KNX findes nu i dansk version

I marts præsenterede Schneider Electric sit nye bud på et IBI-system – et nyt KNX-koncept, hvor alt er på dansk. Med i pakken følger produkter, som fungerer sammen med KNX. Men da KNX er en åben protokol kan brugeren vælge at tilføje andre leverandørers produkter.

Peter Rasmussen, TRE-FOR Entreprise, kunne godt sælge IBI til kunderne, hvis han fik lov, men byggeriets struktur betyder, at kun prisen tæller i udbudsfasen..

”Målet har været at udvikle et koncept, som er så brugervenligt, at det kan trækkes lige ned i elektrikerens værktøjskasse,” sagde adm. direktør Ole Sander, Schneider Electric Danmark ved præsentationen af det nye KNX-koncept, som har været undervejs gennem flere år. Her foregår alt på dansk.

En central del er en energiberegner – det såkaldte SeeTool, som kan bruges til dialog med kunden i projekteringsfasen, fordi det sammenligner energiforbruget i en KNX-installation med en traditionel installation. Når løsningen er valgt, kan SeeTool vise CO2-beregninger og generere en færdig projektrapport med styklister til installatøren.

”Det er første gang, vi samler Schneider- og Laurids Knudsen produkter,” sagde han med henvisning til en anden del af konceptet, som er serier af hhv. Fuga- og Opus, som er tilføjet den funktionalitet og teknologi, der er nødvendig for at få det til at fungere sammen med KNX."

IBI bliver standard i nybyggeri
Schneiders forretningsudviklingsdirektør Heine Knudsen er på trods af alle usikkerheder ikke i tvivl om potentialet.

”Vi tror stadig på vores egen forudsigelse fra 2008 om, at IBI vil være standard i nybyggeri i 2012. Der er ganske vist mange ting, som gør IBI til et usikkert marked for installatørerne. Det, der er det rigtige i dag, er det også det rigtige i morgen? Gennem de senere år er der kommet mange nye systemer, og det gør jo valget endnu sværere og skaber dermed endnu en barriere. Men der er heldigvis også drivere.”

Det, der ifølge Heine Knudsen trækker i den anden retning, er bl.a. nye energirammer, som vil blive meget svære at leve op til uden at tænke i IBI.

”Det er også det, der gør, at vi fortsat tror på vores egen forudsigelse om, at det bliver reglen i stedet for undtagelsen. Der findes ingen tal for IBI’s nuværende udbredelse i Danmark, men det anslås, at 10-20 procent af det nyere byggeri har en IBI-installation.”

Alt forbrug i ét system
IBI omfatter styring af lys, solafskærmning og indeklima – såsom varme ventilation og køling samt afbrydelse af elforbrugende udstyr. Og ifølge Rådgivende ingeniør Henrik Schledermann, Alectia, som også deltog ved præsentationen, bør alle funktioner integreres i ét og samme system.

”Integrationen giver en lang række fordele – bl.a. at den pir-føler, der sidder i loftet og styrer belysningen, også kan bruges til at styre fx ventilationen,” siger han.

Også han nævner energirammen, der oven i købet står over for en skærpelse, som grobund for installation af IBI-systemer. Han mener dog ikke, at overholdelse af energirammen vil være ene om at motivere bygherrerne. Det vil også have stor betydning, at man opnår en øget fleksibilitet ved fremtidige ombygninger, og at man gennem et innovativt byggeri med den nyeste teknologi viser, at man er en moderne virksomhed. Han lægger stor vægt på, at systemet skal integrere CTS og IBI, fordi det vil lette betjeningen for både brugere og driftspersonale og samtidig give flere muligheder for styring.

”Når der udføres integration af systemer, der leveres af forskellige leverandører, så skal integrationen udføres, så anlægget kan betjenes på alle niveauer, og som rådgivere efterlyser vi systemer, som er veldokumenterede og indeholder værktøjer, der gør denne integrationen lettere.”

Installatørens synsvinkel
”Hvorfor har IBI ikke fået den udbredelse, vi forventede?” spurgte direktør Henrik Fugmann, Fugmann Installationer, som repræsenterede installatørerne. Hans hovedsynspunkt er, at i konflikten mellem anlægsomkostninger og driftsomkostninger er det førstnævnte, der går af med sejren – også selvom det bliver dyrt på længere sigt.

”Allerede for ti år siden blev det spået, at IBI ville stå for en stor del af branchens omsætning, sådan gik det ikke, men nu tror jeg vi står ved et vendepunkt, selvom der stadig er nogle forhold der taler imod.”

Barriererne
En af barriererne ligger ifølge Henrik Fugmann i selve byggeriets struktur, hvor brugerens, bygherrens, entreprenørens og installatørens interesser strider mod hinanden. Et andet og meget vigtigt problem er, at installatøren kommer for sent ind i forløbet.

”Når vi kommer ind i forløbet, er pengene allerede brugt på arkitekttegnede møbler og kunst. Havde man valgt IBI, havde der været råd til begge dele på den lange bane, men kunder og rådgivere ved ikke nok,” mener han og tilføjer, at der ikke gøres nok ud af at analysere brugerens behov, før projekter udbydes.

Incitamenterne
Henrik Fugmann mener dog også, at meget taler for, at IBI står over for et gennembrud. Allerførst nævner han det øgede fokus på energiforbrug, og her er ikke alene ønsket om et grønt image, der vil trække markedet op, men også ønsket om at opnå de økonomiske besparelser, som følger med energibesparelserne – besparelser som kan øge virksomhedernes konkurrencekraft.

Andre forhold, som trækker i samme retning er ny lovgivning og tilskudsordninger. Endelig mener han, at KNX som en fælles og åben standard i sig selv kan skabe åbninger, fordi det er let at arbejde med for installatører og elektrikere og nemt at betjene for brugerne.

Installatørernes styrker og svagheder
”Som installatør har det været svært at vælge, hvilken standard, vi skal uddanne vores medarbejdere i. KNX kan gøre det lettere,” mener Henrik Fugmann.

Ligesom byggeriets øvrige parter har installatørerne en række styrker og svagheder i forhold til IBI. En af svaghederne er, at installatøren ofte er for langt fra beslutningsprocessen. Hertil kommer, at IBI handler om meget mere end teknik. Ifølge Henrik Fugmann er det faktisk kun toppen af isbjerget.

”Det kræver kendskab til organisation og produktion, derfor har vi brug for både tværfaglig viden og specialister, vi skal også være bedre til at afdække kundens behov og til at dokumentere, og så skal vi lære at bruge driftsøkonomisk argumentation over for kunderne. Vi må også spørge os selv, om vi efterfølgende bruger tid nok på brugerinstruktion.”

Han tilføjede, at installatørerne måske var for tilbøjelige til at vælge de nemme løsninger – fx udskiftning af lyskilder.

Installatørerne har dog ifølge Henrik Fugmann også en lang række styrker. En af de meget væsentlige er, at den daglige gang hos kunderne giver et stort kendskab til installationerne og dermed oplagte muligheder for at identificere potentialet

”Vi kan bedre end nogen andre vurdere, hvilke investeringer, der skal til for at spare på energien, og så har vi som branche altid været gode til at omstille os til nye teknologier.”

Valget mellem drifts- og byggeomkostninger
I et efterfølgende interview pegede Henrik Fugmann ikke lade være med at ærgre sig.

”Vi har lige været gennem et stort byggeboom, uden at vi af den grund fik mange intelligente installationer, men jeg tror på, at man bliver mere fornuftige og kan se den varige værdi i IBI. Når man sparer penge på energi, bliver der jo råd til nyt ”legetøj”, siger han.

Han håber, at lovgivning sammen med et ændret tankesæt hos bygherrerne, så de får mere fokus på driftbesparelser, kan løfte markedet, så det ikke kun er de mest innovative, som vælger en intelligent installation. ”Men det kræver, at rådgiverne påtager sig et ansvar,” siger Henrik Fugmann, som peger på, at det er utrolig svært at ændre på, at man altid vælger den løsning, der er billigst på kort sigt.

Ny uddannelse
”Inden for meget kort tid vil rigtig mange kunne gå ud og installere de intelligente løsninger. Det har flyttet rigtig meget, at det er blevet en del af selve elektrikeruddannelsen.” Dertil kommer en stor efteruddannelsesaktivitet. Foreløbig har 450 været igennem step 1, og han forventer, at det kommende step 2 vil tiltrække ca. 200. Endelig har han også forhåbninger til KNX.

Når KNX bliver større, vil vi være mere sikre på, hvor vi skal satse på uddannelse af vores medarbejdere,” slutter han.

Pilotprojekt hos Region Syd
Med projektleder Peter Rasmussen i spidsen har TRE-FOR Entreprise gennemført et pilotprojekt hos Region Syd i Vejle.

”Vi vandt elentreprisen hos Region Syd, og så kom Schneider og blandede sig, så Region Syd fik ganske gratis en KNX-installation, som de ikke havde bestilt, men for dem var det i orden, selvom det ikke interesserede dem,” siger han til Installatør Horisont.

Arbejdet blev udført i samarbejde med Schneider, som gerne ville have testet det nye system. Han ser generelt ingeniørerne som en barriere.

”Vi kunne godt gå ud og sælge det til kunderne, hvis vi fik lov, men vi skal igennem rådgiverne, hvor vi altid skal være billigst, og så er IBI jo udelukket fra starten. Ingeniørerne skal have fat på nogle folk, der kender de tekniske muligheder for driftsbesparelser, og vi skal have en mere direkte kontakt med kunderne. Det kan vi bl.a. få gennem energirådgivning," slutter han.

www.installator.dk

PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Optimer og effektiviser dine byggeprojekter

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

02.05.2024Installator.dk

Nordelektro åbner ny afdeling i Fredericia med ti medarbejdere

02.05.2024Installator.dk

Tekniq fortsætter kampen for fri adgang til EU-standarder

02.05.2024Installator.dk

Ny hjemmeside samler alt om elnettet

02.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Bliv skolet i vores ABV centraler og håndtér selv softwaren

01.05.2024NKT (Denmark) A/S

Sponseret

Ses vi på El & Teknik d. 14.-16. maj?

30.04.2024Eegholm A/S

Sponseret

Nem og bekymringsfri produktion af el- og styretavler

29.04.2024PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Optimer og effektiviser dine byggeprojekter

28.04.2024Alcadon ApS

Sponseret

Velkommen til ISO 9001:2015! Hvad betyder det for Alcadon's kunder og leverandører?

Jobmarked

Se alle

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).

Dato

07.05.2024

Tid

08:30

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

RIB Software
Kursus
Opfylder du kravene til DS1140, og skal du nå at have en plads på vores kursus?

DS1140 omhandler kvalitetssikring af bærende konstruktioner, hvilket betyder at de konstruktionsbærende fag nu skal opfylde en lang række nye krav, der stilles til kvalitetssikring og dokumentation.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Online

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

På dette kursus lærer du at bruge beregningsprogrammet HEAT2 til at bestemme linjetabskoefficienter for typiske konstruktioner, og du lærer at bruge programmet til at vurdere risiko for kondens. Programmet læres ved gennemgang af en række typiske eksempler og øvelsesopgaver.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Scankab Cables A/S
Messe
Scankab på EL & TEKNIK A-1309

EL & TEKNIK er Danmarks førende fagmesse, hvor de seneste teknologiske trends og innovationer inden for branchen præsenteres. Og som kabelproducent er vi naturligvis til stede på dette års messe, der afholdes i Odense Congress Center.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Sted

Odense Congress Center