Kredsløb lukker op for geotermisk fjernvarme i 2025

Det hidtil mest ambitiøse geotermiske projekt er under etablering i Aarhus, hvor Innargi er i fuld gang med de første boringer. Allerede næste år skal varmt vand fra undergrunden i Skejby være med til at sikre klimavenlig energi til de aarhusianske fjernvarme-forbrugere.

:Innargi startede boringen efter det varme vand 2.500 meter under jorden ved Aahus havn i november 2023. Efter planen skal dette anlæg stå klar 2027.. Foto: Innargi/Per Bille

I alt skal der etableres syv geotermiske anlæg i Aarhus. Ikke alle lokationer er på plads, men ud over Skejby er der også gang i boringerne på Aarhus Havn, hvor et anlæg forventes at stå færdigt i 2027.

Og der skal bores dybt. Lagene med vand opvarmet fra jordens indre ligger typisk godt et par kilometer under jordens overfalde.

”I Danmark er der potentiale til, at geotermi kan dække 30 pct. af varmebehovet, hvis man etablerer løsningen der, hvor der er fjernvarme i dag. Og i Aarhus kommer de anlæg, som Innergi er i gang med at etablere, til at dække omkring 20 pct. af fjernvarmebehovet, når løsningen er fuldt implementeret i 2028 eller 2029,” siger Maria Dahl Hedegaard, der er chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.

Faktisk er der allerede et mindre geotermiske anlæg i drift i Danmark i Thisted.

”Det geotermiske anlæg i Thisted har kørt siden 80´erne og kører stadig. Et af de ældste anlæg ligger i Frankrig og har kørt siden 60´erne. Og det er den samme boring, anlægget fortsat kører på. Så selvom man afskriver et anlæg over 30 år, er det ikke ensbetydende med, at boringen ikke virker efter 30 år. Det kan godt være, at man skal lave nogle levetidsforlængende investeringer, men vi har med geotermi en meget langvarig energikilde,” siger Maria Dahl Hedegaard. 

Foruden Aarhus-projektet har Innargi en række andre projekter i støbeskeen i Danmark.

  • Vestforbrænding i København har indgået en rammeaftale med Innargi for at undersøge mulighederne for geotermi i Vesforbrændings forsyningsområde. 

Parterne skal frem til udgangen af 2024 analysere undergrunden samt det nuværende og kommende fjernvarmenet for at kortlægge, hvor geotermi bedst kan indpasses på nettet i samspil med Vestforbrændings andre varmekilder, oplyser Innargi.

  • Også hovedstadens fjernvarmeselskaber VEKS, CTR og HOFOR har indgået en hensigtserklæring med Innargi om at arbejde aktivt og målrettet på at etablere geotermisk energi i hovedstadsområdet.
  • I november 2022 underskrev selskabet en aftale med det forbrugerejede Skanderborg Hørning Fjernvarme A.m.b.a om at undersøge mulighederne for at udvikle geotermi til fjernvarme. 

Uden for Danmark har Innargi aftaler med Kiel i Tyskland og Poznan i Polen om at undersøge mulighederne for at etablere geotermisk energi i disse områder.

Fakta om det geotermiske anlæg i Aarhus

  • Det geotermiske varmeanlæg i Aarhus bliver EU’s største med en samlet kapacitet på 110MW
  • Den første varme leveres i 2025 og alle syv delanlæg er færdige i 2030
  • Geotermi forventes at kunne dække 20% af fjernvarmebehovet i Aarhus
  • I Aarhus forventes geotermi at reducere de årlige CO2-udledninger med ca. 165.000 tons CO2 (reduktion i biogen straksudledning og reduktion som følge af alternativ anvendelse af biomasse)
  • De første boringer har også til opgave at klarlægge det forventede potentiale i undergrunden, så det møder kriterierne for at etablere geotermisk fjernvarme

Kilde: Innargi.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

18.04.2024Installator.dk

DM i Skills tiltrækker sig særlig opmærksomhed

18.04.2024Installator.dk

Energinet foreslår større indkøb af reserver

15.04.2024METRO THERM A/S

Sponseret

METRO Delta passer perfekt til PVT-projekt

15.04.2024Installator.dk

Politisk aftale sikrer opfyldning af fjernvarmepuljen

12.04.2024Installator.dk

VE-installatører ser dystert på fremtiden

12.04.2024Installator.dk

Innargi tager hul på den tredje geotermiboring i Aarhus

11.04.2024Installator.dk

Enhedslisten vil øge tilskud til gasudfasning

10.04.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Nyt "energitag" og METRO Delta gør Birger 100 % selvforsynende

Jobmarked

Se alle

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Solar Danmark

First Line Supporter

Har du lyst til at blive en del af det team, der supporterer Solars Offshore & Marine kunder? Jobbet som First Line Supporter er for dig, der ønsker at arbejde med tekniske løsninger og som har lyst til at servicere kunder i hele verden.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

23.04.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en teknisk salgssupporter

Har du VVS-baggrund og erfaring med varmeanlæg? Så er det måske dig, vi søger til stillingen som teknisk salgssupporter hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle