Grønne gevinster fra bygninger går tabt

Forbrugsdata fra landets mange bygninger er for svære at få adgang til, hvilket betyder, at samfundet går glip af vigtige energibesparelser. Af samme grund kommer TEKNIQ Arbejdsgiverne, EjendomDanmark, DFM og Energiforum Danmark nu med et fælles opråb for at få løsnet grebet om forbrugsdata.

Data fra energiforbruget i landets mange bygninger efter for svær at få adgang til, mener flere organisationer, som nu kommer med en række anbefalinger til at løse problemet. Foto: Tekniq Arbejdsgiverne..

Både forbrugere, ejendomsadministratorer og installatører slår alt for ofte hovedet mod en mur, når de forsøger at få adgang til forbrugsdata fra blandt andet vand og varme. Dermed går alle glip af de grønne gevinster ved at reducere energiforbruget på en smart måde. 
Af samme grund har TEKNIQ Arbejdsgiverne, EjendomDanmark, DFM og Energiforum Danmark nu sendt en række anbefalinger til Energistyrelsen for at få tilstrækkelig adgang til forsyningsdata.  
Det er nødvendigt, for at bygninger og deres ejere kan bidrage aktivt til den grønne omstilling af samfundet og leve op til de stigende krav til CO2-regnskaber, der løbende kommer fra både EU og de danske myndigheder. I sidste ende kan en øget brug for forsyningsdata spare mindske Danmarks klimaaftryk med 15 procent, fremgår det af rapporten. 

”Det er uholdbart at holde forsyningsdata så tæt ind til kroppen, når vi står midt i en klimakrise, hvor det er tydeligt, at vi skal mindske vores klimaaftryk på kloden. Her er forsyningsdata en helt oplagt vej at gå, men det kræver, at blandt andre installatørerne nemt kan få adgang til de data, så de kan skabe de bedste løsninger og de mest effektive energibesparelser”, siger Nicolai Siegumfeldt, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne. 

”I ejendomsbranchen bliver der arbejdet intenst med den grønne omstilling, hvor der i de kommende år skal investeres massivt. Samtidig er der lovgivning på vej fra EU, som vil få stor betydning for ejendomsvirksomhedernes afrapportering af denne omstilling. Men udfordringen med adgang til forbrugsdata er en barriere for virksomhedernes arbejde. Det skal vi selvfølgelig have løst, hvilket uden tvivl vil få en betydning for den samlede omstilling”, siger Jan Ellebye, underdirektør i EjendomDanmark.

Læs også: Forslag: Ingen nye olie- eller gasfyr fra 2025

”Det er helt åbenlyst, at vi ikke kommer i mål med klimamålene uden et bredt samarbejde på tværs af aktører og interesseparter - også når det gælder et så centralt emne som forsyningsdata. Derfor er vi stolte over at være med i formuleringen af disse vigtige anbefalinger om dataejerskab i et bredt samarbejde i branchen. Vi ser frem til den videre dialog hele vejen rundt om forsyningsdata”, siger Helle Lohmann Rasmussen, direktør i DFM (Dansk Facilities Management).

”Hvis vi ikke skal agere i blinde, er vi nødt til at kunne måle og veje vores indsats, så vi ved, hvad der virker og hvornår, det gør det. Vi har derfor brug for at få adgang til forbrugsdata fra bygningerne for at kunne træffe de rigtige beslutninger”, siger Dorte Nørregaard Larsen, sekretariatsleder i Energiforum Danmark. 
Sådan får vi sat data fri:

1. Adgang: Gør det nemt at få og dele data om energiforbrug med fælles regler og formater. Giv alle mulighed for at se deres egne data online – for eksempel gennem en API-løsning. Lav en liste over hvilke forsyningsselskaber, der har digital adgang til data, og brug ens fuldmagter til at dele data med andre.

2. Ejerskab og GDPR: Aftal hvordan GDPR-loven gælder for data om energiforbrug, og hvem der ejer det. Lad bygningsejeren bestemme, hvem der må se og bruge data.

3. Anvendelse: Brug data i forskellige detaljer og tidspunkter til at optimere driften, lave rapporter og spare energi. Lav nogle mål for, hvordan man kan sammenligne bygninger med hinanden.

4. Pris: Sæt en fair pris for at få adgang til data om energiforbrug. Det skal være en del af det, man betaler for forsyningen.

5. CO2: Vis hvor meget CO2 varmeværkerne udleder i samme takt som de leverer varme. Lav en fælles platform for at indsamle og vise data om CO2-udledning.

6. Supplerende metadata: Vis hvilket område målerne dækker, og hvad dataene betyder. Gør det nemt at finde og bruge disse oplysninger.

- PiB

Guldager A/S

Sponseret

Guldager A/S overtager ARO Energy Solutions

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

23.02.2024Installator.dk

Installatører forventer uændret omsætning i 2024

23.02.2024Installator.dk

Overraskende nyt samarbejde mellem ladeoperatører

02.02.2024Installator.dk

Kiona indgår rammeaftale om energistyring med Rema 1000

09.01.2024Installator.dk

Fjernvarmedirektør: Vi lader stort varmeoverskud gå til spilde

05.01.2024Installator.dk

Danfoss opkøber software-forretning til effektivisering af fjernvarme

08.12.2023Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric deltager i COP28 og kommer med klart opråb

29.11.2023Installator.dk

Kunstig intelligens skal sikre lav-temperatur fjernvarme i etageboliger

29.11.2023Schneider Electric A/S

Sponseret

Nyt talentprogram for lærlinge på elektrikeruddannelsen skal skubbe til janteloven

Jobmarked

Se alle

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Neotherm A/S

Er du vores nye ”Tekniske medarbejder”?

Neotherm A/S er en seriøs leverandør og sparringspartner for vores kunder indenfor VVS-branchen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia