God farvegengivelse giver glade kunder

Nogle gange er det bedste lys kedeligt på en naturlig måde. Nye lysstofrør fik smilet frem hos kunder og ansatte i en tøjbutik.

Antallet af alarmer faldt, da lysdesigneren Jesper Kongshaug sikrede god farvegengivelse i Mads Nørgaards butik på Strøget i København. .

Forskellige rum har hver deres behov for naturlige farver. En parkeringsplads har mindre behov for en troværdig gengivelse af naturens røde, grønne og blå farver, mens mennesker har større krav til, hvordan farverne ser ud i en tøjbutik, en restaurant og et kontor. Farvegengivelse måles i Ra, et tal, der på en skala fra 0 til 100 fastslår, hvor naturtro farverne er i en bluse, en bøf eller din partners øjne. Øjet tilpasser sig visse dårlige eller unaturlige farver, men de fleste mennesker kræver en farvegengivelse på 90 Ra, før de opfatter farverne godt. 

Læs også: Lyspris til spektakulært projekt på Lynetten

I den ene ende af spektret står visse svenske og norske gadelamper, der med en Ra-værdi helt ned til 30 bader alting i en spøgelsesgul farve, men til gengæld har et lavt energiforbrug. Moderne lysstofrør og diodelamper ligger i den gode ende af skalaen med Ra-værdier over 90 og et lys, der er næste lige så ægte som en god dansk sensommerdag.

“Man kan godt have en ufuldstændig farvegengivelse, så længe det ikke hæmmer oplevelsen”, siger lysdesigner Jesper Kongshaug, der blandt andet har vundet faglig anerkendelse for sit lys på akvariet Den blå Planet og i 2011 blev nomineret til Den danske Lyspris for sit arbejde med ovenlys i Københavns Lufthavn i Kastrup.

Falsk alarm på Strøget
Tøjbutikker stiller store krav til et naturtro lys, så kunderne kan se farverne i stoffet. Kunderne ved ubevidst, om de kan se farven ved at sammenligne med deres hud, og ser hænderne alt for blå eller grønne ud, vil de tage varen ud i dagslyset for at se farverne. Man kan kompensere for en dårlig farvegengivelse med en spot, men hvis spotten er for kraftig, vil lampen i stedet blænde og dermed ødelægge oplevelsen. Her er løsningen at have lamper med en naturlig farvegengivelse, påpeger Jesper Kongshaug.

Læs også: Sol og vind skal drive dansk LED-gadelygte

Dårligt lys fik tidligere tyverialarmen til at bimle hver dag i Mads Nørgaards butik på Strøget i København, fordi kunderne tog tøjet ud af butikken for at se farverne. Pinlige episoder og udeblevet salg fik butikken til at tilkalde lysdesigneren, der skiftede lysstofrørene til nogle med bedre farvegengivelse.

“Da farvegengivelsen steg fra 80 til 90, forsvandt antallet af falske alarmer helt fra den ene dag til den anden”, siger Jesper Kongshaug.

Lys må gerne lokke
Til hverdagsbrug må lys gerne være anonymt uden at gøre opmærksom på sig selv, men går man i Tivoli er lysene en tiltrækning i sig selv, som fortæller om de faretruende forlystelser og lækre middage inde i restauranterne. Men når man er gået ind ad døren, skal lyset være naturligt, så bøffen er rød, salaten grøn og partnerens øjne er blå.

“Godt lys støtter farveholdningen i rummet. Lyset behøver ikke at være det første, man lægger mærke til, men det er dårligt lys, hvis den mad man spiser eller blusen man køber ikke ser naturlig ud”, siger Jesper Kongshaug.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

08.07.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

03.07.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Ny profilvideo for Ecofoss

03.07.2024GN Belysning A/S

Sponseret

DIOLUM PLF SLIM

02.07.2024Alcadon ApS

Sponseret

Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

02.07.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Ny rapport afslører udfordringer for tovejsopladning af elbiler i Europa

28.06.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Unikke resultater skab med LED lysskinner til Troldtekt

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle