Klimaarbejdet i byggebranchen mangler muskler

Byggeriets Modenhedsmåling har taget temperaturen på byggeriets modenhed i forhold til at reducere byggeriets klimabelastning. Resultaterne giver stof til eftertanke. Især når det gælder forholdet mellem strategi og handling.

”Bæredygtighed en integreret og afgørende del af forretningen for en stor del af branchen, men vi skal endnu længere. For reduktion af klimabelastning skal være omdrejningspunktet for forretningen i endnu flere virksomheder. Da det vil bringe os tættere på at nå de ambitiøse klimamål og samtidig skabe metoder og knowhow, der kan eksporteres ud i verden”, siger Christina Hvid, administrerende direktør i Molio. Foto: Molio..

Samlet set angiver 65 procent af virksomhederne i undersøgelsen, at de har en strategi for grøn omstilling, men under halvdelen (35 procent) tilkendegiver, at de arbejder systematisk med at reducere klimabelastningen. Der er således endnu et godt stykke vej fra den strategiske til den systematiske, praktiske modenhed. Kun 11 procent tilkendegav, at reduktion af klimabelastning er omdrejningspunktet for deres forretning.

”Bæredygtighed en integreret og afgørende del af forretningen for en stor del af branchen, men vi skal endnu længere. For reduktion af klimabelastning skal være omdrejningspunktet for forretningen i endnu flere virksomheder. Da det vil bringe os tættere på at nå de ambitiøse klimamål og samtidig skabe metoder og knowhow, der kan eksporteres ud i verden”, siger Christina Hvid, administrerende direktør i Molio.

Læs også: Et kvantespring for den grønne omstilling

Undersøgelsens formål er gøre status og give et mere nuanceret indblik i potentialer og mulighedsrum for at reducere klimabelastningen for byggeriet i Danmark.
Blandt de store virksomheder, der har deltaget i undersøgelsen, vurderer 86 procent, at de enten ’i nogen grad’ eller ’i høj grad’ på nuværende tidspunkt har tilstrækkelige kompetencer til at arbejde med reduktion af klimabelastning. I små og mikrovirksomheder vurderer blot 65 og 67 procent at have tilstrækkelige kompetencer.

”Vi skal have løftet kompetenceniveauet indenfor bæredygtighed bredt i branchen. Det er særligt afgørende for de mindre virksomheders succes med den grønne omstilling, at vi udvikler og omfavner fælles standarder og digitale værktøjer, der kan gøre den grønne omstilling overskuelig og tilgængelig for hele værdikæden i dansk byggeri”, siger Christina Hvid.

Det fremgår også af undersøgelsen, at jo større virksomheden er, des mere har de gjort for at sikre den nødvendige opkvalificering.
Det tydeligste billede tegnes, når man kigger på, hvor mange virksomheder, der har rekrutteret nye relevante medarbejdere for at højne kompetenceniveauet. Hos de store virksomheder gælder det 75 procent, 39 procent blandt de mellemstore, 20 procent af de små og 12 procent blandt mikrovirksomhederne.

Om undersøgelsen
Byggeriets Modenhedsmåling bygger på en survey, der er sendt ud til virksomhedsledere på tværs fagområder i november 2022. Forud har Analyse & Tal og ConTech Lab udført en række interviews med eksperter og virksomhedsledere, der har bidraget til at skærpe undersøgelsens temaer og mål.
Virksomhedslederne, der har deltaget i undersøgelse, består af 84 bygherrer, 26 driftsherrer, 134 entreprenører, 61 leverandører, 127 arkitekter, 80 ingeniører og 64 indenfor anden byggerådgivning.

- PiB

Inwave ApS

Sponseret

Energibesparende udendørsbelysning i alment lejlighedskompleks

SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Digitaliser dit besøgs flow

Mere fra...

30.11.2023Installator.dk

AB-ELCO mangler ikke opgaver, men medarbejdere

30.11.2023Installator.dk

Ny skylleteknologi minimerer støjen fra toilettet

30.11.2023Installator.dk

Bjarne Riis vil sælge varmepumper

29.11.2023Installator.dk

Elinstallatør oplærer kunderne til gør-det-selv

29.11.2023Installator.dk

Kunstig intelligens skal sikre lav-temperatur fjernvarme i etageboliger

28.11.2023Installator.dk

Fjernvarmen buldrer frem – men der stilles krav til leverandørerne

28.11.2023Installator.dk

Klimavenligere ovn til sanitetskeramik lanceret

28.11.2023Installator.dk

Opkøbsbølge ruller i installationsbranchen

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for højspændingsanlæg hos Banedanmark

Vil du have ansvaret for tilsyn med højspændingsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift? Så er du måske vores nye kollega!

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

17.12.2023

Banedanmark

Sikringsmedarbejdere søges til Sikring Øst

Er du bidt af jernbaneteknik, og vil du være med til at sikre en grøn infrastruktur og tog til tiden?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Gustav Klauke GmbH

Intern kundeservicemedarbejder med elteknisk baggrund eller kendskab

Klauke, som er en del af Emerson Global Professional Tools, søger en intern kundeservicemedarbejder, der kan supportere salgs- og marketingaktiviteterne i Skandinavien.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Condair A/S

Vi søger en dedikeret og systematisk kollega til Produktionsteknisk afdeling

Leder du efter et deltidsjob, hvor du får glæde af det kollegiale fællesskab og samtidig mulighed for at bruge dine tekniske kompetencer? Så har vi her en mulighed for et spændende job!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en passioneret SEO- og webspecialist til vores marketingafdeling

Er du en passioneret marketingprofil med særlig interesse for de digitale kanaler, og motiveres du af at se en målbar effekt af teamets marketingtiltag? Så er du måske vores kommende kollega i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Condair A/S

Vi søger en rådgivende salgsingeniør med fokus på indeklima

Kan du både sælge tekniske produkter og samtidig være i øjenhøjde med dine kunder? Trives du med at have en afvekslende hverdag, hvor du både besøger kunder og samtidig er på kontoret for at rådgive i tekniske produkter? Har du erfaring fra ventilations- eller VVS-branchen?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger – Aarhus

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

05.12.2023

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VVS: FAGLIGT ANSVARLIG TIL DELAUTORISATIONS-OMRÅDET I BOLIGER (VDBO)

Vil du være fagligt ansvarlig i din virksomhed indenfor vand og afløbsinstallationer i boliger? Tag din delautorisationsprøve på KEA.

Dato

08.12.2023

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VARMEPUMPER - VE-INSTALLATØR

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main