Glødepærens ukendte afløser

Asger Bay Christiansen vil bevare den danske lyskultur, derfor har han og lysproducenten Lars Frost udviklet krystalpæren, som på grund af et lavere energiforbrug ikke bliver omfattet af EU’s forbud. Og den bliver formodentlig en efterspurgt vare.

EU-forbuddet mod matte glødepærer er nu trådt i kraft, og som elinstallatører med butik sikkert har opdaget, har forbrugerne hamstret på fuldt tryk for at sikre sig lyskilder til millioner af eksisterende lamper. Vi antager, at det ikke skyldes ligegyldighed over for klimaforandringerne, men simpelthen, at de er kede af at sige farvel til lyset fra glødelampen. Inden for det nærmeste år er de gennemsigtige pærer fortsat en mulighed – så længe de holder sig under 100 W, men for det første er det en stakket frist, og for det andet, hvorfor så ikke spare på energien, samtidig med at man får et ordentligt lys?

Og det kan faktisk lade sig gøre. Krystalpæren, som selvom den har eksisteret i ca. ti år, er stort set ukendt, har samme lyskvalitet som den matte glødepære, den kan bruges i de samme lamper, den bruger 30 procent mindre energi, den holder den dobbelt så længe som glødepærerne, og så bliver den ikke forbudt næste år. Men det er stort set ingen forbrugere klar over. Det vil lyseksperten Asger Bay Christiansen meget gerne lave om på.

Den perfekte afløser
Ifølge Asger Bay Christiansen, asger bc LYS, som sammen med producenten Lars Frost har stået for udviklingen af lyskilden er det en perfekt afløser for almindelige glødepærer. Den består i virkeligheden af en halogenpære, som er anbragt inde i en glødelampe. Når den er ukendt skyldes det, at den ikke er markedsført. Det nye navn er kommet til efter forbuddet mod glødelampen.

”Jeg mener også, at glødepæren bør udfases, og krystallampen er det, glødelampen for længst burde have været udviklet til,” siger han og tilføjer: ”Den udspringer af et ønske om at bevare den danske lyskultur. Det kan ikke passe, at den skal slås i stykker, fordi dem nede i Sydeuropa ikke kan finde ud af at lave lys.”

Spare- og diodepærerne dækker langt fra behovet for godt lys i det danske vintermørke, mener han. Det skyldes især, at deres lys er af lavere kvalitet end glødepærernes, og at lavenergilys kun i begrænset omfang kan dæmpes.
”På fuld styrke sparer krystalpæren 30 procent energi, mens kompaktpæren sparer 70 procent. Til gengæld giver den et mærkeligt gulgrønt lys, den er hamrende giftig, og så er det uskarpt, så øjet hele tiden skal akkommodere. Faktisk er det umuligt at tråde en nål i den belysning,” siger han. Han tilføjer, at krystalpæren akkurat som glødepæren kan dæmpes, og så falder elforbruget selvfølgelig yderligere, og pærens levetid stiger. Dæmpes lyset fx med 10 procent stiger pærens levetid til 8.000 timer.

”Klimaforandringerne gør det utrolig vigtigt, at vi skærer kraftigt ned på vores elforbrug. Men det kan vi godt gøre uden at kaste 100 års dansk lyskultur over bord. Sparepærerne spiller en vigtig rolle, men ikke dér hvor børnene læser lektier eller i lamperne over køkkenbordet. Der er steder i ethvert hjem, hvor lavenergilys skader mere, end det gavner. Jeg synes, forbrugerne har ret til at vide, hvordan dén situation kan undgås,” siger Asger Bay Christiansen.

Ved at bruge dæmpede krystalpærer på udvalgte steder og huske at slukke efter sig, mener Asger Bay Christiansen, at den samlede energibesparelse kan blive mindst lige så stor, som hvis man udelukkende bruger lavenergilys.

Mens glødepæren dør…
Asger Bay Christiansen ser ét positivt træk i forbudet, ”for mens glødepæren dør, får vi øje for godt lys. Det viser hamstringen jo. Jeg vil ikke finde mig i ”skidtlys”, og det er der åbenbart flere, der ikke vil.”
På spørgsmålet om, hvad han vil gøre, når kravene til halogenpærerne stiger, svarer han: ”Hvad tror du jeg har i skuffen?” og bekræfter, at den næste generation af krystalpærer har et energiforbrug, som er 50% lavere. Den bliver måske lidt dyrere, men ikke meget,” siger han.

”De nuværende pærer kan fra den 15. september købes i Bilka og Føtex. Elinstallatørerne kan købe dem hos os med deres normale rabat,” slutter Asger Bay Christiansen.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

30.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Track-Bar med honeycomb-linse for lav blænde

30.04.2025Wexøe A/S

Sponseret

Nyhed: M100 Electronic Motor Starter fra Rockwell Automation

29.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[FIBER OG NETVÆRK] Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

29.04.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

6W strømforsyning med bred indgangsspænding

29.04.2025Installator.dk

Massivt strømsvigt: 15 GW forsvandt på fem sekunder

28.04.2025Installator.dk

Udbygningen af sol og vind er næsten gået i stå

25.04.2025Installator.dk

Koble annoncerer fem nye opkøb

24.04.2025Installator.dk

Analyse: Elprisen svinger som aldrig før

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025