Installatører frygter delautorisationer

Det vil gå hårdt ud over sikkerheden, hvis andre faggrupper får delautorisation på el- og vvs-området. Sådan lyder meldingen fra installatørpanelet.

-
Månedens spørgsmål:
Debatten om lovforslaget til en ny autorisationslov raser i øjeblikket. Hvad mener du om forslaget, der blandt andet lægger op til, at andre faggrupper skal kunne opnå delautorisationer på vvs- og elområdet?

Stig Andresen, Andresen’s VVS
Jeg synes bestemt ikke, at eksempelvis tømrevirksomheder skal have mulighed for at opnå delautorisation på vvs-området. De har jo overhovedet ikke noget materialekendskab. Jeg er sikker på at delautorisationer vil gå ud over sikkerheden. Man har jo hørt om flere skoler og plejehjem, som er blevet ramt af legionellea på grund af at vandinstallationerne ikke er lavet rigtigt. Der er jo også en grund til, at mange fjernvarmeværke forlanger, at man har en autorisation, når man laver deres anlæg. Jeg synes også, at forslaget er med til at udvande installatørernes uddannelse, for hvis alle pludselig kan opnå delautorisationer, hvorfor skal man så stå fire år i lære og læse to år ekstra for at blive autoriseret installatør?

Læs også: Huller i forslag til ny autorisationslovgivning

Allan Ramsing, Lund & Erichsen El-Teknik
I min verden er det enten autorisation eller ikke autorisation. Vi elinstallatører har fire års læretid bag os og en elinstallatør-uddannelse på to år oven i. Det betyder, at en række sikkerhedsmæssige og vurderingsmæssige principper ligger på rygraden. Det gør de altså ikke hos en uddannet tømrer. Vi har allerede i dag mange sikkerhedsmæssige problemer med elinstallationer, og det bliver altså ikke bedre af at give delautorisationer til faggrupper, der har mindre kendskab til området.

Læs også: Heftig debat om ny autorisations-lov

Jeg er absolut ikke bange for øget konkurrence, for det er vi hårdt belastet af i forvejen, men jeg vil appellere til, at man i den her diskussion husker på, at der er en grund til, at man i sin tid etablerede en krævende autorisation på elområdet.
 

Jesper Knopp, Knopp VVS
Jeg synes på ingen måde, det er en god idé. Det er jo ikke for sjov skyld, at jeg har læst i seks år. Når man er uddannet installatør, har man oparbejdet en grundlæggende baggrundsviden, som gør, at man kan begrunde de valg, man laver under en given installation. Man har en helhedsforståelse. Jeg tror, at håndværkere med delautorisation vil have svært ved at forstå helheden og vil være tilbøjelige til at sige, ”sådan er det bare, for det står i lærerbøgerne”. Det vil uden tvivl betyde, at der bliver lavet flere fejlagtige og ulovlige installationer – og i virkeligheden er der jo rigeligt af den slags i forvejen.

Jeg ved godt at branchen bliver skudt i skoene, at vi er bange for mere konkurrence, men det er jeg ikke. Hård konkurrence er kun gavnligt for branchen, og hvis det endelig er, at jeg bliver presset af folk med delautorisationer, så må jeg jo bare blive dygtigere. 

Læs også: Ny autorisationslov i modvind på Christiansborg

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

17.05.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: BIM fra A til Z – Download den her!

15.05.2024Installator.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

14.05.2024Alcadon ApS

Sponseret

[SE BILLEDERNE] Første dag på El & Teknik’24 var rekord-dag! Hvad blev der talt om?

14.05.2024Installator.dk

El & Teknik ´24 skudt i gang

14.05.2024Installator.dk

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

14.05.2024Installator.dk

Energisektoren er stor aftager af nyuddannede

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde