Penge i udskiftning af ældre sanitet

På trods af krisen har installatørerne ifølge branchefolk en række forretningsmæssige åbninger for at sælge mere vand- og energibesparende sanitet.

Det kræver en anden dialog med kunden at sælge vandbesparende produkter frem for almindelige”, siger kategorichef for sanitet i Brødrene Dahl, Christian Donatsky. Foto: Brødrene Dahl..

Der er blandt branchefolk flere bud på installatørernes muligheder for at få mere gang i forretningen med salg og installation af sanitære elementer i 2013. Både hos Herlev Sanitet og hos Brødrene Dahl er det fortsat udskiftning og salg af enkelte elementer, der fylder mest i ordrebøgerne.

Det er stadig den økonomiske krise, der bremser markedet og får kunderne til at holde igen med at totalrenovere badeværelset. Derfor er det reparation og udskiftning af enkelte elementer, der på privatkundesiden holder hjulene i gang hos Herlev Sanitet, oplyser indehaver Flemming Stæhr.

Men hvordan kan installatørerne sætte endnu mere turbo på udskiftning af ældre sanitet hos både privat- og erhvervskunder?
Et af midlerne kan ifølge Christian Jarby, chef for teknisk afdeling i Tekniq, være at få vandbesparelse på den politiske dagsorden. Han mener nemlig, at politikernes interesse for emnet har lidt et knæk.

Druknet fokus
”Jeg synes, at der desværre har været for lidt fokus fra politikkere, bygherrer og bygningsejere på vandbesparelser de senere år. Det er, undskyld udtrykket, druknet lidt i stormfloder og andet. Det er i hvert fald længe siden, vi har set en offentlig kampagne”, siger Christian Jarby, der tror, at et øget politisk fokus vil gøre det nemmere for installatørerne at bruge argumentet om vandbesparelse i en salgssituation.

”Vi så jo tilsvarende, at det først blev naturligt at fremhæve mulige energibesparelser i salgstalen, da der kom et politisk fokus. Men det vil stadigvæk være svært at sælge et armatur til flere tusinde kroner til private kunder på vandbesparelsen alene. Her vil udregninger af, hvor meget kunden konkret kan spare, hjælpe meget, men selv om vi bilder os ind, at danskerne er blevet mere klimabevidste, er det stadig pengepungen, der har det sidste ord”, siger Christian Jarby. 

Ifølge Christian Jarby, chef for teknisk afdeling i Tekniq, kan der ligge en forretningsmulighed i at slå endnu mere over for kunderne på, at man er autoriseret fagmand og er dækket af garantiordninger. Foto: Tekniq..

Bruser med minuttæller
Også hos Brødrene Dahl ser Christian Donatsky, kategorichef for sanitet, et øget potentiale for vandbesparende installationer i 2013.
”I en tid med stram økonomi, ser vi et øget incitament til, at også private forbrugere vælger håndfri armaturer, der automatisk slukker for vandet. Jeg tror også, at eksempelvis brusere, der gør opmærksom på, hvor længe man har stået under dem og hvor meget varmt vand, der er brugt, vil vinde frem”, siger Christian Donatsky, der især hos erhvervskunderne ser en fremgang for vand- og energibesparende sanitet.

”Men produkterne er anderledes at sælge end almindelige vandhaner, fordi installatøren skal sælge en investering. Det skal jo kunne ses i en virksomhed eller institutions driftsbudget, at der er en reel besparelse at hente på et reduceret vandforbrug, og det kræver, at installatøren tager en anden dialog med kunden end normalt”, uddyber han.
I og med at vand- og energibesparende sanitet ses hyppigere i det offentlige rum, for eksempel på hoteller og i luftehavne, er der ifølge Christian Donatsky ved at ske en forskydning til private hjem. Et eksempel er de håndfrie sæbedispensere, der er ved at vinde frem på det private marked.

Hvis stat og kommuner vil lukke mere op for pengekassen, ser Christian Jarby gode forretningsmuligheder i renovering af toiletter og baderum på skoler og i andre statslige og kommunale bygninger.
”Her holder man ofte de gamle toiletter kørende efter devisen: ”Så længe det ikke løber, er det fint”. Men stat og kommuner ville hurtigt kunne tjene pengene ind igen på vandbesparende installationer”, mener han.

Serviceaftaler og overvågning
Christian Jarby mener ikke, at der i det private kundesegment ligger et øget marked for tryg- og sikkerhed, for eksempel ved at tilbyde overvågning og serviceaftaler.

Selv om bruseren har set bedre dage, vil det stadigvæk være svært at sælge et armatur til flere tusinde kroner til private kunder på vandbesparelsen alene, mener Christian Jarby, chef for teknisk afdeling i Tekniq. Foto: Photos.com..

”Sådanne aftaler er mere relevante i eksempelvis en andelsboligforening for at lette byrden for bestyrelsen. Men vi ser, at nogle foreninger og ejendomme får installeret fjernstyrede overvågningssystemer, hvor der med det samme kan reguleres, hvis fru Jensen fryser”. Han forventer også et stigende marked i kraft af billigere overvågningsløsninger og tror også på en vækst i det såkaldte intelligente installationsmarked, hvor overvågning bliver integreret med en central styring af lys, ventilation, døralarmer med videre.

”En yderligere forretningsmulighed kan ligge i at slå endnu mere på, at man er autoriseret fagmand og er dækket af garantiordninger, hvis noget går galt”.

Potentiale i bekvemmelighed
Hos Brødrene Dahl ser man desuden et klart potentiale i bekvemmelige kundeløsninger.

”Kunderne forventer i dag mere af en vandhane end blot koldt og varmt vand. I køkkenet ser vi vandhaner med kogende vand og danskvand. Så der er bestemt et stigende behov for, at de sanitære installationer skal kunne levere nogle bekvemme løsninger”, siger Christian Donatsky.

”Men selv om vi bilder os ind, at danskerne er blevet mere klimabevidste, er det stadig pengepungen, der har det sidste ord”

Christian Jarby, chef for teknisk afdeling i Tekniq

Han ser også en fremtid for mere personaliserede badeværelser, det kan være bidetsæder, der indretter sig efter folks anatomi. Og flytbare knapper der gør det muligt for at tænde for bruseren samtidig med, at man tænder badeværelsets lys, så vandet er blevet varmt, når man træder ind brusenichen.

"Dermed får kunderne flere valgmuligheder for at indrette badeværelset præcis efter egne ønsker, og man vil i mindre grad være afhængig af, hvad producenten synes, er den smarteste løsning".

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

22.05.2024Installator.dk

Derfor gik de med i Koble-samarbejdet

22.05.2024Installator.dk

31 veje til at gøre Danmarks bygninger mere energieffektive

16.05.2024wedi GmbH

Sponseret

WEDI BIDRAGER TIL AT BEVARE 200 ÅR GAMMEL EJENDOM

16.05.2024Roth Danmark A/S

Sponseret

Roth Touchline® SL kontrolenhed med WiFi

10.05.2024TOTO

Sponseret

Ny TOTO kunde-brochure

07.05.2024Georg Fischer

Sponseret

Ny Forsyningsbog nr. 6

06.05.2024Unidrain A/S

Sponseret

Specialfremstillede afløb sikrede Unidrain i stort hotelprojekt

02.05.2024Vaillant A/S

Sponseret

EFFEKTIVE OG MILJØVENLIGE VARMEPUMPER FRA VAILLANT

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde