Stor fare for brand i restauranters ventilationsanlæg

I sidste weekend kørte Hovedstadens Beredskab ud til ti meter høje flammer, der var startet i en restaurant og bredte sig via ventilationsskakten. Nye krav om tilsyn og vedligehold af ventilationsanlæg er måske på vej.

Det kan være farligt, hvis restauranter ikke er opmærksomme på deres ventilationsanlæg og får dem renset i tide..

Hos Hovedstadens Beredskab rykker man jævnligt ud til brande, der er opstået i ventilationssystemer på restauranter. Mange af restauranterne ligger i beboelsesejendomme, hvorfor brandvæsenet nu opfordrer restauranterne til at føre tilsyn på deres ventilationsanlæg.

"Problemet med ventilationsanlæg i restauranter er, at de jo indvendig er fyldt med fedt og olie, som bliver antændt, når branden kommer derind. Vi har erfaringer med, at det sker flere gange om året i vores område, at vi har brande af denne her karakter", siger Tim Ole Simonsen, der er operationschef hos Hovedstadens Beredskab til TV2 Lorry i forbindelse med en nylig brand på Vesterbrogade.

Læs også: Øland bliver eneforhandler af nyt ventilationssystem

Ifølge byggeloven har restauranterne pligt til at rense deres ventilationsanlæg og sikre, at de ikke udgør en brandfare. Men selvom mange af de københavnske restauranter ligger i beboelsesejendomme, føres der imidlertid ikke kontrol af restaurantens ventilationsanlæg, skriver TV2 Lorry.

Kommunen har ingen tilsynspligt
Ifølge bygningsreglementet er det de danske kommuner, der udgør bygningsmyndigheden, men de har ikke nogen tilsynspligt. I den forbindelse har TV2 Lorry søgt aktindsigt hos Københavns Kommune, der bl.a. kan oplyse, at der kun bliver ført tilsyn i restauranter, hvis kommunen får henvendelser, der indeholder direkte klager.

Ligeledes viste aktindsigten, at der ikke har været ført tilsyn med restauranten på Vesterbro, hvor ejeren nu er blevet sigtet for overtrædelse af beredskabslovens paragraf 71 for ikke at have udvist tilstrækkelig forsigtighed med bl.a. ild, brændstoffer eller elektriske anlæg. Ejeren har ikke ønsket at udtale sig til TV2 Lorry om, hvorvidt, vedkommende har tjekket restaurantens ventilationsanlæg.

Læs også: Arbejdsgiverne: Ingen tager ansvar for brandfarlige installationer

Derfor opfordrer Hovedstadens Beredskab restauranter, pizzariaer og kebab-steder til at være mere opmærksomme på brandfaren i forhold til deres ventilationsanlæg.

"Vi må opfordre til, at man i restaurationskøkkenerne har slukningsmidler, så hvis der opstår brande på stegeplader og i frituregryder, så kan man slukke dem, inden ilden breder sig til ventilationsanlægget", siger Tim Ole Simonsen til TV2 Lorry.

Ifølge TV2 Lorry er Trafik, Bygge- og Boligstyrelsen i gang med en revision af bygningsreglementet, der træder i kraft den 1. juli. Her vil man bl.a. se nærmere på kravene om tilsyn og vedligehold af tekniske installationer.

- EL

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

28.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Mød Belimo på VVS’25, hvor vi fejrer 50 år med god energi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025