Fejlinstallationer kan give alvorlige skader

Varmtvandsbeholdere er sejlivede og holder normalt i mange år, men når de skal skiftes, er der en række vigtige faktorer, montøren skal være opmærksom på for at undgå fejlinstallationer, der kan give skader eller føre til en mindre energieffektivitet. Metro Therm, der er størst på det danske marked for varmtvandsbeholdere, giver her en række gode råd. .

Jan Lytken er salgschef i Metro Therm og ekspert i varmtvandsbeholdere.. Foto: Metro Therm

Varmtvandsbeholderne blev i huse fra 70´erne ofte placeret på loftet uden for huset klimaskærm. 

”Og vi ser af og til, at installatøren sætter en ny op samme sted. Men det er en dårlig idé, fordi den kan forårsage store skader, hvis den lækker – og det vil ikke være dækket af vores garanti,” siger Jan Lytken, der er salgschef for Midt- og Nordjylland og ekspert i varmtvandsbeholdere i Metro Therm.

”Vi ser også nogle gange, at installatøren sætter cirkulationen ind på det kolde vand. Det betyder ikke, at varmtvandsbeholderen ikke fungerer, men det forringer driftsøkonomien i beholderen. Derfor anbefaler vi, at cirkulationen lægges ind i toppen af beholderen i det varme vand,” siger salgschefen.

Underdimensionering af beholdere eller forkert størrelse spiral i en fjernvarmeinstallation er også fejl, Metro Therm støder på. Den sidste kan betyde, at kunden får en ekstra afgift fra fjernvarmeselskabet, fordi vandet ikke er afkølet nok, når det sendes retur.

For at hjælpe installatørerne til at undgå fejlinstallationer giver Jan Lytken her en række gode råd til den gode beholderinstallation.

1. Størrelsen på beholderen skal være korrekt

Den rette størrelse er nemlig afgørende for effektiviteten af kundens varmesystem. Hvis den er underdimensioneret, vil kunden ikke få nok varmt vand, og hvis den er overdimensioneret, vil kunden bruge unødig meget energi på at varme den store mængde vand op.

Varmtvandsbeholder: Hvis det er en beholder til varmt brugsvand, så find ud af din kundes varmtvandsforbrug, og vurder størrelsen ud fra dette. Du kan læse mere om, hvilken størrelse varmtvandsbeholder, du bør vælge lige her.

Bufferbeholder: Hvis det er en bufferbeholder, skal du derimod finde ud af, hvor meget varme din kunde får brug for at lagre. Dette gør du ved at gå ind på installatørhåndbogen for den specifikke varmepumpe. Herfra går du til kapitlet ”Rørtilslutninger”, hvor du i afsnittet ”Vandmængder” kan læse om varmepumpens minimale tilgængelige vandvolumen. Bufferbeholderens volumen skal matche dette tal.

2. Montering på væg

Er væggen kraftig nok til at bære en fyldt varmtvandsbeholder? Hvis ikke kan der benyttes et beholderstativ placeret på gulvet eller et H-stativ.

3. Beholderventil og sikkerhedsventil

Beholderens sikkerhedsventil sikrer en korrekt drift og sikring af beholderen. 
Det er nemlig sådan, at når vand bliver varmet op til 60 °C, så vil det udvide sig med ca. 2 %. Det betyder, at hvis man ikke lukker den overskydende vandmængde ud, kan beholderen rent faktisk sprænge. Med sikkerhedsventilen vil det overskydende vand dryppe fra under opvarmningen i kundens beholder.

Metro Therm anbefaler, at installatøren vælger en dynamisk ventil til at afhjælpe problemet, så varmtvandsflowet bliver reguleret optimalt.

4. Montering i den rette højde

Er vigtig for at sikre den nødendige plads til at kunne udføre service både i toppen og bunden af beholderen.

I bunden af beholderen skal der være plads til at kunne udskifte varmelegeme, anoden og plads til at kunne skylle og rense beholderen for kalk og slam.

I toppen af beholderen skal der være plads til at tilgå cirkulationsstudsen, hvis der er cirkulation på det varme brugsvand. 

5. Tilgængelighed

Det er vigtigt, at beholderen monteres, så den er lettilgængelig for service og vedligehold. Det betyder også, at montering i aflukkede skabsmoduler eller andre steder med svær tilgængelighed frarådes.

Ifølge Bygningsreglementets § 405, stk. 10 skal komponenter, der kræver betjening, eftersyn eller vedligehold nemlig ”være let tilgængelige, så dette kan ske på en hensigtsmæssig og forsvarlig måde”.

6. Montering tæt på tappested

Metro Therm anbefaler, at beholderen monteres tæt på et tappested, f.eks. i et bryggers eller et andet sted med gulvafløb, så skader på kundens bolig undgås ved en eventuel lækage.

7. Montering på loft

Normalt anbefaler Metro Therm ikke montering på loft eller skunkrum. Det skyldes, at kunden typisk ikke opholder sig i denne type rum, hvorfor eventuelle skader potentielt vil blive opdaget for sent.

Hvis kundens bolig derimod ikke tillader andre muligheder, anbefales etablering af en drypbakke eller et andet fang ved installationen. På den måde vil vandet i tilfælde af en eventuel lækage blive opsamlet og ledt til et afløb.

8. Installation af fugtalarm

En fugtalarm giver mulighed for fjernovervåge installationen og give en tidlig advarsel,  hvis der skulle være tegn på lækage.

9. Læs manualen

Det sidste – og måske vigtigste råd – er at læse produktmanualen omhyggeligt inden monteringen hos kunden. 

Forkerte installationer kan i værste fald medføre rørsprængninger, personskade og vandlækager. Hvis der opstår skader på beholderen på baggrund af, at manualen ikke er blevet fulgt, dækker garantien ikke.

-emte

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

23.05.2024Installator.dk

SMV´er kan nu hente gratis hjælp til bæredygtighedsrapporteringen

16.05.2024wedi GmbH

Sponseret

WEDI BIDRAGER TIL AT BEVARE 200 ÅR GAMMEL EJENDOM

16.05.2024Roth Danmark A/S

Sponseret

Roth Touchline® SL kontrolenhed med WiFi

10.05.2024TOTO

Sponseret

Ny TOTO kunde-brochure

07.05.2024Georg Fischer

Sponseret

Ny Forsyningsbog nr. 6

06.05.2024Unidrain A/S

Sponseret

Specialfremstillede afløb sikrede Unidrain i stort hotelprojekt

02.05.2024Vaillant A/S

Sponseret

EFFEKTIVE OG MILJØVENLIGE VARMEPUMPER FRA VAILLANT

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde