Klimaundersøgelse: Danskerne vil vælge en hybrid- eller elbil ved næste bilskifte

Plug-in-hybrider og elbiler har et solidt greb om danskernes interesse ved næste bilskifte, viser en klimaundersøgelse fra Den Europæiske Investeringsbank.

Danmark tilslutter sig det europæiske flertal af respondenter, der foretrækker hybridbiler. Foto: Arkivfoto.

Elbiler og plug-in-hybrider har stor interesse på det danske marked, hvor 71 procent af danskere vil vælge enten en hybridbil eller en elbil, næste gang de køber bil. Det viser en ny klimaundersøgelse foretaget af Den Europæiske Investeringsbank, EIB. Denne andel skal kontrasteres med de beskedne 29 procent af adspurgte danskere, der fortsat foretrækker en benzin- eller dieselbil; en andel, der er 42 procentpoint mindre end andelen af klimabevidste bilkøbere.

Nærmere bestemt ville 42 procent vælge en hybridbil, og 29 procent ville vælge en elbil. Hybridbiler er også det foretrukne valg for danske bilkøbere i alle aldersgrupper – 46 procent af personer over 65 år, 41 procent af personer i aldersgruppen 30-64 og 41 procent af personer under 30 år ville således vælge den hybride løsning. Elbiler ville være andet valg for danskerne i aldersgruppen 30-64 år (31 procent) og for personer under 30 (også 31 procent).

Danskerne over 65 år er dog mere skeptiske overfor elbiler – faktisk den mest skeptiske gruppe. Med kun 23 procent interesse i elbiler (23 procentpoint under tallet for hybridbiler), udgør denne gruppe den suverænt mindst interesserede, hvad angår indkøb af elbiler. Endelig er interessen for benzin- og dieselbil næsten den samme i alle aldersgrupper, fra 28 procent for danske respondenter i aldersgruppen 64 år og derunder til 31 procent for personer over 65 år.

LÆS OGSÅ: Ladestandere til elbiler er sommerhusenes nye WiFi

Den internationale fordeling

Imidlertid angiver 17 procent af danskerne generelt, at de ikke har en bil nu og ikke har planer om at købe en, en andel, der er fire procentpoint over EU-gennemsnittet. Med 71 procent af danske bilkøbere, der angiver, at de ville vælge hybrid- eller elbil, er danskerne tilsyneladende lige så tilbøjelige til at gå over til nye bilteknologier som svenskerne (69 procent) og langt mere end tyskerne (52 procent). Det er dog mere sandsynligt, at danskere vil vælge en hybridbil, end det er tilfældet for svenskere (31 procent), mens tyskerne finder elbiler mindre attraktive (23 procent).

Danmark tilslutter sig således det europæiske flertal af respondenter, der foretrækker hybridbiler (39 procent). På andenpladsen finder man fortsat benzin- og dieselbilerne og på tredjepladsen finder man endelig elbilen (28 procent angiver, at de vil købe en elbil).

Kinesiske bilkøbere er de mest tilbøjelige til at købe en elbil (44 procent), mens amerikanerne vil foretrække en hybridbil (38 procent), efterfulgt af benzin- eller dieselbil (33 procent) og derefter elbil (29 procent).

De klimabevidste danskere

Udover bilkøb, dækker EIBs klimaundersøgelse en række af danskernes holdninger om klimaforandringer. Undersøgelsen viser blandt andet, at 62 procent af danskerne tager klimaet med i deres overvejelser, når de vælger feriedestination, og at 59 procent af danske unge køber genbrugstøj i stedet for nyt. Det er dog kun lige under halvdelen – 46 procent – af danske unge, der tager klimaet med i deres overvejelser, når de søger arbejde. Undersøgelsen viser ligeledes at 71 procent af danskerne mener, at de gør alt, hvad de kan, for at bekæmpe klimaforandringer, men at størstedelen ikke tror, deres landsmænd gør det samme.

Næstformand i EIB, Christian Kettel Thomsen, udtaler:

"Til trods for visse generationsforskelle tilpasser danskerne i stigende grad deres mobilitets- og forbrugsvaner, så de er mere bæredygtige i forhold til bekæmpelsen af klimaforandringer. Disse ændringer i den individuelle adfærd viser, at folk i alle aldre er villige til i højere grad at forpligte sig til at bidrage til at afbøde klimakrisen i deres hverdag. Disse intentioner kom til udtryk under COP26 og er en klar tilkendegivelse af støtte til vores indsats for at fremme den grønne omstilling. Som EU's klimabank er en af EIB's centrale opgaver  at finansiere innovative projekter, der har fokus på elektrisk koersel  og andre bæredygtige mobilitetsløsninger, som bidrager til at skabe en dekarboniseret fremtid for alle."

-AKJ

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

29.05.2024Installator.dk

Varmepumpeproducent benyttede krise til grøn omstilling og fokusskift

28.05.2024Installator.dk

Industrinetværk nærmer sig 100 medlemmer

27.05.2024Alcadon ApS

Sponseret

4 ting du (måske) ikke vidste om Alcadon’s produktionsafdeling

27.05.2024GN Belysning A/S

Sponseret

Shelly - professionelt smart home

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Push-X – den nye ”X-perience” i fortrådning

23.05.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Oplev ny generation af LAMEL-LED

23.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Få større fleksibilitet med en plugin fordelingstavle

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for stærkstrømsanlæg hos Banedanmark

Vil du føre tilsyn med stærkstrømsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

15.06.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Servicetekniker til varmetekniske løsninger i Nordsjælland

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

06.06.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus: Elsikkerhed

På dette kursus får du mulighed for at lære om, hvordan Elsikkerhedsloven, relevante bekendtgørelser og standarder er indbyrdes forbundne.

Dato

10.06.2024

Sted

København, Nordhavn

RIB Software
Uddannelse
Ønsker du at blive IKT-leder? Så tilmeld dig uddannelsen i Aarhus allerede nu!

BLC’s næste IKT-leder uddannelse i år er lige om hjørnet, og du kan stadig nå at tilmelde dig.

Dato

10.06.2024

Tid

08:00

Sted

Helnan Marselis Hotel