Fjernvarmepuljen kan mangle midler

Fjernvarmepuljen åbner for ansøgninger den 23. januar med lige under 300 millioner kroner i puljen. Det er for lidt, siger Dansk Fjernvarme, der har kendskab til at puljen allerede vil blive oversøgt i årets første kvartal.

Fjernvarmepuljen åbner for ansøgninger den 23. januar med lige under 300 millioner kroner i puljen. Det er for lidt, siger Dansk Fjernvarme, der har kendskab til at puljen allerede vil blive oversøgt i årets første kvartal. Foto: Dansk Fjernvarme..

Fra der blev taget politisk beslutning om, at Danmark skulle udfase den russiske naturgas i boligopvarmningen og sætte tempo på udrulningen af fjernvarme blev et kæmpe arbejde sat i gang hos kommuner, myndigheder og fjernvarmeselskaber for at få det til at ske.
I 2022 er kommunerne kommet i mål med varmeplaner, der skal gøres til virkelighed i 2023, hvor fjernvarmeselskaberne på baggrund heraf skal udrulle fjernvarmen. Derfor vil det være ærgerligt at se, at det hårde arbejde og de store ambitioner fra 2022 ikke kan realiseres i 2023 på grund af manglende rammer til at løfte arbejdet.
Af den grund gjorde Dansk Fjernvarme i august 2022 politikere og myndigheder opmærksomme på, at den populære fjernvarmepulje for 2022 var løbet tør, og det satte konverteringsprojekter på ”pause”. Nu tyder alt på, at det samme kommer til at ske i 2023, når puljen åbner den 23. januar.

Dansk Fjernvarme har nu indikationer på at fjernvarmepuljen, som fjernvarmeselskaber benytter sig af for at skabe sikkerhed for deres investeringer og for forbrugerne, ser ud til at løbe tør allerede i årets første kvartal – og det er kritisk for tempoet på fjernvarmeudrulningen.

Læs også: Dansk Fjernvarme støtter budskab om affaldsenergi

”Det burde være en selvfølge, at tilskudspuljerne prioriteres og tilføres flere penge i en tid, hvor der er ekstra meget behov for midlerne til at få fart på udfasning af naturgas og den grønne omstilling”, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

”Fjernvarmepuljen har vist sig som et effektivt værktøj til at sikre et stort antal husstande kan skifte væk fra gas og over til grøn fjernvarme i en tid, hvor energipriser, arbejdskraft og priser på materialer er steget. Med midler fra puljen kan fjernvarmeselskaberne reducere en del af forbrugernes tilslutningsbidrag og samtidig skabe sikkerhed for deres store investeringer i fjernvarmeinfrastrukturen”, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Potentiel oversøgning i årets første kvartal
Ud af 20 adspurgte fjernvarmeselskaber med forventelige konverteringsområder tilkendegav 12 selskaber til Dansk Fjernvarme, at de forventer at søge fjernvarmepuljen i første kvartal, når projekterne har modtaget kommunalt tilsagn for et samlet beløb svarende til cirka 400 millioner kroner. I 2023 er fjernvarmepuljen på 197 millioner kroner og 100 millioner kroner fra vinterhjælpsaftalen.

”Afledt af kommunernes godkendte varmeplaner og breve, er mange fjernvarmeselskaber klar eller i gang med projekter til fjernvarmeudrulningen i 2023. Vi har kontakt til selskaber, der tilsammen allerede nu planlægger at søge for cirka 400 millioner kroner fra fjernvarmepuljen i første kvartal, og det overstiger fjernvarmepuljens midler for 2023”, siger Kim Mortensen.

”Når tilskudspuljer som fjernvarmepuljen ikke har midler til at følge efterspørgslen, skaber det en ”stop-go” effekt for vigtige projekter. Det giver usikkerhed om tidshorisont, arbejdskraft og tilslutning for fjernvarmeselskaber, når de ikke kan garantere kommunerne og deres kommende forbrugere, at de kan modtage tilskud. Derudover betyder det også at de borgere, der er stillet fjernvarme i udsigt, vil få deres skifte væk fra gas forsinket. Det er et kæmpe problem”, siger Kim Mortensen.

Dansk Fjernvarme anbefaler og opfordrer regeringen og Klima-, Energi-, og Forsyningsministeren til at sikre, at fjernvarmepuljen i 2023 ikke løber tør for midler, så fjernvarmeselskaber med sikkerhed kan benytte puljen til at få stabil, økonomisk og grøn fjernvarme ud til danskerne.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.06.2024Installator.dk

Lige om lidt skal erhvervskøretøjer have TPMS på alle dæk

17.06.2024Installator.dk

Høje danske lønstigninger kan presse konkurrenceevnen

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

28.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

23.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

23.05.2024Installator.dk

Større rammer med energioptimerede løsninger venter

21.05.2024ARO ENERGY SOLUTIONS A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling er en energisluger og koster mange penge.

21.05.2024Installator.dk

Matematisk design åbner døren for store energibesparelser

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
L-AUS ajour - Greve

Hold din viden om L-AUS ajour - hvert år

Dato

27.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

13.08.2024

Tid

09:00