Installatører høster store gevinster af IKT

Det kan virke uoverkommeligt og indviklet. Alle de bekendtgørelser, retningslinjer, lovkrav og it-programmer. Men i sidste ende er IKT faktisk en gevinst. Særligt for installatørerne som får en nemmere og mere overskuelig hverdag med færre fejlkilder.

"IKT eller digitale værktøjer betyder stort set kun, at det hele bliver nemmere, mere overskueligt og behæftet med langt færre fejl end tidligere”, fortæller Tore Hvidegaard. Foto: 3dbyggeri danmark. ..

”I og for sig tror jeg, at der er mange misforståelser – eller fordomme om du vil. For faktum er, at når vi kommer ud i den spidse ende, der hvor det hele skal omsættes i praksis på byggesitet eller i forbindelse med installationer, så betyder de krav, der ligger i IKT ikke en masse bureaukrati eller behov for uddannelse i indviklede digitale systemer. Det betyder stort set kun, at det hele bliver nemmere, mere overskueligt og behæftet med langt færre fejl end tidligere”.

Tore Hvidegaard er administrerende direktør i rådgivningsvirksomheden 3dbyggeri danmark, der hjælper blandt andre arkitekter, ingeniører og designere i byggebranchen med at vælge, hvilket digitale løsninger og programmer, de skal benytte. 3dbyggeri danmark rådgiver også deres kunder om, hvordan de kan leve op til bekendtgørelserne om IKT, der definerer kravene til anvendelse af Informations- og KommunikationsTeknologi i offentligt og alment byggeri. Krav, som efterhånden også efterleves i privat byggeri. 

Ifølge Tore Hvidegaard er kategorien informations- og kommunikationsteknologi dog ikke helt så logisk i dag:

”Den første udgave af bekendtgørelsen om IKT kom for 15 år siden, men spørgsmålet er, om det giver så meget mening at udspecificere informations- og kommunikationsteknologi på den måde. Det er en silotankegang, at man ser så isoleret på digital interaktion. Alt er jo digitalt i dag. Vi har alle sammen en smartphone i lommen, og vi er alle sammen vant til, at kommunikation er noget, der foregår digitalt”, siger Tore Hvidegaard, men påpeger:

”Når IKT alligevel giver mening, så er det i kraft af, at den fastlægger nogle standarder, så man er sikker på, at alle taler det samme sprog, følger de samme procedurer og dermed har det samme udgangspunkt. Med standarder for det, som alle er fælles om, slipper man for, at der går information tabt, og at man skal til at opfinde den dybe tallerken selv hver gang. Det betyder alt i alt, at standarder gavner produktivitet”.

Læs også: Papir og blyant er digitale værktøjers største konkurrenter

Fordomme forhindrer fuld gevinst
Tore Hvidegaard og 3dbyggeri danmark vejleder som sagt primært arkitekter, ingeniører og designere specialiseret inden for byggematerialer og -komponenter i valg og sammensætning af deres digitale værktøjer. Altså de store it-løsninger til projektering, 3D-modeller og visualiseringer, men de rådgiver også mere bredt om byggebranchens digitalisering. I den forbindelse kommer han ofte i berøring med dem, der skal benytte og arbejde med de komponenter og materialer, som bliver udviklet ved skrivebordene og bag skærmene. Og der oplever han, at IKT bliver mødt med en vis skepsis:

”Der er helt sikkert en bevægelse i gang. Berøringsangsten over for digitaliseringen er på tilbagetog, efterhånden som det er en helt naturlig del af folks hverdag. Alligevel er der en faglig kløft, der bremser fuld gevinst ude i det udførende led blandt installatørerne”, siger Tore Hvidegaard og henviser til, at det er helt almindeligt, når der kommer forandringer:

”Man ved, hvad man har, ikke hvad man får; og når der bliver talt om store 3D-formater, digitale projektledelsesplatforme og software, der kræver en større datacentral at køre, er det måske ikke så underligt, at man kunne have lyst til at holde sig til de velkendte tegninger i to dimensioner og en almindelig besked per mail eller i en samtale over telefonen. Sagen er bare, at det der kunne lyde, som om man skal have en lang it-teknisk uddannelse for at begribe, hvad det drejer sig om, faktisk for installatørerne bare betyder, at det hele bliver nemmere – langt mindre teknisk uigennemskueligt – og man slipper for at sidde med problemer, der kommer af fejl, der er lavet tidligere i processen”.

Læs også: Ufleksible arbejdspladser mister medarbejdere

Installatørerne vinder mest
IKT definerer som sagt nogle standarder for både tekniske løsninger og de processer, der skal anvendes undervejs i en byggesag. Om det sidste påpeger Tore Hvidegaard:

”For installatørerne kan det jo et langt stykke hen ad vejen være ligegyldigt. De er det sidste afsluttende led i værdikæden, og reelt skummer de bare fløden af, at der undervejs har været en proces, hvor alle bidragyderne har været i sync, materialet har været igennem en grundig kvalitetssikring, og de anvisninger og planer, som de skal arbejde med, faktisk kan lade sig gøre i den virkelige verden. Det er væsentligt nemmere at spotte en fejl i en 3D-visualisering, man kan bevæge sig rundt i og dreje, end hvis det er en flad tegning i 2D”.

Tore Hvidegaard maner også til ro omkring den teknisk barriere og opfordrer til at se alle fordelene:

”Der er ingen, der er født med evnen til at afkode en teknisk tegning. I det gamle 2D-format måtte man bruge alle mulige koder og tegn for fx at vise, at en rørdragning løb lodret eller vandret. 3D er langt mere intuitiv. Der kan man SE, at røret løber vandret. Man kan SE, hvordan en stikkontakt skal placeres både i højden, bredden og dybden i forhold til et rums andre komponenter som vægge, lofter, vinduer og øvrige installationer. Og installatøren behøver ikke bekymre sig om hvilken software, der er blevet benyttet til at lave en 3D-model. Når den er færdig, kommer den i et format, som han nemt kan åbne på sin smartphone eller tablet, og så er det bare at gå i gang. Han behøver i øvrigt heller ikke sidde ved sin indbakke og vente på, at der kommer en opdatering med de endelige modeller. Med IKT arbejder alle på den samme projektledelsesplatform, og alt materiale – med klar angivelse af hvor langt de er i processen – er tilgængelige, og installatøren kan selv hente alt det, han og hans team har brug for, når de har brug for det”.

Ifølge Tore Hvidegaard er det bedste råd til installatørerne, at de skal fokusere på, hvor store fordelene er for dem og frem for alt skrotte fordommene om, hvor svært eller besværligt det er at overgå til fuld digitalisering:

”Det kræver hverken store investeringer i nye it-systemer og -programmer, lange kurser eller en masse bureaukrati. For installatørerne betyder IKT, at de slipper for en masse besvær og problemer med fejl og mangler. Og hvis der så skulle være fejl og mangler, er det i øvrigt også væsentligt nemmere både at dokumentere dem og sende dem videre i systemet. Man slipper for en masse af fortidens ævl og kævl om, hvor ansvaret nu måtte ligge. Alt er registreret, og alt kan findes med en klar historik”.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

24.04.2024Installator.dk

AURA leverer rekordresultat på driften i jubilæumsår

24.04.2024Installator.dk

Fjernvarme-formand trækker sig efter skandale

24.04.2024Installator.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

23.04.2024Installator.dk

Klimahensyn og udsigten til nulemissionszoner fik installatør til at køre grønt

22.04.2024Installator.dk

Magnus, Andreas og Jakob vinder DM i Skills 2024

22.04.2024Installator.dk

Danmarkshistoriens største havvindsudbud skudt i gang

22.04.2024Installator.dk

Lovforslag skal understøtte hurtigere opstilling af vindmøller og solceller

19.04.2024Installator.dk

Norlys indvier første ladepark - yderligere 14 er på vej

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København