Friske branche-EPDer løfter kvaliteten af livscyklusberegninger

Det seneste år har en lang række producenter og leverandører i VELTEK Ventilation arbejdet tæt sammen om at dokumentere branchens klimaaftryk. Nu ligger resultatet klart i form af miljøvaredeklarationer (EPDer) for ventilationskanaler og ventilationsaggregater.

Det seneste år har en lang række producenter og leverandører i VELTEK Ventilation arbejdet tæt sammen om at dokumentere branchens klimaaftryk. Nu ligger resultatet klart i form af miljøvaredeklarationer (EPDer) for ventilationskanaler og ventilationsaggregater. Foto: Veltek..

Resultaterne vil kunne anvendes til at løfte kvaliteten af livscyklusberegninger for byggerier i Danmark, hvor rådgiverne hidtil har været nødsaget til primært at anvende generiske tabelværdier.

”Det er en vigtig udvikling, der viser, at vi som branche gør vores bedste for at dokumentere vores klimaaftryk og dermed bidrage til, at vi kan reducere CO2-udledningen fra byggeriet”, udtaler Lennart Østergaard, sektionschef for VELTEK Ventilation.

Ambitionsniveauet har været højt, og projektet giver data for flere forskellige størrelser af kanaler og aggregater. For kanaler foreligger der nu data for cirkulære kanaler generelt, mens rektangulære kanaler uden stag omfatter dimensionerne 300x400 og 600x400 mm, og rektangulære kanaler med stag omfatter dimensionerne 800x1200 og 1600x1200 mm.

For ventilationsaggregater indeholder branche-EPDen data for luftmængderne 3.000 m3/h, og 15.000 m3/h. Aggregaterne er specificeret med sigte på såvel beboelsesbygninger som erhvervsmæssige anvendelser, og der er taget udgangspunkt i nordiske klimatiske forhold.
For aggregaterne er der desuden foretaget en række realistiske og typiske komponentvalg som gør EPDerne så repræsentative som muligt i forhold til de i markedet afsatte produkter. Det bemærkes, at dette adskiller sig fra definitionen af et ventilationsaggregat under Ecodesign 1253, som kun medtager udvalgte dele af aggregatet.

Branche-EPDerne er udarbejdet af Teknologisk Institut, 3.-partsverificerede af Niras, og offentliggjorte på EPD Danmarks hjemmeside. Projektet har fået uvurderlig støtte fra både den filantropiske forening Realdania og fra Social- og Boligstyrelsens pulje til udarbejdelse af EPDer. Desuden har VELTEK Ventilation selv bidraget med midler samtidig med, at deltagerne har lagt utroligt mange timer i projektet:

”Der skal lyde en stor ros til alle de deltagende producenter og leverandører, som har leveret virkelig mange timer i projektet – når Teknologisk Institut udarbejder en EPD, skal vi dokumentere alle processer i virksomheden, som har betydning for materiale- og ressourceforbrug. Vi skal have fuldt overblik over alle de komponenter og materialer, der indgår i produktet - også dem der kommer fra underleverandører - og vi skal kende virksomhedens eget forbrug af energi, vand, varme samt spild og affald neddelt i relevante fraktioner, og hvad affaldsscenarierne er”, udtaler Christian Grønborg, sektionsleder på Teknologisk institut, og projektleder på projektet.

Det er på mange måder et kompliceret projekt, som nu er ved at være ved vejs ende – et ventilationsaggregat er et avanceret produkt, som både kan opbygges på mange forskellige måder, og som indeholder en utrolig kompleksitet. Selve fleksibiliteten i opbygningen af det enkelte aggregat udgør i sig selv en barriere for præcisionen af data i praksis, da det er umuligt at inkludere alle størrelser og konfigurationsmuligheder i en branche- eller en produktspecifik EPD. Derfor er der i branche-EPDerne for både kanaler og aggregater foretaget en række afgrænsninger i forhold til materialevalg, luftmængder og anvendte komponenter. Denne afgrænsning er valgt i dialog med producenterne således, at EPDerne afspejler nogle af de mest anvendte produkter på markedet i Danmark.

”Det er helt afgørende at foretage en god afgrænsning, når der er tale om en branche med så mange produktvarianter. Grundlæggende set kan EPDer på produktniveau ikke sammenlignes, medmindre der er foretaget en præcis og enslydende afgrænsning af produkt, systemgrænser, levetider og inkluderede livscyklusfaser. Vi kan kun opfordre til, at man generelt begynder at arbejde mere med definition og standardisering af produktkategoriregler, og at eventuelle kommende producentspecifikke EPDer indenfor samme område forsøger at følge samme afgrænsninger som i branche-EPDen, hvor det giver mening”, udtaler Asger Alexander Wendt Karl, sektionsleder på Teknologisk Institut og fagligt ansvarlig på projektet.

Læs også: Nyt hovedkvarter viser nye teknologier og løsninger

I VELTEK Ventilation er man helt bevidste om, at rejsen frem mod bæredygtighed blot er begyndt:

”Vi er utroligt glade for i VELTEK at kunne bidrage med branche-EPDer, men vi er bevidste om, at dette blot er begyndelsen. De næste år er jeg overbevist om, at de fleste producenter og leverandører af byggematerialer vil udgive EPDer for egne produkter. Men det er en dyr rejse – en EPD er kostbar - og resultatet er ikke særligt fleksibelt i forhold til anvendelsen. Vi ser et tydeligt behov for, dels at gøre det billigere at udarbejde EPDer, i nogle tilfælde via EPD-generatorer, dels at sikre fælleseuropæiske regler, så data kan flyde uhindret over grænserne. Forhåbentlig kan revisionen af byggevareforordningen og Ecodesign hjælpe med denne ensretning på sigt”, afslutter Lennart Østergaard.

- PiB

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

27.02.2024Installator.dk

Kampagne skal få flere seniorer til at fortsætte på arbejdsmarkedet

27.02.2024Installator.dk

Rådet for Godt Indeklima: Behov for grænse for brændeovnes indeklimaforurening

26.02.2024RIB Software

Sponseret

Ses vi til AEC Hackathon @ BLOXHUB 2024?

26.02.2024Installator.dk

Salget af gasfyr boomer - varmepumpe-salget i bund

23.02.2024Armadan A/S

Sponseret

Partnerskaber og nye løsninger i fokus for ny Head of Business Development

23.02.2024Installator.dk

Installatører forventer uændret omsætning i 2024

22.02.2024Installator.dk

Fokus på IT-udvikling har bragt elektro-virksomhed op i ny liga

22.02.2024Installator.dk

Unimec bygger nyt og udvider med 33 procent

Jobmarked

Se alle

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Neotherm A/S

Er du vores nye ”Tekniske medarbejder”?

Neotherm A/S er en seriøs leverandør og sparringspartner for vores kunder indenfor VVS-branchen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Endagskursus: Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

På dette kursus bliver du introduceret for de grundlæggende principper inden for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg og du får overblik over kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

28.02.2024

Sted

København, Nordhavn