Frisatte data skal sætte skub i energieffektive bygninger

En række offentlige myndigheder og selskaber startede i april et forsøg med frisætning af data for el- og fjernvarmeforsyningen af bygninger i Aarhus Kommune. Målet er et bedre datagrundlag til at energieffektivisere bygninger.

”Vi er overbeviste om, at indsatsen for at energieffektivisere bygninger kan gøres bedre og smartere, hvis vi stiller de nødvendige data til rådighed for bygningsejere og markedets aktører”, siger vicedirektør Søren Beltofte, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering. Arkivfoto..

Energistyrelsen, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, Aarhus Kommune, varmeforsyningsselskabet Kredsløb i Aarhus og Energinet åbnede i april hjemmesiden Bygningshub.dk, som skal hjælpe med at give bygningsejere, bygningsadministratorer og serviceleverandører et bedre datagrundlag til at energieffektivisere deres bygninger og samtidig sikre en mere effektiv og energiøkonomisk drift.

På Bygningshub.dk kan brugerne hente udvalgte data om el- og fjernvarmeforbrug i store bygninger med flere brugere og kombinere det med data fra BBR, lokale vejrstationer om vejrforhold og om energimærkninger. Data om el- og varmeforbrug og vejrforhold er på timebasis og opdateres ugentligt.

De anvendte data om el- og fjernvarmeforbrug leveres af henholdsvis Energinet og Kredsløb, og dataene er anonymiseret ved at aggregere data fra alle forbrugere i bygningen, så kravene til beskyttelse af personoplysninger i EU’s persondataforordning (GDPR) er opfyldt.

Læs også: Månedens udfordring: Installatører kan bidrage kæmpestort til energioptimering

Kæmpe potentiale for den grønne omstilling
Energistyrelsen har det overordnede ansvar for etablering, drift, vedligehold og evaluering af Testfaciliteten af Bygningshubben i samarbejde med Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering.

”Vi er overbeviste om, at indsatsen for at energieffektivisere bygninger kan gøres bedre og smartere, hvis vi stiller de nødvendige data til rådighed for bygningsejere og markedets aktører. Det vil give dem langt bedre mulighed for at indfri det store potentiale, vi ved der er for at reducere energiforbruget i bygningerne”, siger vicedirektør Stine Leth Rasmussen, Energistyrelsen og tilføjer: ”Jeg er derfor meget glad for, at vi går i luften med bygningshub.dk, der skal teste metoder til frisættelse af data, og jeg er meget spændt på at se, hvordan det vil blive modtaget og brugt”.

Forsøget med frisættelsen af data udgør en del af indsatsen for brug af data og digitalisering i den grønne omstilling.

Grøn omstilling og data
”Grøn omstilling handler i høj grad om data, og det er bygningshub.dk et godt eksempel på. Vi er overbeviste om, at indsatsen for at energieffektivisere bygninger kan gøres bedre og smartere, hvis vi stiller de nødvendige data til rådighed for bygningsejere og markedets aktører. Sammen med projektets parter kan vi nu demonstrere en løsning, der stiller centrale data til at understøtte energieffektivisering til rådighed. Projektet giver os mange vigtige erfaringer, blandt andet med anonymisering af forbrugsdata, som også kan bruges på andre områder”, siger vicedirektør Søren Beltofte, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering.

Energinet og Kredsløb stiller adgang til deres data fra henholdsvis el- og fjernvarmemålere i bygninger i Aarhus Kommune til rådighed for projektet.

Læs også: Installatørpanelet: Stort potentiale i energi

Indsigt i energiforbrug på timebasis
”Det er oplagt, at vi med udgangspunkt i data fra DataHub bidrager til energieffektiviseringen i Danmark. Med disse data kan bygningsejere få indsigt i energiforbruget helt ned på timebasis, og på den måde finde områder med mulighed for forbedring og optimering af energiforbruget. Jeg tror på, at dér, hvor den grønne omstilling bliver koblet med data og digitalisering, er der, hvor vi for alvor kan flytte os på den grønne dagsorden,” siger direktør i Energinet DataHub, Martin Lervad Lundø og bliver suppleret af administrerende direktør i Kredsløb, Bjarne Munk Jensen, der udtaler:

”I Kredsløb oplever vi en stor interesse hos fjernvarmekunderne for at bidrage til den grønne dagsorden, og vi har sammen med Aarhus Kommune et godt samarbejde med store private bygningsejere, hvor vi sætter fokus på energibesparelser gennem videndeling. Bygningshubben er et spændende initiativ, som ligger i naturlig forlængelse af det eksisterende fokus, og som kan bidrage med vigtige erfaringer om samlet udstilling af data fra forskellige datakilder”.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

21.06.2024Installator.dk

Nu skal der skrues op for sikkerheden omkring energisektoren

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

28.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

23.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

23.05.2024Installator.dk

Større rammer med energioptimerede løsninger venter

21.05.2024ARO ENERGY SOLUTIONS A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling er en energisluger og koster mange penge.

21.05.2024Installator.dk

Matematisk design åbner døren for store energibesparelser

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle