Stor fare for brand i restauranters ventilationsanlæg

I sidste weekend kørte Hovedstadens Beredskab ud til ti meter høje flammer, der var startet i en restaurant og bredte sig via ventilationsskakten. Nye krav om tilsyn og vedligehold af ventilationsanlæg er måske på vej.

Det kan være farligt, hvis restauranter ikke er opmærksomme på deres ventilationsanlæg og får dem renset i tide..

Hos Hovedstadens Beredskab rykker man jævnligt ud til brande, der er opstået i ventilationssystemer på restauranter. Mange af restauranterne ligger i beboelsesejendomme, hvorfor brandvæsenet nu opfordrer restauranterne til at føre tilsyn på deres ventilationsanlæg.

"Problemet med ventilationsanlæg i restauranter er, at de jo indvendig er fyldt med fedt og olie, som bliver antændt, når branden kommer derind. Vi har erfaringer med, at det sker flere gange om året i vores område, at vi har brande af denne her karakter", siger Tim Ole Simonsen, der er operationschef hos Hovedstadens Beredskab til TV2 Lorry i forbindelse med en nylig brand på Vesterbrogade.

Læs også: Øland bliver eneforhandler af nyt ventilationssystem

Ifølge byggeloven har restauranterne pligt til at rense deres ventilationsanlæg og sikre, at de ikke udgør en brandfare. Men selvom mange af de københavnske restauranter ligger i beboelsesejendomme, føres der imidlertid ikke kontrol af restaurantens ventilationsanlæg, skriver TV2 Lorry.

Kommunen har ingen tilsynspligt
Ifølge bygningsreglementet er det de danske kommuner, der udgør bygningsmyndigheden, men de har ikke nogen tilsynspligt. I den forbindelse har TV2 Lorry søgt aktindsigt hos Københavns Kommune, der bl.a. kan oplyse, at der kun bliver ført tilsyn i restauranter, hvis kommunen får henvendelser, der indeholder direkte klager.

Ligeledes viste aktindsigten, at der ikke har været ført tilsyn med restauranten på Vesterbro, hvor ejeren nu er blevet sigtet for overtrædelse af beredskabslovens paragraf 71 for ikke at have udvist tilstrækkelig forsigtighed med bl.a. ild, brændstoffer eller elektriske anlæg. Ejeren har ikke ønsket at udtale sig til TV2 Lorry om, hvorvidt, vedkommende har tjekket restaurantens ventilationsanlæg.

Læs også: Arbejdsgiverne: Ingen tager ansvar for brandfarlige installationer

Derfor opfordrer Hovedstadens Beredskab restauranter, pizzariaer og kebab-steder til at være mere opmærksomme på brandfaren i forhold til deres ventilationsanlæg.

"Vi må opfordre til, at man i restaurationskøkkenerne har slukningsmidler, så hvis der opstår brande på stegeplader og i frituregryder, så kan man slukke dem, inden ilden breder sig til ventilationsanlægget", siger Tim Ole Simonsen til TV2 Lorry.

Ifølge TV2 Lorry er Trafik, Bygge- og Boligstyrelsen i gang med en revision af bygningsreglementet, der træder i kraft den 1. juli. Her vil man bl.a. se nærmere på kravene om tilsyn og vedligehold af tekniske installationer.

- EL

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

04.07.2025Inspectly ApS

Sponseret

Regler er ikke skurke, men kan blive det!

04.07.2025Installator.dk

God sommerferie!

03.07.2025Coromatic A/S

Sponseret

En Plan B for digital infrastruktur er vigtigere end nogensinde

02.07.2025Installator.dk

Brødrene Dahl åbner nyt kabellager

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet opdaterer og rydder ud i AT-vejledninger

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Vi søger en arbejdsmiljøkonsulent

30.06.2025Installator.dk

Navnet forvirrede - nu ændres det

30.06.2025Installator.dk

DM i Skills udpeger nye værtsbyer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup