Fjernvarmedirektør: Vi lader stort varmeoverskud gå til spilde

I et debatindlæg i Børsen kritiserer direktøren for Dansk Fjernvarme ”manglende politisk prisloft og et rigidt prisloft” for at forhindre udnyttelsen af overskudsvarme i fjernvarmenettet.

Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, om den manglende udnyttelse af overskudsvarme: "Det er sort, dyrt og dumt".. Foto: Dansk Fjernvarme/Jesper Voldgaard

En investering på 400 mio. kr. hos Fjernvarme Fyn skulle sikre udnyttelsen af overskudsvarme fra bl.a. Metas datacenter i Odense – energi, som Meta vil levere gratis til forbrugerne.

”Men et prisloft blokerer for, overskudsvarmen til 11.000 husstande udnyttes. Den trecifrede millioninvestering risikerer at blive værdiløs, kunder får en dyrere varmeregning, der bruges ekstra energi på at nedkøle overskudsvarmen, og Fjernvarme Fyn kan blive nødsaget til at fyre med kul eller naturgas,” skriver Kim Mortensen, direktør for Dansk Fjernvarme i debatindlægget.

Loftet er en mekanisme, der sætter en maksimal pris på, hvor meget fjernvarmeværkerne må betale for at genbruge overskudsvarmen i fjernvarmenettet. 

"Det er fint, at forbrugerne beskyttes mod høje priser. Problemet er bare, at der allerede findes en regel, der dikterer, at fjernvarmeværkerne til hver en tid skal vælge den billigste løsning: Det såkaldte substitutionsprincip.

Prisloftet er derfor et bureaukratisk og helt unødvendigt krav, der i nogle tilfælde endda kan ende med at betyde højere varmeregninger og altså dermed det modsatte af den forbrugerbeskyttelse, der er tiltænkt. Det sker f.eks., hvis prisen på overskudsvarme ligger over prisloftet, men under substitutionsprincippet," fortsætter han.

Finn Thomassen, der er Associate Partner, Energi og forsyning i revisionsselskabet EY Danmark, peger på, at formålet med prisloftet på overskudsvarmen ifølge Energistyrelsen er at skabe større incitamenter til at bruge overskudsvarme og således ikke at overregulere. 

”Desværre har det vist sig i flere tilfælde at få præcis den modsatte effekt; at overskudsvarmeprojekter enten ikke igangsættes eller, at allerede igangværende projekter i den nærmeste fremtid må stoppes som følge af den manglende mulighed for at holde den samlet omkostning under det udmeldte prisloft. Efter manges opfattelse er prisloftet derfor netop et udtryk for en overregulering.

Synspunktet er, at den nugældende regulering allerede sikrer en eksisterende forbrugerbeskyttelse, hvorfor der ikke er brug for en yderligere prisregulering i form af et prisloft på overskudsvarmen.” skrev han i en gennemgang af konsekvenserne af prisloftet på selskabets hjemmeside i december i fjor.

Dansk Fjernvarmes direktør opfordrer til et paradigmeskifte i det politiske syn på mulighederne i overskudsvarme.

”Potentialet har været kendt i mange år – alligevel har vi ingen plan for at udnytte den grønne, allerede eksisterende energiressource. Det bør en ambitiøs, national overskudsvarmestrategi råde bod på.

Vores håb er i det hele taget, at køledisken, datacenteret og fabrikken snart får det tilfælles, at deres energiforbrug bliver en integreret del af Danmarks grønne omstilling. Det er de desværre ikke i dag. Det er sort, dyrt og dumt,” skriver Kim Mortensen i debatindlægget.

Ifølge Dansk Fjernvarme kan overskudsvarmen fra industrien leverer grøn varme til 100.000 danske boliger. Kun 13 pct. af al overskudsvarme udnyttes i dag.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

18.04.2024Installator.dk

DM i Skills tiltrækker sig særlig opmærksomhed

18.04.2024Installator.dk

Energinet foreslår større indkøb af reserver

21.03.2024Installator.dk

Better Energy på vej med 10 MW batteri til energilagring i Hoby solcellepark

21.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

13.03.2024Solar Light – Innovative lighting is our dedication

Sponseret

Effektiv udskiftning af armaturer med smarte hurtigkoblinger

26.02.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric-boss er træt af at høre om vindmøller

15.02.2024Installator.dk

Nye tal: Høje startomkostninger bremser boligejernes grønne løsninger

12.02.2024Fagerhult AS

Sponseret

Intellingent belysning - Undgå spild af lys, energi og plads

Jobmarked

Se alle

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Solar Danmark

First Line Supporter

Har du lyst til at blive en del af det team, der supporterer Solars Offshore & Marine kunder? Jobbet som First Line Supporter er for dig, der ønsker at arbejde med tekniske løsninger og som har lyst til at servicere kunder i hele verden.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

23.04.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en teknisk salgssupporter

Har du VVS-baggrund og erfaring med varmeanlæg? Så er det måske dig, vi søger til stillingen som teknisk salgssupporter hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle