Grønne medarbejdere er en kæmpe mangelvare

Det ville kræve seks store bededage for at skaffe de medarbejdere, der er brug for i den grønne sags tjeneste frem til 2030. Det viser nye tal fra TEKNIQ Arbejdsgiverne. Det er naturligvis ikke en mulighed, men det understreger det stigende behov for at skaffe kvalificerede medarbejdere, mener arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen.

”Kvalificerede medarbejdere er allerede en af de helt store udfordringer for virksomhederne. Den udfordring vil kun vokse sig større de kommende år i takt med at efterspørgslen på blandt andet ladestandere, havvindmøller, energieffektivisering og varmepumper fortsætter”, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne. Foto: TEKNIQ Arbejdsgiverne..

Når den sidste store bededag er afholdt i dag, så er det samtidig goddag til en ekstra arbejdsdag i kalenderen. Alligevel er det langt fra nok til at løse den store udfordring med at skaffe kvalificerede medarbejdere til de store opgaver, der venter derude til den grønne omstilling.

”Kvalificerede medarbejdere er allerede en af de helt store udfordringer for virksomhederne. Den udfordring vil kun vokse sig større de kommende år i takt med at efterspørgslen på blandt andet ladestandere, havvindmøller, energieffektivisering og varmepumper fortsætter”, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal.  

Regneeksemplet tager udgangspunkt i en analyse fra projektet “Fremtidens grønne arbejdsmarked” af CONCITO og MandagMorgen. Analysen viser, at der kommer til at mangle 51.000 medarbejdere på det danske arbejdsmarked i 2030 for at indfri de investeringer, der skal til for, at Danmark kan opfylde sin målsætning om at reducere sin udledning med 70 procent frem mod 2030. Det gælder både det offentlige og private arbejdsmarked.

Finansministeriet vurderer samtidig, at en ekstra arbejdsdag vil øge arbejdsudbuddet med 8.500 fuldtidspersoner. Dividerer man det tal med manglen på medarbejdere, så ville det betyde, at der skulle seks store bededage til for at løse rekrutteringsudfordringen. 

”Det er naturligvis ikke en løsning at fjerne helligdage på stribe, men bag det hypotetiske regnestykke lurer en grum sandhed. Nemlig den at vi i Danmark står overfor en stor udfordring med at skaffe nok kvalificerede medarbejdere de kommende år, hvor store årgange går på pension, mens små årgange tager over. Det hænger slet ikke sammen med det boom i bundne arbejdsopgaver, der venter lige om hjørnet”, siger Maria Schougaard Berntsen. 

Læs også: Ny akademiuddannelse som energiteknolog

Løsningen består af en bred vifte af reformer, vurderer TEKNIQ Arbejdsgiverne. Det handler blandt andet om flere seniorer på arbejdsmarkedet, mere udenlandsk arbejdskraft og en endnu større udnyttelse af ny teknologi og kunstig intelligens.

”Men vi kan ikke fæstne vores lid til, at teknologien alene kan lukke hullet. Det vil kræve hårde og svære beslutninger de kommende år”, siger Maria Schougaard Berntsen. 

Den grønne tænketank Concito vurderer i en analyse, at forskellen mellem udbud og efterspørgsel på det danske arbejdsmarked vil være cirka 51.000 job i 2030. Her bliver der henvist til tal fra Finansministeriet, som peger på, at den offentlige sektor vil mangle 36.000 medarbejdere i 2030, mens der vil være et ekstra arbejdskraftsbehov på 40.000 personer i den private sektor.

Det vil sige 76.000 personer i 2030, men dertil kommer den forventede stigning i udbuddet af arbejdskraft, som samlet set vurderes til at være 25.000. Derfor lander den reelle mangel på 51.000 personer i 2030.

Finansministeriet vurderer selv, at sløjfningen at store bededag vil øge arbejdsudbuddet med 8.500 fuldtidspersoner årligt. Ved at dividere 51.000 med 8.500 ender vi på seks store bededage, hvis manglen på arbejdskraft alene skulle løses den vej.

- PiB

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

24.04.2024Installator.dk

AURA leverer rekordresultat på driften i jubilæumsår

24.04.2024Installator.dk

Fjernvarme-formand trækker sig efter skandale

24.04.2024Installator.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

23.04.2024Installator.dk

Klimahensyn og udsigten til nulemissionszoner fik installatør til at køre grønt

22.04.2024Installator.dk

Magnus, Andreas og Jakob vinder DM i Skills 2024

22.04.2024Installator.dk

Danmarkshistoriens største havvindsudbud skudt i gang

22.04.2024Installator.dk

Lovforslag skal understøtte hurtigere opstilling af vindmøller og solceller

19.04.2024Installator.dk

Norlys indvier første ladepark - yderligere 14 er på vej

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København