Juridiske svar: Når medarbejderne er på stoffer

Hvordan skal arbejdsgiver forholde sig, hvis en ansat er påvirket af eksempelvis kokain?

Jurist hos Arbejdsgiverne Katrine Bruun har det juridiske svar på, hvordan en arbejdsgiver skal forholde sig, hvis en ansat er påvirket af eksempelvis kokain. Arkivfoto..

I en vvs-virksomhed syntes arbejdsgiveren, at en medarbejder opførte sig anderledes og virkede fjern. Derfor indkaldte han ham til en samtale for at høre, hvad der var årsag til adfærden. Under samtalen fik arbejdsgiveren en mistanke om, at han var påvirket af stoffer. Den ansatte nægtede at være påvirket, og forklarede sin adfærd med, at han blot var træt.

Læs også: Juridiske svar: Sygemeldt på grund af tatovering - skal medarbejderen stadig have løn?

Medarbejderen indvilligede dog i en narkotest, som arbejdsgiveren købte på apoteket. Den viste, at han var påvirket af kokain. Den ansatte benægtede dog fortsat at være påvirket af narko. Arbejdsgiveren kontaktede efterfølgende juridisk afdeling i Arbejdsgiverne for at høre hvilke muligheder, han havde.

SVAR:
Det er en alvorlig sag, hvis en medarbejder er påvirket af narko eller alkohol. Det kan påvirke virksomhedens drift og være til fare for medarbejderen selv og andre ansatte. Arbejdsgiveren har mulighed for at teste en ansat for narkotika eller alkohol i tilfælde, hvor der er en begrundet mistanke om, at den ansatte er påvirket, eller hvis det fremgår af ansættelseskontrakten som et ansættelsesvilkår.

Mistænker man som arbejdsgiver, at en medarbejder er påvirket af narko eller alkohol, kan man få medarbejderen til frivilligt at få foretaget en blodprøve hos en praktiserende læge. Det behøver ikke være medarbejderens egen læge – det kan blot være et lægehus i nærheden af virksomheden.

Det forudsætter medarbejderens accept, da der ikke er hjemmel i lovgivningen til at gennemtvinge en blodprøve. Skulle medarbejderen nægte at medvirke til en blodprøve, får det den betydning, at man må lægge til grund, at han har været påvirket.

Typisk har virksomheden en alkohol- eller narkopolitik, der siger, at påvirkning af narko eller alkohol kan have ansættelsesretlige konsekvenser i form af opsigelse eller bortvisning. Overtrædes alkohol- og narkopolitikken, eller er den ansatte på trods af advarsler påvirket, vil dette i sig selv være en bortvisningsgrund. Ikke mindst i tilfælde, hvor medarbejderens påvirkning af stoffer gør det sikkerhedsmæssigt uforsvarligt at lade ham arbejde.

I denne sag havde arbejdsgiveren ikke en alkohol- og narkopolitik, og medarbejderen havde ikke tidligere modtaget en advarsel for påvirkning af narko i arbejdstiden. Arbejdsgiveren valgte ikke at gå til lægen, men brugte i stedet en hjemmetest, som er forbundet med en række usikkerheder. På denne baggrund anbefalede juridisk afdeling i Arbejdsgiverne kun at give den ansatte en skriftlig advarsel.

Læs også: Juridiske svar: Pas på med de mundtlige aftaler

Juridisk afdeling anbefaler i situationer, hvor arbejdsgiver mistænker en ansat for at være påvirket af narko eller stoffer at gå til et lægehus for at få foretaget en blodprøve, hvis medarbejderen indvilliger heri. Dermed foretages testen forsvarligt, og man opnår et sikkert resultat.

Det anbefales i øvrigt, at virksomheder har en alkohol- og narkopolitik, der kan hjælpe med at sikre, at der kan gribes hurtigt ind over for ansattes misbrug. Det er en god idé, at politikken indeholder ansættelsesretlige konsekvenser, der kan tages i brug over for medarbejdere.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

29.05.2024Installator.dk

Varmepumpeproducent benyttede krise til grøn omstilling og fokusskift

28.05.2024Installator.dk

Industrinetværk nærmer sig 100 medlemmer

28.05.2024Installator.dk

Norlys har store planer med ny teknologidirektør

27.05.2024Installator.dk

Følsgaard og Panduit kan fejre et 60 år langt partnerskab

27.05.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: Hvorfor er dokumenthåndtering afgørende for at opnå vellykkede byggeprojekter?

27.05.2024Installator.dk

Deadline nærmer sig: Nu er det sidste udkald for digitalisering af bogføringen

24.05.2024RIB Software

Sponseret

Få fat i din plads på IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for stærkstrømsanlæg hos Banedanmark

Vil du føre tilsyn med stærkstrømsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

15.06.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Servicetekniker til varmetekniske løsninger i Nordsjælland

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

06.06.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus: Elsikkerhed

På dette kursus får du mulighed for at lære om, hvordan Elsikkerhedsloven, relevante bekendtgørelser og standarder er indbyrdes forbundne.

Dato

10.06.2024

Sted

København, Nordhavn

RIB Software
Uddannelse
Ønsker du at blive IKT-leder? Så tilmeld dig uddannelsen i Aarhus allerede nu!

BLC’s næste IKT-leder uddannelse i år er lige om hjørnet, og du kan stadig nå at tilmelde dig.

Dato

10.06.2024

Tid

08:00

Sted

Helnan Marselis Hotel