Flere solceller på tagene i hovedstadskommuner

Tagarealer på virksomheder og offentlige bygninger skal være med til at realisere målsætninger om vedvarende energi på land, hvis det står til regioner og kommuner i hovedstadsområdet. Green Power Denmark forventer rekordår for opsætning af tag- og markanlæg.

Tagarealer på virksomheder og offentlige bygninger skal være med til at realisere målsætninger om vedvarende energi på land, hvis det står til regioner og kommuner i hovedstadsområdet. Green Power Denmark forventer rekordår for opsætning af tag- og markanlæg. Foto: Colourbox..

Kommuner, regioner og en række virksomheder har debatteret hovedstadens potentiale som førende solcellemetropol. Der er enighed om, at der er behov for politiske beslutninger og rammevilkår, som sikrer de rette forudsætninger for at offentlige og private aktører for alvor kan bringe tagarealer i spil i den grønne omstilling.

Der skal mere sol på taget
I hovedstadsområdet har man store grønne visioner, men det kan være svært at finde tilstrækkelig plads til vedvarende energianlæg. De grønne ambitioner indebærer derfor et ønske om at opsætte flere solceller, og her er det hensigten, at tagrygge på offentlige bygninger og virksomheder skal være med til at indfri de landspolitiske ambitioner om en tidobling af solceller på landsplan i 2030.

”Solceller på tagflader kan være vores regions input til den grønne omstilling. Det kræver nøje planlægning og koordinering, så et tæt samarbejde er en del af løsningen”, siger David Meinke, direktør i Center for Regional Udvikling i Region Hovedstaden.

Han pointerer samtidig, at det er ”bøvlet og dyrt” for kommuner og regioner, der ønsker at opsætte solceller i forbindelse med nybyg eller renoveringer. Det skyldes blandt andet kravet om adskillelse af selskaber, administration og de nuværende tarifmodeller, der blandt andet betyder, at kommunerne betaler afgifter for eget forbrug af den producerede solenergi. En opfattelse, der bakkes op af Casper Toftholm, teknisk direktør i Brøndby Kommune.

”Der er udfordringer med de rammer, vi er omfattet af i kommunerne. Økonomien hænger ofte ikke sammen. Det er pokkers ærgerligt, for der er virkelig meget potentiale derude, og kommunerne vil det gerne”, siger han.

Fremgang i opsætning af solceller
Få procent af danske tagflader er belagt med solceller, mens markarealer med større produktionsanlæg står for hovedparten af den solenergi, der produceres i Danmark.

”Vi ser ind i flere udfordringer, hvis vi skal indfri 2030-målsætningerne for vedvarende energi på land, som kræver en tidobling af solenergi. Derfor er det positivt, at kommuner og regioner er villige til at investere i sol”, fortæller Jacob Klivager Vestergaard, afdelingschef i Green Power Denmark.

Læs også: Varmepumpe, solvarme og solceller i ét anlæg

Green Power Denmark forventer, at der alene i 2022 opsættes 1,21 GW solcelleanlæg. Det er tæt på en fordobling af den kapacitet, danske producenter er lykkes med at udvikle de seneste 30 år. Hovedparten af solenenergien stammer fra markanlæg, mens opsætning af taganlæg i år udgør 0,09 GW. Selvom det kan syne af lidt, er det en stigning, der er større end forventet, og som vidner om stor interesse.

”Udviklingen for solanlæg i år vidner om, at det godt kan lade sig gøre. Men skal vi nå i mål, kræver det, at barriererne bliver løftet. Kommuner og politikere skal være klar til at tage ansvaret på sig. Nettilslutningerne skal op i fart, og der skal være økonomi til at sætte det sol og landvind op, som er nødvendigt”, siger Jacob Klivager Vestergaard.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

21.05.2024ARO ENERGY SOLUTIONS A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling er en energisluger og koster mange penge.

21.05.2024Installator.dk

Matematisk design åbner døren for store energibesparelser

16.05.2024Installator.dk

Boligejerne overvurderer den energimæssige stand af deres bolig

09.05.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Hvordan kan man reducere sit ydelsestab på solcelleparken?

07.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Eltavler til ladestandere løser en stor udfordring ved den grønne omstilling

30.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Datacentres bæredygtighedsrapportering klares med ét klik

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde