Flere kvinder vil traditionelle mandefag og bidrager positivt

I løbet af de seneste små 10 år er antallet af kvindelige elektrikerlærlinge mere end tredoblet. Og uddannelsen står langtfra alene, da tendensen også præger de øvrige fag i både installationsbranchen og metalindustrien. Det viser nye tal fra uddannelsesstatistik.dk.

Beslagsmede-lærlingen Dea Høm er en af de kvinder, der har fået smag for det traditionelle mandefag. Foto: Tekniq Arbejdsgiverne..

Der er stadig størst chance for, at din elektriker eller smed er en mand. Men kvinderne er på vej ind i de traditionelle mandefag, viser netop offentliggjorte tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.
Udviklingen er særlig tydelig hos elektrikerne, som siden 2014 har oplevet en tredobling i antallet af kvindelige lærlinge. Dengang var 53 kvinder i gang med uddannelsen. I år er det tal vokset til 176. Tendensen gør sig også gældende i de øvrige tekniske fag som eksempelvis vvs-energispecialist, industritekniker og smedeuddannelserne.

Udviklingen vækker glæde i TEKNIQ Arbejdsgiverne, som organiserer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal.

”Det viser med al tydelighed, at vi er på vej i den rigtig retning. Hvis vi skal sikre nok faglærte til de kommende år, så er det vigtigt, at vores uddannelser også kan appellere til de unge – uanset køn. Vi har simpelthen ikke råd til at se bort fra talenterne i halvdelen af befolkningen. Men det er ikke kun med til at løse udfordringerne med rekruttering af kvalificeret arbejdskraft. Det har også en positiv effekt på arbejdsmiljøet ude i virksomhederne”, siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.    

Læs også: Elektrikere er i høj kurs

Erhvervsskolen Hansenberg i Kolding mærker også udviklingen. Her uddanner de blandt andet beslagsmede, og for første gang nogensinde, er der nu flere kvinder end mænd på hovedforløbet. En af de kvinder, der har fået øjnene op for uddannelsens kvaliteter, er Dea Høm.

”Da jeg var under uddannelse hos gardehusarerne i Slagelse, troede jeg også, at beslagsmed-faget kun var for mænd. Men det billede fik vores faste beslagsmed hos husarerne ændret, og så kom jeg i lære her hos Jesper Krogsgaard i Hirtshals. Fra mange mestre hører jeg nu, at vi piger er mere grundige og perfektionistiske. Det giver tilfredse kunder, og mange flere vil gerne tage kvinder i lære. Måske er vi flere kvinder end mænd i faget om 10-15 år”, siger Dea Høm.

Kjetil Hansen er formand for beslagsmedesektionen i TEKNIQ Arbejdsgiverne. Han har selv uddannet en kvindelig svend i sin virksomhed – og har netop nu også en ny ung kvinde i lære.

”De seneste fem år har en række skrappe kvindelige lærlinge virkelig vist vejen. De har måske ikke drengenes råstyrke, men så kommer de med omtanke, finesse og en sund tilgang til at sige fra eksempelvis over for en opgave med en ustyrlig hest. Deres arbejde og indsats som lærlinge har nok overbevist de lidt mere firkantede mestre om, at det er en god ide at tage kvinder ind som lærlinge”, siger Kjetil Hansen.

Selvom kvinderne er på vej frem, så er der stadig langt flere elever af hankøn på uddannelserne i installationsbranchen- og metalindustrien.
Af samme grund har TEKNIQ Arbejdsgiverne for nylig lanceret projektet ”Flere faglærte kvinder”, der har til formål at tiltrække og fastholde flere kvinder til brancherne.

Igangværende kvinder på uddannelserne inden for installation og metalindustri. Tal i parentes er for 2014: (Kilde: Uddannelsesstatistik.dk)

Elektriker: 176 (53)
Vvs-energispecialist: 33 (8)
Smed: 89 (39)
Industritekniker: 76 (24)

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

15.07.2024RIB Software

Sponseret

NY RAPPORT: RIB Markedsundersøgelse 2024!

12.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

HELUKABEL styrker sit engagement i Indien med nyt produktionsanlæg

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

10.07.2024Installator.dk

Puljen til energifællesskaber genåbner

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle