Glødepærens ukendte afløser

Asger Bay Christiansen vil bevare den danske lyskultur, derfor har han og lysproducenten Lars Frost udviklet krystalpæren, som på grund af et lavere energiforbrug ikke bliver omfattet af EU’s forbud. Og den bliver formodentlig en efterspurgt vare.

EU-forbuddet mod matte glødepærer er nu trådt i kraft, og som elinstallatører med butik sikkert har opdaget, har forbrugerne hamstret på fuldt tryk for at sikre sig lyskilder til millioner af eksisterende lamper. Vi antager, at det ikke skyldes ligegyldighed over for klimaforandringerne, men simpelthen, at de er kede af at sige farvel til lyset fra glødelampen. Inden for det nærmeste år er de gennemsigtige pærer fortsat en mulighed – så længe de holder sig under 100 W, men for det første er det en stakket frist, og for det andet, hvorfor så ikke spare på energien, samtidig med at man får et ordentligt lys?

Og det kan faktisk lade sig gøre. Krystalpæren, som selvom den har eksisteret i ca. ti år, er stort set ukendt, har samme lyskvalitet som den matte glødepære, den kan bruges i de samme lamper, den bruger 30 procent mindre energi, den holder den dobbelt så længe som glødepærerne, og så bliver den ikke forbudt næste år. Men det er stort set ingen forbrugere klar over. Det vil lyseksperten Asger Bay Christiansen meget gerne lave om på.

Den perfekte afløser
Ifølge Asger Bay Christiansen, asger bc LYS, som sammen med producenten Lars Frost har stået for udviklingen af lyskilden er det en perfekt afløser for almindelige glødepærer. Den består i virkeligheden af en halogenpære, som er anbragt inde i en glødelampe. Når den er ukendt skyldes det, at den ikke er markedsført. Det nye navn er kommet til efter forbuddet mod glødelampen.

”Jeg mener også, at glødepæren bør udfases, og krystallampen er det, glødelampen for længst burde have været udviklet til,” siger han og tilføjer: ”Den udspringer af et ønske om at bevare den danske lyskultur. Det kan ikke passe, at den skal slås i stykker, fordi dem nede i Sydeuropa ikke kan finde ud af at lave lys.”

Spare- og diodepærerne dækker langt fra behovet for godt lys i det danske vintermørke, mener han. Det skyldes især, at deres lys er af lavere kvalitet end glødepærernes, og at lavenergilys kun i begrænset omfang kan dæmpes.
”På fuld styrke sparer krystalpæren 30 procent energi, mens kompaktpæren sparer 70 procent. Til gengæld giver den et mærkeligt gulgrønt lys, den er hamrende giftig, og så er det uskarpt, så øjet hele tiden skal akkommodere. Faktisk er det umuligt at tråde en nål i den belysning,” siger han. Han tilføjer, at krystalpæren akkurat som glødepæren kan dæmpes, og så falder elforbruget selvfølgelig yderligere, og pærens levetid stiger. Dæmpes lyset fx med 10 procent stiger pærens levetid til 8.000 timer.

”Klimaforandringerne gør det utrolig vigtigt, at vi skærer kraftigt ned på vores elforbrug. Men det kan vi godt gøre uden at kaste 100 års dansk lyskultur over bord. Sparepærerne spiller en vigtig rolle, men ikke dér hvor børnene læser lektier eller i lamperne over køkkenbordet. Der er steder i ethvert hjem, hvor lavenergilys skader mere, end det gavner. Jeg synes, forbrugerne har ret til at vide, hvordan dén situation kan undgås,” siger Asger Bay Christiansen.

Ved at bruge dæmpede krystalpærer på udvalgte steder og huske at slukke efter sig, mener Asger Bay Christiansen, at den samlede energibesparelse kan blive mindst lige så stor, som hvis man udelukkende bruger lavenergilys.

Mens glødepæren dør…
Asger Bay Christiansen ser ét positivt træk i forbudet, ”for mens glødepæren dør, får vi øje for godt lys. Det viser hamstringen jo. Jeg vil ikke finde mig i ”skidtlys”, og det er der åbenbart flere, der ikke vil.”
På spørgsmålet om, hvad han vil gøre, når kravene til halogenpærerne stiger, svarer han: ”Hvad tror du jeg har i skuffen?” og bekræfter, at den næste generation af krystalpærer har et energiforbrug, som er 50% lavere. Den bliver måske lidt dyrere, men ikke meget,” siger han.

”De nuværende pærer kan fra den 15. september købes i Bilka og Føtex. Elinstallatørerne kan købe dem hos os med deres normale rabat,” slutter Asger Bay Christiansen.

PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Optimer og effektiviser dine byggeprojekter

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

29.04.2024Installator.dk

Sejr til SMV-virksomheder i kampen for fair betalingsfrister

29.04.2024Installator.dk

Loven om ret til reparation passerer vigtig hurdle

26.04.2024Eegholm A/S

Sponseret

Overvejer du at få produceret dine styretavler ude af huset?

25.04.2024Alcadon ApS

Sponseret

[CASE] Hvad er egentlig vigtigt for Alcadons industrielle kunder?

25.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Hovedsponsor for DM i Skills 2024 har ambitioner for elektrikerfaget

25.04.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton styrker løsningssalg på UPS og mellemspændingsudstyr med garvet projektleder

25.04.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny kabelsøger vLoc3 RTK-Pro med indbygget RTK GNSS præcision, 4G LTE og Signal Distortion

23.04.2024Alcadon ApS

Sponseret

Sæt et KÆMPE ❌ i kalenderen onsdag den 19. Juni 2024!

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning