Flere grønne arbejdspladser i energirenovering

Renovering af nedslidte og utidssvarende bygninger skaber relativt flere jobs i en lang række brancher målt i forhold til nybyggeri og anlægsopgaver. Og energibesparelsen kan i stort omfang finansiere investeringen og dermed også skabe nye job uden ekstra omkostninger.

Christiansborg må erkende, at systematisk energirenovering kan kræve en knap så stram regelstyring, så kommunerne ikke bremses af urealistiske likviditetskrav, hvis vil binde an med større energirenoveringer og investeringsforløb på ti til femten år, mener Morten Dahl..

I en tid med fokus på arbejdsløshed, stram økonomi og stigende energipriser kan renovering af den eksisterende bygningsmase i Danmark være en farbar vej til at skaffe nye jobs uden at belaste de offentlige budgetter eller virksomhedernes driftsøkonomi.

”Vi kan først og fremmest få relativt flere i arbejde ved at energirenovere den nuværende bygningsmasse sammenlignet med effekten af nybyggeri og anlægsopgaver. Vel at mærke uden det behøver at belaste f.eks. kommunekassen eller samfundet som helhed, fordi energibesparelsen betaler gildet, når vi skruer energiprojekterne rigtigt sammen,” vurderer salgsdirektør Morten Dahl Schneider Electric.

Potentialet i renovering er stort. Nye tal fra Dansk Byggeri viser, at renovering skaber flere nye jobs end nybyggeri og anlægsarbejde. Hvor nybyggeriet i 2012 skaber jobs svarende til 1.500 mandeår for hver milliard kroner, så giver renovering af den eksisterende bygningsmasse til sammenligning 1.870 mandeår – svarende til 1,87 mandeår per million kroner For anlægsarbejde er tallet 1.500 mandeår.

Partnerskab med kommunerne
Gennem systematisk energirenovering kan man nemt komme et betydeligt efterslæb til livs i form af manglende vedligeholdelse af bygninger og utidssvarende klimateknologi. Det viser erfaringer fra energispecialisten Schneider Electric.

Beskæftigelseseffekt ved bygge- og anlæg 2012

I 2012 skaber nybyggeri jobs svarende til 1.500 mandeår for hver milliard kroner, mens renovering af den eksisterende bygningsmasse til sammenligning giver 1.870 mandeår – svarende til 1,87 mandeår per million kroner For anlægsarbejde er tallet 1.500 mandeår.

"Vi ser ofte et helt unødvendig stort energispild på grund af forældede ventilationsanlæg med manglende behovsstyring i bygninger. Når vi systematisk energirenoverer en bygning kan vi fjerne de største energi-frådsere og samtidig forbedre indeklima og komfort,” siger Morten Dahl.

Han peger her på renovering af skoler, institutioner, idrætsanlæg i landets kommuner, hvor Schneider Electric som ESCO-partner udsteder garanti for minimumsbesparelser, fordi lønsomheden kan dokumenteres.

Behov for mere lempelige regler
Derfor ser Morten Dahl ESCO-modellen som en god løftestang for at nedbringe energispild og skabe arbejdspladser:

"Det kræver imidlertid, at man på Christiansborg erkender, at systematiske energirenoveringer med vedvarende effekt kan kræve en mere lempelig lovgivning eller knap så stram regelstyring, så kommunerne ikke bremses af urealistiske likviditetskrav, hvis de har ambitioner om at binde an med større sammenhængende energirenoveringer og investeringsforløb på ti til femten år."

Dertil kommer hensynet til den langsigtede klimaindsats. Her er netop energirenovering skrevet ind som led i den energiaftale, Folketinget har vedtaget, og som skal revurderes i 2015. Det i sig selv bør skærpe fokus på den eksisterende bygningsmasse, vurderer Morten Dahl:

”Den lidt ældre bygningsmasse kan sjældent leve op til minimumskravene i bygningsreglementet og med mindre vi radikalt begrænser energispildet i vores bygninger, er det svært at se, hvordan vi når i mål med klimaudfordringerne frem til 2020. 40 procent af al energi bruges som bekendt i bygninger, siger han. 

-KPE

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

22.05.2024Installator.dk

Derfor gik de med i Koble-samarbejdet

22.05.2024Installator.dk

31 veje til at gøre Danmarks bygninger mere energieffektive

11.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Grønne resultater: AO på vej mod halvering af CO2-udledningen

09.04.2024TEC7

Sponseret

Produktnyhed: Revolutionerende limning af store områder.

04.04.2024Installator.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

22.03.2024RIB Software

Sponseret

Deltag i ny markedsundersøgelse og vind 1 stk. Apple Airpods (3. generation)!

19.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kundetilpassede skabe og effektiv logistik sikrer effektiv produktion hos Ehcolo

19.03.2024Installator.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde