindab opkøber danske Venti

30.05.2024Genvex

Sponseret

"Det er jo helt vildt fedt, at det gør en så stor forskel"

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle