ESCO-aftaler er nu kortlagt

Ny rapport fra DTU beskriver for første gang de såkaldte Esco-aftaler. Det nye er, at kommunerne nu også tør kaste sig over større projekter med tilbagebetalingstid på 15-20 år.

Hvad er ESCO?

  • ESCO (Energy Service Companies) er et i dansk sammenhæng nyt begreb.
  • Det indebærer, at et privat Esco-firma påtager sig at gennemføre (og evt. finansiere) en energioptimering af en bygning eller anden facilitet samt påtager sig risikoen for, at kunden får et lavere energiforbrug.

Danmark har en stor bygningsmasse, som trænger til at blive energirenoveret. Esco-ordningen gør det muligt for kommunerne at energirenovere kommunale bygninger, uden at de løber en økonomisk risiko, fordi leverandørerne garanterer besparelser på energiforbruget.

Nu har ordningen være under en gruppe forskeres lup. Seniorforsker Jesper Ole Jensen fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet København står sammen med blandt andre lektor Susanne Balslev Nielsen fra DTU Management Engineering bag den nye undersøgelse ’ESCO i danske kommuner’. Den kortlægger for første gang kommunernes motiver, overvejelser og erfaringer med Esco.

Realiserer klimamålsætninger
”Esco-samarbejdet er en værdifuld hjælp for kommunerne til at høste de gevinster, der er ved at energirenovere utidssvarende kommunale bygninger og til at realisere kommunale og nationale klimamålsætninger”, siger Jesper Ole Jensen.

Susanne Balslev Nielsen uddyber:

”En meget stor del af successen med Esco-aftaler er, at Esco-firmaet giver en garanti om konkrete energibesparelser. Det betyder, at kommunerne kan være sikre på, at de penge de investerer i energibesparelser kommer hjem igen, hvilket gør det politisk attraktivt”.

Udvikling i opgaverne
På de seks år, som Esco-ordningen har eksisteret i Danmark, er der sket en gunstig udvikling i opgavearten i kommunerne, viser undersøgelsen.  I begyndelsen gik kommunerne lidt forsigtigt til værks og involverede sig hovedsageligt i mindre projekter som for eksempel lysstyring og energistyring i de kommunale bygninger. Projekter, der typisk har en tilbagebetalingstid på 5-10 år.

Det er også stadig projekter med relativ kort tidshorisont, der præger samarbejdet, men inden for de seneste par år er der begyndt at komme mere omfangsrige projekter frem. Det er projekter, der er rettet mod klimaskærmen med efterisolering af vægge, tage, udskiftning af vinduer, og etablering af solcelleanlæg og deciderede moderniseringer af for eksempel skolebygninger. Derudover er der eksempler på samarbejder, hvor ESCO-firmaet løser opgaver med pcb-problemer i kommunale bygninger.  Disse projekter har typisk en tilbagebetalingstid på 15-20 år.

Små og mellemstore kommuner
Det er især de små og mellemstore kommuner, der har indgået Esco-aftaler for at kunne opfylde kravet om energirenovering i kommunale bygninger. Kommunerne har typisk stået med et kapacitetsproblem, hvor det kniber med både økonomiske resurser og ansatte, der kan varetage opgaverne.
Også de større kommuner er begyndt at benytte sig af fordelene i Esco-ordningen. For selv om store kommuner som regel har egne ansatte, der kan stå for at planlægge og udbyde renoveringsprojekterne, vil det ofte tage lang tid, hvis man skal igennem hele den kommunale bygningsmasse, og dermed går der længere tid med at indhente energibesparelserne. Derfor henter de hjælp i et Esco-samarbejde.

Se hele rapporten ’ESCO i danske kommuner’ på sbi.dk.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

17.05.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Spar en masse tid med Push-X teknologi

16.05.2024Installator.dk

Udsigt til besøgsrekord på El & Teknik ´24

16.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Dine datas sikkerhed afhænger af datacentrets eltavler

15.05.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Besøg os på EL & TEKNIK og oplev en ny generation af LAMEL-LED

15.05.2024Installator.dk

Varmepumper og elbiler sendte elforbruget i vejret

14.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Filtre reducerer elektromagnetisk interferens og fjerner lejeskader ved elektrisk afladning

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde