Hvad kendetegner et godt kabelsystem?

Efter at have solgt Kabelsystemer i mere end 33 år og sit eget Giga-Lan brand i 10 år, har Lan-Com A/S samlet en meget stor viden om netop dette område. Det kan godt være lidt af et minefelt og en labyrint at finde frem til det bedste kabelsystem til prisen. Flemming Seerup CEO Lan-Com A/S giver nogle gode bud på, hvad man bør være opmærksom på.

Foto: Lan-Com A/S

20.12.2023

Sponseret

Flemming Seerup, Lan-com A/S

Kendte brands som Schneider, CommScope, Leviton og GIGA-LAN, er generelt er kendt for høj kvalitet og fair prisniveau, Men er de lige gode? Og er der andre, der er bedre til prisen? Hvilke fælder bør man undgå, og hvad bør man holde øje med, når der skal investeres i et nyt Kabelsystem, der gerne skulle holde mange år frem i tiden.

Hvad kendetegner et godt kabelsystem?

Vi kan jo starte med at se på hvad, der kendetegner et godt kabelsystem. De tre vigtigste parametre i et kabelsystem er Insertion Loss/IL (dæmpning), NEXT (støj mellem parrene). Og ikke mindst ACR (Attenuation to Cross talk Ratio).

Men for at sikre en generel optimering af de tre nævnte – og fuldstændig afgørende – områder, duer det ikke at gå på kompromis med kvaliteten. Mindre kobber i kablerne giver højere dæmpning (IL). Nye kabeldesign – såkaldt CCA (Copper Cladding Aluminium) er et absolut ”NO GO” og uden for standarden.
 

Et CCA kabel er lavet af aluminium og kun belagt med kobber. Et sådant kabel har dobbelt så stor dæmpning, hvilket vil sige at signalet ikke når frem i den kvalitet, som kræves.
Et dårligt twist i parrene giver høj NEXT og endelig en dårlig terminering giver ligeledes høj NEXT.

En RJ45 Jack, hvor der er sparet på guldbelægningen giver dårlig overførsel af signal og vær opmærksom på, at ikke alle RJ45 Jacks er designet til nyeste PoE. (Power Over Ethernet)

Det svage link

Ofte ser vi, at slutkunden selv indkøber sine RJ45 Patch Kabler – og det er der i princippet ikke noget forkert i. Men alt for mange gange er der foretaget et indkøb, hvor man absolut ikke har set på kvaliteten, men kun på pris. Det sker ofte af uvidenhed.
Et samlet link er som bekendt ikke stærkere end det svageste led. Vi har været ude så mange gange på såkaldt ”reklamationer” på nye kabelsystemer, som ikke fungerer – og så viser det sig, at slutkunden selv har indkøbt så billige og ringe RJ45 Patch Kabler, at hele Kabelsystemet ikke fungerer.
Lad mig sige det lige ud: ”Jeg har endnu ikke set et Kinesisk Patch, der overholder standarden”. Selv RJ45 Patch Kabler fra mindre brands er ikke Component Compliant og overholder derved ikke standarden. Her florerer føromtalte CCA kabler i vid udstrækning – så kære slutkunde PAS PÅ hvor du køber dine RJ 45 Patch Kabler! Hvordan kan man så sikre sig mod indkøb af ringe RJ45 Patch Kabler?
 

Hos Lan-Com bliver hvert eneste Giga-Lan RJ45 Patch Kabel testet op imod gældende standard efter produktion– det er den bedste garanti efter min mening, som man kan opnå. Man kan også selv teste sine RJ45 Patch Kabler. Det kræver dog et noget dyrt Fluke testinstrument med specielle adapterhoveder. En sidste mulighed er at vælge en producent, der er godkendt af et uafhængigt test lab, men dette er i princippet ikke en garanti for at hvert eneste kabel fra en sådan producent overholder standarden.

3 dB gør en verden til forskel

Hvad sker der hvis man køber et billigt og dårligt kabelsystem? Et godt kabelsystem har typisk en gennemsnitlig NEXT værdi, der ligger 6 dB bedre end standarden (Margin). Nogle værdier vil ligge oppe på omkring 9 dB og enkelte vil ligge nede på omkring 3 dB.
Det er der ikke noget problem i. Men…
 

Et dårligt kabelsystem har typisk en NEXT værdi på 3 dB bedre end standarden (margin). Men nogle kabler vil ligge på 0 dB margin og fejle. Udbedring af fejl kan ske ved om-terminering af RJ45 Jacks eller trækning af nye kabler. Sidstnævnte er som regel en katastrofe. Lofter er lukkede, brandtætninger er forseglede og de kabler der skal udskiftes ligger ofte nederst i kabelbakken. Så de ”håndører” man sparer på billige Kat. kabler kan blive en dyr affære.
 

3 dB kan lyde af meget lidt, men det er det faktisk ikke. Hver gang vi har 3 dB forskel er det en halvering eller en fordobling af signalstyrke. Så et kabelsystem, der er 3 dB bedre på NEXT har dobbelt så kraftigt et signal. Et kabelsystem, der er 3 dB bedre på NEXT og 3 DB bedre på dæmpning (IL) er 4 gange bedre 2x2=4. Se nedenstående kurve. Den overrasker!

Kan man sikre sig mod dårlige kabelsystemer?

Hvordan kan man så sikre sig, at man får leveret et godt kabelsystem? Man skal stille krav til sin leverandør og kræve den nødvendige dokumentation, for at skille fårene fra bukkene.
 

Alle vitale komponenter der indgår i et kabelsystem (Kabel, RJ45 Jack samt Patch Kabler) skal være ”Component Compliant” Det vil sige, at hver komponent skal overholde den enkelte standard.
Det er langt fra tilfældet i dag. Så hvordan kan du sikre dig at få produkter, der er ”Component Compliant”?
 

Du skal se om det fremgår af producentens datablade. Dernæst kan du udbede dig et certifikat fra et uafhængigt test laboratorie.
Det er den bedste og eneste garanti for, at komponenterne er ”Component Compliant”.

Den håndværksmæssige del

Gode komponenter kan blive ødelagt af dårligt håndværk. RJ45 Jack hvor opsnoningen af parrene er for stor, giver øjeblikkeligt dårlig NEXT. Kabler med for store buk giver forøget IL (dæmpning) og RL (Return los). Kabler der er installeret uden hensyn til respektafstand risikerer at blive udsat for støj fra effektkabler. Ved valg af vinklede udtag kan unødige buk blive elimineret.
 

Hos Lan-Com har vi lavet et uddannelsescenter ved navn Lan-Academy, hvor vi uddanner El-installatører i korrekt installation af Netværkskabling. Vi plejer at sige: ”Når en installatør har gennemgået vores træning, så kan vedkomne lave en IT installation, der er dobbelt så god som inden han deltog på kurset.

Certificering

De fleste udbydere af kabelsystemer tilbyder en Certificering, som er en garantiordning, hvor man garanterer at kabelsystemet overholder standarden over en periode på 20-25 år. Ofte kan man også få leverandøren til at garantere at givne højhastigheds protokoller kan køre på Kabelsystemet (system garanti).
 

For at et kabelsystem kan certificeres hos Lan-Com, så skal installatøren have gennemgået ovennævnte kursus og alle link skal passere en Fluke test uden anmærkninger. En anmærkning kunne være en * pass. Dette betyder at linken er så tæt på limit, at det kun er testerens usikkerhedsmargin der afgør om kablet er i orden eller ej. Et sådant link bør ikke accepteres.
 

Hos Lan-Com gennemgås samtlige test før et certifikat udstedes og først når alle link har passeret uden anmærkninger kan der udstedes et certifikat. Det er den bedste måde at sikre sig på, at det nye kabelsystem er sundt og levedygtigt i mange år frem.

Om Lan-Com A/S

Lan-Com A/S har udviklet sit eget OEM kabelsystem ved navn GIGA-LAN. Komponenterne er produceret på nøje udvalgte fabrikker rundt omkring i verden.
 Lan-Com har sit eget uddannelses center ved navn Lan-Academy hvor man bl.a. uddanner El-installatører i installation af IT Kabelsystemer.

Mere fra...

30.08.2024Lan-com A/S

Sponseret

Kannibalisme… eller bare sulten på mere business?

Lan-Com A/S indgår aftale med Græsk producent af LSZH rør

08.05.2024Lan-com A/S

Sponseret

17.04.2024Lan-com A/S

Sponseret

Lan-Com A/S introducer verdens mindste nyhed

20.12.2023Lan-com A/S

Sponseret

Hvad kendetegner et godt kabelsystem?

08.11.2023Lan-com A/S

Sponseret

Lan-Com A/S har udviklet sit eget leveringsprogram inden for switch teknologi

18.10.2023Lan-com A/S

Sponseret

Nr. 1000 på Lan-Academy