Flere rotter finder vej helt ind i boligen

En rotte i toiletkummen, i køkkenskabet eller i skraldespanden er altid et uønsket fund. Men det er lige præcis, hvad et stigende antal københavnere oplever.

"Rotterne finder typisk vej gennem gamle eller ikke-rottesikrede installationer. De kravler gennem faldstammer, gnaver sig gennem plasticrør og ender helt inde i boligen. Og de kan kravle langt – vi har sager, hvor rotterne er kommet helt op på 13. og sågar 15. etage, siger Morten Otkjær Thune, der er områdechef for skadedyrsområdet i Københavns Kommune. Foto: Tekniq.

Sådan rottesikrer du kloakken:

  • Få foretaget en tv-inspektion af kloakken for at kortlægge eventuelle problemer.
  • ?Få installeret en rottesikring af en autoriseret installatør. Det vil typisk være et to-klapsystem i en kloak, hvor man sikrer, at spildevandet kan komme ud – uden at rotterne kan komme ind.
  • ?Løsningen koster typisk 2-3.000 kroner eksklusiv montering.

Antallet af de såkaldte ”indendørs sager”, hvor rotter har fundet vej helt ind i en bolig, er på få år steget fra et niveau på omkring 800 sager årligt til op mod 1.100 sager i 2012 og 2013. Det fortæller Morten Otkjær Thune, der er områdechef for skadedyrsområdet i Københavns Kommune.

Han forventer, at antallet af ”indendørs sager” vil stige yderligere de kommende år.

Det skyldes blandt andet, at renoveringen af det offentlige kloaksystem næsten er færdigt, hvilket betyder, at rotterne søger nye tilflugtssteder.

Derfor er det afgørende for at undgå rotter, at man rottesikrer korrekt. Det forklarer chef for teknisk afdeling i TEKNIQ Installatørernes Organisation, Simon O. Rasmussen.

Sådan sikrer du faldstammen:

  • Alle faldstammer bør have en rottesikring på det rør, der går fra kælderen til stuen. Dermed er alle øvre etager sikret mod rotter.
  • Den typiske rottesikring til faldstammer er ”den gravide”, som er et lille rørstykke, der først bliver bredt og derefter smalt. Det forhindrer, at rotten kan komme videre i røret.
  • Løsningen koster 3-4.000 kroner eksklusiv montering. Løsningen skal installeres af en autoriseret installatør.

”Det er både nemt og billigt at rottesikre, og derfor bør det være en naturlig del af både renoveringsopgaver og nye afløbsinstallationsopgaver. Dels fordi rotterne kan ødelægge rør og forårsage vandskade, dels fordi rotter er smittebærere”, siger Simon O. Rasmussen og fortsætter:

”Det er et budskab, som både skal ud til boligejere, boligforeninger og installatørerne. For det er ikke givet, at kunderne selv tænker over rottesikring, og derfor er det afgørende, at installatørerne rådgiver kunderne til at vælge en passende løsning”.

Læs også: Rottespærrer virker, men kun delvist

Det budskab bakker Morten Otkjær Thune op.

"Det er min klare opfattelse, at rottesikring ikke bliver prioriteret højt nok, og faktum er, at hvis man rottesikrer, så får man ikke rotter på besøg. Derfor bør både kloakmestre, vvs-installatører, boligejere, boligforeninger, ejerforeninger og lignende blive mere opmærksomme på at sikre sig mod rotter", siger Morten Otkjær Thune.

Første skridt på vejen er en kampagne fra Københavns Kommune, som TEKNIQ støtter.

Københavns Kommune tilbyder blandt andet hjælp til at gennemgå for eksempel gårde for problemer, ligesom man kan få rådgivning om rottesikring. På den måde kan en bolig- eller ejerforening bliver certificeret som ”rottefri”.

Konkret har TEKNIQ sendt information om vigtigheden af rottesikring ud til sine medlemsvirksomheder, hvor de mest funktionelle rottesikringsløsninger er beskrevet.

Du kan læse mere om kampagnen på www.kk.dk/skadedyr.

- JDN

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

11.07.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

HELUKABEL styrker sit engagement i Indien med nyt produktionsanlæg

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

10.07.2024Installator.dk

Puljen til energifællesskaber genåbner

10.07.2024RIB Software

Sponseret

Husk at få fat i din billet til BIM World Copenhagen!

05.07.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

Hvilket datakabel er bedst til din industrielle applikation?

05.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle