Fremtiden kræver specialisering

Som installationsvirksomhed er det ikke længere nok at kunne lidt af det hele. Vidensniveauet i branchen bliver nemlig så højt, at det er nødvendigt at specialisere sig inden for et bestemt nicheområde.

Danmark står overfor en lang overgang til et fossilfrit samfund, hvor installationsbranchen kommer til at prøve kræfter med en række nye teknologier inden for vedvarende energi. Samtidig vil både virksomheder og private i fremtiden efterspørge meget mere teknologi, der sikrer energieffektivitet og giver øget komfort.

Dermed bliver der fremover stillet store krav til vidensniveauet i installationsvirksomhederne, og en øget grad af specialisering af branchen vil blive nødvendig. Det mener Bo Odgaard, der er leder af revisionshuset Deloittes branchegruppe for installatører.

Fremtidens vindere i installationsbranchen bliver de virksomheder, der formår at specialisere sig inden for en eller flere nicher, mener Bo Odgaard, der er leder af revisionshuset Deloittes branchegruppe for installatører. .

”Fremover skal installationsvirksomhederne leve af at sælge deres viden, og det betyder, at fremtidens vindere i branchen bliver de virksomheder, der formår at specialisere sig indenfor en eller flere nicher. Det betyder selvsagt også, at virksomhederne skal være i stand til at vælge forretningsområder fra, for det er naivt at tro, at man kan være specialist på alle områder,” siger Bo Odgaard, der er leder af revisionshuset Deloittes branchegruppe for installatører.

Vil det hele
Samme melding kommer fra Johnnie Hansen, der er formand for DS Håndværk & Industris vvs-udvalg. Han mener faktisk, at VVS- installatørerne spreder sig for meget kompetencemæssigt i dag.

Installatører skal til at vælge, hvad de vil være gode til og tjene penge på. Og det betyder også, at der skal vælges arbejdsområder fra, mener Johnnie Hansen, formand for DS Håndværk & Industris vvs-udvalg..

”I dag er vi alle sammen i et eller andet omfang moderne landsbysmede. Vi kan lidt af det hele og laver lidt af det hele – rørarbejde, energiløsninger og badeværelser. Vi skal til at vælge, hvad det er, vi vil være gode til og tjene penge på. Og det betyder også, at vi hver især skal vælge arbejdsområder fra for i højere grad at kunne koncentrere os. Og den strategiske proces kommer til at give grå hår rundt om i virksomhederne i de kommende år.” siger Johnnie Hansen til Erhvervsmagasinet Installatør.

Bo Odgaard mener, at de grå hår kan minimeres, hvis installatørerne forstår at analysere deres opgaver og skille skidt fra kanel. Med hans revisorbriller handler det først og fremmest om at luge ud i de mindre videntunge områder.

Fokusér på lønsomme opgaver
”Det er eksempelvis ikke specielt specialiseret at skifte stikkontakter, det kan alle nemlig gøre. Derfor er konkurrencen høj, og når prisen samtidig er under pres på de stumper man installerer, bliver indtjeningen lav. Derfor er det oplagt at spørge sig selv, om man kan bruge sine kræfter bedre,” konstaterer han.

Når de mindre lønsomme opgaver er skilt fra, handler det ifølge Bo Odgaard om at specialisere sig yderligere og satse på de opgaver, som man tjener fornuftigt på og allerede udfører en del af. Der skal være en kritisk masse, så der er et solidt fundament at bygge videre på. Derudover er det selvfølgelig vigtigt at vælge en niche, hvor fremtidsperspektiverne er lyse.

”Oliefyr er eksempelvis et mere og mere ærgerligt speciale at have. Hvis det er kernen i forretningen, skal man nok overveje, om man kan bruge sine kompetencer til at satse på nogle andre energikilder som eksempelvis jordvarme,” konstaterer Bo Odgaard fra Deloittes branchegruppe for installatører.

”Vi har sagt ja til revl og krat, men jeg tror ikke, at der er nogen, der har tjent specielt mange penge”. Johnnie Hansen, formand for DS Håndværk & Industris vvs-udvalg.

Johnnie Hansen, formand for DS Håndværk & Industris vvs-udvalg.

Johnnie Hansen mener, at den økonomiske krise har været med til at fastholde installatørerne i en strategi, hvor der er blevet skudt for meget med spredehagl. 

”Vi har sagt ja til revl og krat, men jeg tror ikke, at der er nogen, der har tjent specielt mange penge. Derfor bliver vi på et tidspunkt nødt til at kigge os selv og vores revisor i øjnene og spørge, hvor kan jeg tjene penge, hvis jeg skal overleve på sigt. Det tidspunkt er efter min mening kommet nu,” understreger Johnnie Hansen

Farvel til ”allrounderen”?
Spørgsmålet er så, om den øgede specialisering i branchen betyder et fuldstændigt farvel til allround-virksomhederne, der kan lidt af det hele? Trods alt ikke fuldstændig, mener Bo Odgaard.

”Allround-virksomhederne får færre opgaver, det er der ingen tvivl om. Men installationsvirksomheder, der har en meget stærk lokal forankring, vil kunne overleve som allroundere. Det kan vel blive en lille niche altid at være klar og være den, man ringer til i de mindre byer, men så skal man også være tro mod den strategi,” konstaterer Bo Odgaard.  

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

26.02.2024Installator.dk

Første byggeri til at opnå prestigefuld sundhedscertificering

26.02.2024Installator.dk

Salget af gasfyr boomer - varmepumpe-salget i bund

19.02.2024Installator.dk

Grundfos vil matches med startups for at få udledninger ned

16.02.2024Installator.dk

Kommune skruer op for krav til bæredygtighed i byggeriet

12.02.2024RIB Software

Sponseret

Ny markedsundersøgelse: Deltag og få muligheden for at blive vinderen af 1 stk. Apple Airpods!

02.02.2024RIB Software

Sponseret

Tilmeld dig årets første IKT-leder uddannelse hos BLC!

24.01.2024RIB Software

Sponseret

CostX er nu kommet til Danmark!

23.01.2024Brødrene Dahl A/S

Sponseret

Kloakmessen - det perfekte udstillingsvindue for Brødrene Dahl

Jobmarked

Se alle

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Neotherm A/S

Er du vores nye ”Tekniske medarbejder”?

Neotherm A/S er en seriøs leverandør og sparringspartner for vores kunder indenfor VVS-branchen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia