Lærling: Nu ved jeg, at jeg ikke er udødelig

21-årig murerlærling er allerede slidt ned på grund af et hårdt fysisk arbejdsmiljø. Han efterlyser nu mere vejledning og konkrete råd til de unge, der påbegynder en erhvervsuddannelse.

”Jeg er for sent blevet bevidst om, at jeg skal passe på mig selv, og at det fra starten er væsentligt at vælge de rigtige sko. Jeg har fundet ud af, at Brynje er de bedste for mig. De sidder godt, giver god støtte og er skridsikre. Min ryg gør simpelthen mindre ondt, efter jeg er skiftet til dem. Men når man starter som lærling, er det svært at vide, at skoene kan gøre en forskel, og derfor går man ikke nødvendigvis efter de bedste sko”, forklarer Jonas Snejbjerg. Foto: Sika Footwear..

Allerede inden svendebrevet er i hus, ved Jonas Snejbjerg, at han ikke kan arbejde som murer hele livet. Det fysiske arbejde har sat sine spor, og han efterlyser konkrete råd for, hvordan man passer på sin krop, når man begynder en erhvervsuddannelse.

”Jeg kan ikke være murer hele livet. Jeg får mit svendebrev i denne måned, men jeg har allerede rygproblemer. Da jeg startede min uddannelse, ville det have være rart, hvis nogle havde hjulpet mig til, hvordan jeg bedst passer på min krop. Som ung føler man sig udødelig og tænker ikke over, at kroppen bliver slidt. Jeg har blandt andet fundet ud af, at arbejdssko har stor betydning for hele min krop, men som 20-årig tænker man ikke nødvendigvis så meget på skoenes pasform”, siger Jonas Snejbjerg.

Skoene kan hjælpe kroppen
Karen Søgaard er professor i arbejds- og miljømedicin på Syddansk Universitet, og hun lægger ligeledes vægt på, at der skal være et langt større fokus på, at arbejdslivet ikke skal være nedslidende.

”Det er markant, at vi har en høj frekvens blandt de unge, der siger, de døjer med smerter forskellige stedet i kroppen. Det er knæ og ankler, der bærer vægten af kroppen, og man kan se en sammenhæng mellem belastninger. Derfor skal vi sætte fokus på at vejlede vores unge mennesker i, hvordan de passer på sig selv”, forklarer Karen Søgaard og uddyber:

”Der er mange dele, man skal være opmærksom på, hvis man er håndværker eller arbejder indenfor et andet belastende erhverv, hvor man står og går meget. Det handler både om at træne sin krop i fritiden, tænke over arbejdsstillinger samt vælge de rette arbejdssko alt efter ens erhverv samt fysiske behov”.

Læs også: Cirkulære sikkerhedssko med omvendt logistik

Hos Sika Footwear, der er specialister i at lave sikkerhedsgodkendte arbejdssko til erhvervsfolk, hører de fra mange helt unge håndværkere, der bliver nedslidt grundet det hårde fysiske arbejdsmiljø.

”Vi reagerer naturligvis på tilbagemeldingerne, for vi skal passe på vores unge. Vores perspektiv er sikkerhedsskoenes betydning, og det er klart, at skoene ikke er det eneste man skal kigge på. Men fødderne er afgørende for resten af kroppens håndtering af belastninger, og vores undersøgelser viser, at netop de rette sko kan være med til at forebygge belastninger”, forklarer Kasper V. Jepsen Lundh, der er Product Development Technician hos Sika Footwear.

Fysioterapeuter kan hjælpe
Selvom Jonas Snejbjerg ved, at han ikke skal være i faget hele sit arbejdsliv, forsøger han at give sin krop de bedst mulige redskaber og forhold, og han håber, at flere unge på erhvervsuddannelserne vil søge den rette vejledning og hjælp.

”Jeg er for sent blevet bevidst om, at jeg skal passe på mig selv, og at det fra starten er væsentligt at vælge de rigtige sko. Jeg har fundet ud af, at Brynje er de bedste for mig. De sidder godt, giver god støtte og er skridsikre. Min ryg gør simpelthen mindre ondt, efter jeg er skiftet til dem. Men når man starter som lærling, er det svært at vide, at skoene kan gøre en forskel, og derfor går man ikke nødvendigvis efter de bedste sko”, forklarer Jonas Snejbjerg.

Sika Footwear håber, at de kan være med til at gøre unge opmærksomme på, hvor vigtigt det er at tage vare på deres krop. De samarbejder blandt andet med fysioterapeuter om deres Brynje-sko, og derfor ligger fokus specifikt på at sikre, at sikkerhedsskoene opnår den helt rette pasform og komfort selvfølgelig sammenholdt med styrke og sikkerhed.

”Vi ved, at skoene sætter standarden for, hvordan resten af kroppen bliver påvirket, og derfor skal skoene arbejde med kroppen og ikke imod den. På den måde kan man forebygge eventuelle belastninger, der over tid kan forplante sig til ben, lænd og andre dele af kroppen. Det er noget, vi har særlig fokus på i vores Brynje-sko, og vi videreudvikler dem hele tiden for at sikre, at brugerne får de rette betingelser til at udføre deres arbejde”, forklarer Kasper V. Jepsen Lundh.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

14.06.2024Installator.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

14.06.2024Installator.dk

El-bilerne kan blive en del af løsningen i fremtidens el-net

13.06.2024POWER TECHNIC ApS

Sponseret

IP67 tæt flicker free LED-driver med konstant -strøm eller -udgangsspænding

11.06.2024Alcadon ApS

Sponseret

[CASE] Fiberblæsning med en maskine tilpasset de danske forhold

11.06.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Meget kompakte elektroniske sikringer

10.06.2024Installator.dk

Der skal investeres 500 mia. årligt i EU´s elnet for at nå klimamål

10.06.2024XOLTA

Sponseret

Fremtidens batterier til netstabilisering og energioptimering

07.06.2024XOLTA

Sponseret

Sluk for solceller

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Ladestandere - Installation og dimensionering - Herning

Et ladestander-kursus sikrer dig en grundig gennemgang af kravene til forberedelse, dimensionering, installation og test af ladestandere til elbiler.

Dato

19.06.2024

Tid

12:30

Sted

Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
Dimensionering af nødstrømsanlæg (UPS) - Greve

Et kursus i UPS-anlæg fra ELsikkerhed sætter dig i stand til at dimensionere og beregne et UPS-anlæg og designe en driftssikker installation, der også kan serviceres spændingsløst.

Dato

25.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning