Graveskader på gasledninger sætter kedelig rekord

Antallet af graveskader på gasledninger er steget markant over de senere år. Evida opfordrer entreprenører til at være mere opmærksomme på at søge oplysninger om ledninger. Det rapporterer Dansk Fjernvarme i ny artikel.

Størstedelen af graveskader bliver desværre lavet af professionelle aktører på offentlige arealer. Foto: Jesper Voldgaard.

Det går måske lidt for hurtigt med anlægsarbejdet rundt i Danmark lige nu. Det smitter nemlig af på opgørelsen fra Evida over graveskader på gasledninger, der er steget markant 2019 til 2021 – og de foreløbige opgørelser for 2022 viser, at tendensen også holder for i år. Således fortæller Dansk Fjernvarme på deres digitale medie.

I 2019 registrerede Evida 408 graveskader. Det steg året efter til 441, inden det i 2021 steg til 550. Evida skriver i en pressemeddelelse, at graveskaderne ser ud til blive øget i 2022, hvor der frem til den 22. maj allerede er registreret 247 graveskader.

LÆS OGSÅ: HandyWoman bruger QuickFix i sine kurser

Antallet af graveskader er altså på himmelflugt. På en enkelt dag i marts blev der sat en anden trist rekord med hele ni graveskader på samme dag. Det er driftsdirektøren i Evida, Søren Hylleberg Sørensen, slet ikke tilfreds med:

”Det er dyrt, det er potentielt farligt - og det kan undgås, hvis man søger ledningsoplysninger og går lidt forsigtigt frem, når man graver”, siger Søren Hylleberg Sørensen, om de mange graveskader og uddyber:

”Som en del af Danmarks kritiske infrastruktur har vi i Evida særlige forpligtelser til at sikre, at gasforsyningen hele tiden er intakt, så forbrugerne altid har gas til rådighed, ligesom vi er optagede af at undgå ulykker med gas og udslip af metan. Det er frustrerende for forbrugerne, når skaderne sker, og gassen bliver afbrudt, og det er dyrt for Evida og for skadevolderen at udbedre skaderne.”

Flest skader forårsaget af professionelle

Størstedelen af graveskader bliver desværre lavet af professionelle aktører på offentlige arealer, hvor der skal bygges, anlægges veje, eller lægges forsyningsledninger, fibernet og elkabler i jorden. Det drejer sig faktisk om op til 80 procent af skaderne.

I efteråret 2021 fik det Evida til at lancere en kampagne for at nedbringe antallet af graveskader med hovedfokus på de professionelle aktører. På trods af opfølgning og en tæt dialog med en række entreprenører går udviklingen den forkerte vej.

LÆS OGSÅ: Energistyrelsen varsler mulige problemer med gasforsyningen

”Sikkerheden på arbejdspladsen og det tilhørende arbejdsmiljø for såvel entreprenørerne som Evidas medarbejdere er altafgørende. Vi har været i dialog med entreprenørerne og været ude at holde oplæg om sikkerhed, og vi er blevet taget rigtig godt imod. Ingen graver naturligvis bevidst en gasledning over, men der er behov for øget opmærksomhed på at undgå graveskader”, siger Søren Hylleberg Sørensen.

-AKJ

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

21.06.2024Installator.dk

Nu skal der skrues op for sikkerheden omkring energisektoren

20.06.2024Geovent

Sponseret

Besøg fra vores tætte samarbejdspartner ITEK: Fokus på NATO og forsvarsprojekter

20.06.2024Installator.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

20.06.2024Installator.dk

Tekniq Arbejdsgiverne: God dag for famlieejede virksomheder

20.06.2024Installator.dk

Bravida henter erfaren profil til regional direktør-stilling

19.06.2024Installator.dk

Vest-El A/S bliver en del af InstallatørGruppen

18.06.2024Alcadon ApS

Sponseret

Den heldige vinder af el-løbehjulet blev…

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle