Kommuner læser data og sparer penge på ventilation

IQ Energy Nordic og Ento Labs bruger data blandt andet fra rådhuse, skoler og daginstitutioner til at udvikle værktøj, der ved hjælp af kunstig intelligens kan skabe overblik og energieffektivisere tusindvis af ventilationsanlæg i kommunerne.

Frederiksberg Kommune har med 64 bimålere – heraf cirka halvdelen på ventilationsanlæg – fået flere data at trække på, når det handler om at overvåge energiforbruget på Frederiksberg Rådhus. Det giver energibesparelser. Foto: Frederiksberg Kommune. .

Ventilationsanlæg på større bygninger kræver opmærksomhed og kærlig pleje – ellers risikerer ejernes elregninger at blive større end nødvendigt.
”Vi har en tommelfingerregel om, at hver gang der er 100 anlæg, så kan der spares energi på 50. Af disse 50 kan der ved hjælp af rene optimeringer skæres 25 procent af forbruget”, siger projektleder Jesper Kjærulff fra IQ Energy Nordic i Ballerup.

Med støtte fra ELFORSK er IQ Energy Nordic sammen med Aarhus-firmaet Ento Labs ved at sætte overvågning af kommunale ventilationsanlæg i system ved hjælp af kunstig intelligens/machine learning på data om energiforbrug, indeklima, vejr og diverse tilgængelig bygningsinformation – herunder blandt andet BBR, lokation og energimærke.

Projektet ’Optimering af ventilationsanlægs energiforbrug med kunstig intelligens’, der startede midt på sommeren 2021, inddrager data fra nye bimålere på 100 ventilationsanlæg i Frederiksberg Kommune, Rudersdal Kommune (daginstitutioner og skoler), Høje Taastrup Kommune (daginstitutioner og skoler) og Sønderborg Kommune (Center for Verdensmål). Derudover involverer projektet data fra 300 andre anlæg i blandt andet Roskilde Kommune, ligesom Ento Labs byder ind med data fra hovedmålere opsamlet via Energinets DataHub.

Projektet er en af de cases, der bliver bragt i årspublikationen ’Energi22: Forskning viser vej mod et grønt og energieffektivt Danmark’.

”Ved at kombinere vores viden om energy management med Ento Labs knowhow om selvlærende algoritmer kan vi skabe bedre overblik og sikre, at de ventilationsanlæg, der bruger for meget energi, bliver drevet mere energieffektivt”, siger Jesper Kjærulff om digitaliseringen, hvor maskinmestre, ingeniører og andre teknikere kan drage nytte af data fra overvågning 24/7/365.

Læs også: Ejner Hessel indfører selvlærende varmestyring

I stedet for at bruge tid på manuel inspektion og egne analyser kan personalet med det nye værktøj prioritere trimninger, justeringer og fysiske forbedringer, så anlæggene hurtigt er i optimal drift efter tekniske fejl, ferieændringer og døgnvariationer.

De potentialer, systemet opdager, omsættes i et energistyrings- og overvågningscenter til konkrete aktioner i forhold til CTS-styring, teknisk service og adfærd. De mulige handlinger formidles til driftspersonalet, som i samarbejde med energistyringscenteret implementerer, registrerer og overvåger effekten.

Ventilationsprojektet løber frem til sommeren 2023, men allerede nu er IQ Energy Nordic og Ento Lab ved at udvikle pakkeløsninger til kommuner og andre bygningsejere. Beregninger viser ifølge Jesper Kjærulff, at indsatsen på Frederiksberg Kommune har en tilbagebetalingstid på knap to år, mens den i Høje Taastrup er på lidt over tre år.

”Vi kan hjælpe kommunerne med at drifte deres anlæg, så de kan spare energi og penge - som minimum uden tab af komfort”, siger Jesper Kjærulff.

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

27.06.2024Installator.dk

Andelshavere opløser kriseramt varmeværk

26.06.2024Installator.dk

Megafonmåling: Overvældende tilfredshed med fjernvarme

23.06.2024Belimo A/S

Sponseret

Ny online-skole om bedre HVAC

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

19.06.2024Installator.dk

Nu bygges fundamentet til EU´s største geotermiske anlæg

13.06.2024Installator.dk

Konservative klandrer regeringen for at hindre udnyttelse af overskudsvarme

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle