Godt lys giver tilfredse kunder

Forbuddet mod matte glødepærer har gjort danskerne mere opmærksomme på lyskvalitet end nogensinde før. Det mærkes...

Forbuddet mod matte glødepærer har gjort danskerne mere opmærksomme på lyskvalitet end nogensinde før. Det mærkes tydeligt hos asger bc LYS, hvor der produceres lamper med lys i særklasse. Flere installatører har opdaget, at det gode lys giver tilfredse kunder - og penge i lommen.

Lys er en kompleks affære, og selvom to lamper ser nogenlunde ens ud, kan der være meget stor forskel på kvaliteten af deres lys - selv med den samme lyskilde. Det ved ingen bedre end lysdesigner Asger Bay Christiansen. Gennem 30 år har han indsamlet viden om, hvordan synet fungerer og brugt den til at designe lamper og lysanlæg, der fungerer på øjnenes præmisser. Her er nogle af hans råd om god belysning.

Direkte lys er dårligt lys
En af de vigtigste tommelfingerregler er, at belysningen ikke må blænde. Brugerne må ikke kunne se direkte ind i selve lyskilden. Fejlen opstår typisk, når man hænger en lampe med bred lyskegle for højt op under loftet. Hvis en lampe placeres højt, skal den have en smal og lang lyskegle. En anden udbredt fejl er at skrue lange sparepærer i lamper, der er beregnet til almindelige glødepærer. Hvis pæren stikker uden for lampens skærm, blænder den brugerne.

"Direkte lys nedsætter øjnenes følsomhed, og det får resten af rummet til at virke mørkere. Derfor bliver der brug for at tænde endnu mere lys andre steder. Det skaber et dårligt, overbelyst arbejdsmiljø og et unødvendigt stort elforbrug," siger Asger Bay Christiansen.

Øjet elsker variation
Godt lys handler også om mørke. Vores øjne er nemlig konstrueret til at håndtere store lysforskelle. Hvis man på en sommerdag bevæger sig fra skygge til sol, stiger lysniveauet med over 300 %. Men det kan vores øjne sagtens klare. Derimod har de svært ved at håndtere jævnt lys uden variationer, og det et netop, hvad man har i mange kontorer.

"Jo bedre man efterligner naturens lysvariation, jo bedre føler folk sig tilpas. Der behøver slet ikke være 400 - 500 lux overalt. På gangarealer er det rigeligt med 50 lux, mens der på udvalgte steder kan laves 'lyspletter' på 500 lux. Det svarer jo lige præcis til at gå gennem en skyggefuld skov og så træde ud i en solfyldt lysning. Vær ikke bange for kontraster mellem højlys og mørke - tværtimod. Varieret lys er langt bedre end ensartet lys," siger Asger Bay Christiansen.

Flere bordlamper, tak
I mange kontormiljøer bliver arbejdspladserne oplyst af højtsiddende loftsarmaturer. Men dem mener Asger Bay Christiansen godt, man kan spare lidt mere på. Især fordi de ikke giver brugerne nogen muligheder for selv at indrette lyset over deres arbejdsplads.

"Over arbejdspladser behøver man ikke endeløse rækker af loftsarmaturer. de hører kun hjemme over gangarealer. Giv i stedet hver medarbejder en god bordlampe, som de selv kan placere, hvor der er mest behov for godt lys. De penge, der spares på loftsarmaturerne, kan i stedet bruges på mere spændende belysning andre steder. Fx markeringslys ved toiletter, trapper og elevatordøre eller spots på kunstværker og planter. Hvis man hjælper kunderne med at prioritere deres lysinvesteringer bedre, bliver de langt mere tilfredse med resultatet - og husker hvem der lavede det gode lys til en anden gang," siger Asger Bay Christiansen.

Sparepærelys hører til i synets udkant
Selv om Asger Bay Christiansen foretrækker lys fra gløde- og halogenpærer, anvender han ofte lysstofrør og sparepærer for at holde elforbruget nede. Men da lavenergilyset er af lavere kvalitet, er det vigtigt at bruge dem rigtigt.

"Lys fra sparepærer og lysstofrør indeholder kun 9 farver, mens halogenlys indeholder 1.200. Det er derfor, lavenergilyset ofte virker fladt og kedeligt. Men med lidt omtanke kan "skaden" begrænses. Vores øjne er nemlig bedst til at skelne farver i midten af synsfeltet. Ude i kanten betyder lyskvaliteten ikke nær så meget. Det er dér, lyset fra sparepærer hører hjemme. Oppe i loftet og ude langs væggene - ikke over arbejds- og mødeborde. Hvis man går ind i et rum og siger til sig selv: "OK - hvor ser folk mest hen?", så er man godt på vej til at finde de steder, hvor der ikke må bruges sparepærer," siger Asger Bay Christiansen.

Det betaler sig at give gode råd
Flere installatører, der samarbejder med asger bc LYS, har opdaget, at godt lys giver tilfredse kunder og nye ordrer. For eksempel havde en af installatørerne sidste år en meget stor omsætning på lamper fra asger bc LYS. En rigtig god forretning fordi han som fast samarbejdspartner får solid rabat.

"Denne installatør har gjort det til en vane at have 25-30 af vores lamper liggende i bilen. Når der mangler lys et sted, smutter han lige ud og henter et par lamper, der egner sig til opgaven. I de fleste tilfælde accepterer kunderne hans forslag, fordi både design, kvalitet og pris er i orden. Og når de så oplever, hvor godt lyset er, så ringer de og vil have flere - så simpelt er det," siger Asger Bay Christiansen.

Fremtidssikring er et godt argument
Efter forbuddet mod de matte glødepærer er mange kunder blevet bekymrede over, om deres belysning kommer til at fungere dårligere, når de bliver tvunget til at skifte til sparepærer, krystalpærer eller dioder. Men den situation har Asger Bay Christiansen forudset. Hans lamper håndterer uden problemer gløde-, krystal-, spare- og diodepærer.

"Nu hvor glødepærerne bliver forbudt, og dioderne er på hastig fremmarch, er det en stor fordel at installere armaturer og lamper, der fungerer med et bredt udvalg af markedets lyskilder. Lysets kvalitet afhænger selvfølgelig stadig af, hvilken lyskilde man anvender. Men man kan sagtens skrue sparepærer i vores lamper, uden at brugerne får spoleret deres arbejdsmiljø. Det betyder meget for kunderne, og det vil blive endnu vigtigere i fremtiden," slutter Asger Bay Christiansen. Se evt. www.asgerbclys.dk.

PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Optimer og effektiviser dine byggeprojekter

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

03.05.2024Installator.dk

Carl Ras styrker sin position inden for sikringssegmentet

02.05.2024Installator.dk

Nordelektro åbner ny afdeling i Fredericia med ti medarbejdere

02.05.2024Alcadon ApS

Sponseret

Besøg Alcadon på El & Teknik'24 i Odense, vind og kør sommeren elektrisk i møde!

02.05.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Nyheder og konkurrence på EL & TEKNIK

02.05.2024Installator.dk

Ny hjemmeside samler alt om elnettet

02.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Bliv skolet i vores ABV centraler og håndtér selv softwaren

01.05.2024NKT (Denmark) A/S

Sponseret

Ses vi på El & Teknik d. 14.-16. maj?

30.04.2024Eegholm A/S

Sponseret

Nem og bekymringsfri produktion af el- og styretavler

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).

Dato

07.05.2024

Tid

08:30

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

RIB Software
Kursus
Opfylder du kravene til DS1140, og skal du nå at have en plads på vores kursus?

DS1140 omhandler kvalitetssikring af bærende konstruktioner, hvilket betyder at de konstruktionsbærende fag nu skal opfylde en lang række nye krav, der stilles til kvalitetssikring og dokumentation.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Online

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

På dette kursus lærer du at bruge beregningsprogrammet HEAT2 til at bestemme linjetabskoefficienter for typiske konstruktioner, og du lærer at bruge programmet til at vurdere risiko for kondens. Programmet læres ved gennemgang af en række typiske eksempler og øvelsesopgaver.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Scankab Cables A/S
Messe
Scankab på EL & TEKNIK A-1309

EL & TEKNIK er Danmarks førende fagmesse, hvor de seneste teknologiske trends og innovationer inden for branchen præsenteres. Og som kabelproducent er vi naturligvis til stede på dette års messe, der afholdes i Odense Congress Center.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Sted

Odense Congress Center