Hundedyre byggematerialer fordrer digitalisering og dokumentation

De kraftige prisstigninger lægger pres på alle parter i byggebranchen, og det gør uoverensstemmelser og ekstraarbejde endnu dyrere end tidligere. Derfor er det vigtigt, at alle parter øger fokus på god dokumentation – ikke mindst for ekstraarbejde.

“I det seneste år har vi set en prisstigning på cirka 15 procent på de materialer, vi bruger i vores arbejde”, fortæller Kasper Allerman, regionsdirektør i Midt- og Nordjylland for Eurodan-huse. Arkivfoto..

Covid-19 pandemien og krigen i Ukraine har haft konsekvenser for store dele af samfundet, og ikke mindst for byggeriet. Byggebranchen oplever store udfordringer i form af kraftige prisstigninger og problemer med materialeleverancer.

“I det seneste år har vi set en prisstigning på cirka 15 procent på de materialer, vi bruger i vores arbejde”, fortæller Kasper Allerman, regionsdirektør i Midt- og Nordjylland for Eurodan-huse.
Byggebranchen har i den seneste tid oplevet et stigende antal konkurser, og der er derfor et naturligt og stigende behov for at opretholde likviditet. To vigtige elementer her er at fakturere på de rette tidspunkter i løbet af byggefasen samt at håndtere indkøb af byggematerialer på effektiv vis. Disse områder er relevante for både kontraktarbejde og ekstraarbejde.

Byggebranchen har de seneste år været kendetegnet ved en skærpet konkurrence, og det presser entreprenører til at skære deres tilbud helt ind til benet. En af konsekvenserne af denne udvikling er, at den gennemsnitlige værdi af ekstraarbejdet på en byggesag stiger. Sammen med de stigende priser på byggematerialer gør det, at styringen af ekstraarbejde er blevet en stadig vigtigere del af et byggeprojekt. Det er blevet endnu vigtigere at have styr på sit ekstraarbejde. Både i forhold til dokumentationen af, hvad der er aftalt, samt at der er rettidig opfølgning og godkendelse heraf.

Ekstraarbejde er blevet dyrt
“Det er mere reglen end undtagelsen, at der i byggeprojekter viser sig behov for ekstraarbejde. Den seneste tids prisstigninger betyder, at der gennemsnitligt vil være en større økonomi på spil omkring ekstraarbejde. Derfor bliver effektiv styring, opfølgning og dokumentation af ekstraarbejde mere og mere vigtigt – både for store og mindre virksomheder” fortæller Torben Kovaltsenko Jørgensen, direktør hos IT-virksomheden Inspectly.

”Vores mission med modulet er at klæde entreprenøren og installatøren bedre på i forhold til både overblik og dokumentation af aftalerne – alt sammen for at sikre en bedre økonomi på den enkelte sag”, fortæller Torben Kovaltsenko Jørgensen. .

Advokatfirmaet HjulmandKaptain understreger vigtigheden af at have styr på sin dokumentation:

“Fra et juridisk synspunkt er det nødvendigt for en entreprenørvirksomhed at have styr på, hvad der er blevet aftalt mellem eksempelvis en bygherre og entreprenør – både oprindeligt og under udførelsen”, siger Casper Gammelgaard, advokat og ejerpartner hos HjulmandKaptain.

“At benytte sig af et it-system til korrekt dokumentation af eksempelvis aftalesedler er til fordel for begge parter fra både en praktisk, økonomisk og juridisk vinkel. Dette hjælper parterne med at underbygge deres argumenter i tilfælde af, at der skulle opstå tvister, og i mange tilfælde også til helt at forebygge dem”, tilføjer han.

“Vores nye modul til håndtering af aftalesedler hjælper entreprenører i byggebranchen med at håndtere deres aftalesedler på ekstraarbejde. Modulet giver vores kunder et værktøj til at dokumentere ekstraarbejdet, ligesom det tilbyder journaliseringsfunktioner, der gør dig i stand til at følge historikken på en aftaleseddel (revisionsstyring) og dermed, hvad der løbende har været aftalt. Endvidere giver modulet dig et stærkt overblik over, hvad du som entreprenør har af godkendte og ikke-godkendte aftalesedler – både i antal og i økonomi. Vores mission med modulet er at klæde entreprenøren bedre på i forhold til både overblik og dokumentation af aftalerne – alt sammen for at sikre en bedre økonomi på den enkelte sag”, fortæller Torben Kovaltsenko Jørgensen.

Omstillingsparathed er essentielt
Eurodan-huse, der er et af Danmarks mest velkendte byggefirmaer og en af Inspectly’s kunder, har også kunnet mærke presset fra byggebranchens nuværende situation. Kasper Allerman fra Eurodan-huse siger:

“Det har aldrig været vigtigere at have styr på dialogen og aftalerne i byggeriet end nu. Det er i alles interesse, at der er styr på dette. Samtidig er det også vigtigt at have en kultur i virksomheden, hvor folk er klar til at tilpasse sig en virkelighed i forandring. Hvis vi ikke har organisationer i dag, som er omstillingsparate, så kan man ende med at stå overfor meget store udfordringer, nu hvor tingene ændrer sig så hurtigt, som vi har set i år”, fortæller han og supplerer:

“Markedet ændrer sig i et tempo, vi aldrig før har set. De erfarne folk i branchen har ikke tidligere oplevet noget lignende, og det har Eurodan-huse heller ikke. Vi kommer selvfølgelig igennem situationen, men der skal bruges meget tid på at finde nye løsninger, der kan adressere de aktuelle udfordringer, og det skal man samtidig også have en organisation, der er parat til”, tilføjer Kasper Allerman.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

21.06.2024Installator.dk

Nu skal der skrues op for sikkerheden omkring energisektoren

20.06.2024Geovent

Sponseret

Besøg fra vores tætte samarbejdspartner ITEK: Fokus på NATO og forsvarsprojekter

20.06.2024Installator.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

20.06.2024Installator.dk

Tekniq Arbejdsgiverne: God dag for famlieejede virksomheder

20.06.2024Installator.dk

Bravida henter erfaren profil til regional direktør-stilling

19.06.2024Installator.dk

Vest-El A/S bliver en del af InstallatørGruppen

18.06.2024Alcadon ApS

Sponseret

Den heldige vinder af el-løbehjulet blev…

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle