Klimarådet anbefaler mere grøn fjernvarme

Klimarådets rapport om udfasningen af naturgas til grøn varme fremhæver en række gode anbefalinger, der vil sikre, at Danmark får en langtidssikret og samfundsøkonomisk grøn varmeforsyning. Dog bygger rapporten flere steder på forældede data, der leder til unuancerede konklusioner, mener Dansk Fjernvarme.

Klimarådets rapport om udfasningen af naturgas til grøn varme fremhæver en række gode anbefalinger, der vil sikre, at Danmark får en langtidssikret og samfundsøkonomisk grøn varmeforsyning. Dog bygger rapporten flere steder på forældede data, der leder til unuancerede konklusioner, mener Dansk Fjernvarme. Foto: Dansk Fjernvarme..

I 2022 blev det politisk vedtaget, at Danmark skal erstatte naturgassen i opvarmningen med grøn varme fra fjernvarme eller alternativt varmepumper senest i 2035.
Her peger Klimarådets nye rapport ”fra gas til grøn varme” på, hvordan ønsket om mere fjernvarme i Danmark kan blive en succesfuld realitet.

”Fjernvarme er den grønne løsning for langt de fleste husstande, der står overfor at skulle udfase deres naturgasfyr. Derfor er vi helt enige med Klimarådet i, at vi først og fremmest skal sikre, at endnu flere danskere får adgang til den grønne fjernvarme”, siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.

I Klimarådets rapport nævner de, som en af de væsentligste barrierer for fjernvarmeudrulningen, usikkerheden om tilslutningsgrad på fjernvarmeprojekter. Ofte skal langt størstedelen af boligerne i et givent område tilslutte sig fjernvarmen, før projektet økonomisk hænger sammen.

”Hvis fjernvarmeselskaberne skal påtage sig risikoen med at udvide deres forsyningsområde, så kræver det bred politisk, og især lokal opbakning til projektet. Derfor er vi enige med Klimarådet i deres anbefaling om, at kommunerne skal have adgang til at anvende tilslutningspligt til fjernvarmen. Dermed kan forsyningen hurtigere garantere billig varme til forbrugerne, og vi sikrer, at alle får mulighed for at komme med på projektet uden at nogle efterlades på perronen”.

Forældede data skævvrider virkeligheden
Dansk Fjernvarme anerkender Klimarådets arbejde i forbindelse med udarbejdelsen af deres rapport ”fra gas til grøn varme”. Men desværre bygger dele af rapporten på forældede data og forudsætninger, der dermed også giver meget tvivlsomme konklusioner, mener Dansk Fjernvarme.

”Der er en række områder, hvor vi mener, rapporten gør sig skyldig i at bruge forældede data, hvilket giver fejlagtige konklusioner. Blandt andet baserer rapporten udbygningen med de små varmepumper på Energistyrelsens teknologikatalog, som energisektoren flere gange har gjort opmærksom på, baserer sig på forældede og urealistiske lave priser. Samtidig anvendes en elpris, der er taget fra Energistyrelsens beregningsforudsætninger, der ikke matcher de høje priser, vi har set det seneste års tid, og vi aktuelt kan se i forwardmarkederne”, siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme, mens han fortsætter:

”Vi har i lang tid opfordret Energistyrelsen til at opdatere priserne i teknologikataloget og deres samfundsøkonomiske beregningsforudsætninger. Vi håber, de hurtigt får opdateret priserne, så kommunernes varmeplaner og fjernvarmeselskabernes projektforslag, bliver baseret på opdaterede og mere korrekte data. Konsekvensen er, at det reelle konkurrencebillede mellem de forskellige teknologier bliver fejlagtige, og vi derfor bliver nødt til at advare kommunerne mod at basere deres kommende varmeplaner på et fejlagtigt grundlag”.

Savner nuancer om biomasse
Klimarådet advarer flere steder mod brugen af biomasse i deres rapport. De anerkender dog, at biomasse har en rolle at spille i forhold til spidslast, som forsyningsselskaberne anvender, når det er meget koldt, og der skal produceres meget varme. Desværre er det ikke lykkedes Klimarådet at bevare de nødvendige nuancer, der er ved brugen af biomasse, når de skærer al biomasse over en kam og ikke forholder sig til, at Folketinget ved lov har fastlagt kriterier for bæredygtig og ikke-bæredygtig biomasse.

”I energisektoren støtter og efterlever vi en række krav til bæredygtig biomasse, der på en række punkter er mere vidtgående, end de krav der stilles på Europæisk plan. Det gør vi fordi vi som sektor vil sikre en reel grøn og bæredygtig el- og varmeforsyning. Her er biomasse en del af løsningen og det bør i stedet tænkes ind i sammenhæng med CCUS i fremtiden”, siger Rune Moesgaard

Læs også: Ny komponent kan optimere fjernvarmenettet

”Vores fremskrivninger viser, at brugen af biomasse til el og varmeproduktion vil blive reduceret i takt med at andre, grønne teknologier kan træde i stedet for. Så i stedet for at lade debatten fokusere på reduktionen af biomasse, bør der være et fokus på, hvordan vi understøtter de teknologier, som skal træde i stedet for”, siger Rune Moesgaard og slutter:

”Derfor ser vi frem til den fortsatte dialog med Klimarådet, så vi sikrer, at vi fremadrettet også får de nødvendige nuancer med i debatten om indretningen af vores energisystem”.

- PiB

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

29.02.2024Installator.dk

DSV overgår Tesla med verdens største tagplacerede solcelleanlæg

29.02.2024Installator.dk

Tidlig lærlingeindsats giver resultater

12.02.2024Fagerhult AS

Sponseret

Intellingent belysning - Undgå spild af lys, energi og plads

02.02.2024Installator.dk

Kiona indgår rammeaftale om energistyring med Rema 1000

09.01.2024Installator.dk

Fjernvarmedirektør: Vi lader stort varmeoverskud gå til spilde

05.01.2024Installator.dk

Danfoss opkøber software-forretning til effektivisering af fjernvarme

08.12.2023Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric deltager i COP28 og kommer med klart opråb

29.11.2023Installator.dk

Kunstig intelligens skal sikre lav-temperatur fjernvarme i etageboliger

Jobmarked

Se alle

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main