Landbrug huser brandfælder og livsfarlige elinstallationer

Hver fjerde brand starter i elinstallationer. Topdanmarks gennemgang af termografiske undersøgelser viser, at fejl i netop elinstallationer er markant udbredt i danske landbrug.

Hver fjerde brand starter i elinstallationer. Topdanmarks gennemgang af termografiske undersøgelser viser, at fejl i netop elinstallationer er markant udbredt i danske landbrug. ”Tallene taler næsten for sig selv. Man skal tage opgaven med at tjekke og vedligeholde elinstallationer og eltavler alvorligt, og man kan ikke regne med, at der ingen fejl er hos en selv. Tværtimod. Fejl er udbredt, meget udbredt endda”, siger Preben Rasmussen, landbrugschef i Topdanmark. Foto: Topdanmark..

Elinstallationer, der ikke er blevet tjekket og håndteret korrekt, kan ikke bare være skjulte brandfælder, de kan også være potentielt livsfarlige for dem, der benytter dem og arbejder med dem dagligt.
Det viser en gennemgang af de termografiske undersøgelser, som er blevet lavet blandt kunder hos landbrugets største forsikringsselskab, Topdanmark.
Der er blevet fundet fejl, som bør udbedres, på elinstallationer i hele 8 ud 10 (84 procent) af undersøgelserne. I syv procent af tilfældene er der blevet spottet så alvorlige fejl, at strømmen umiddelbart blev afbrudt, eller at fejlen skulle repareres inden for 24 timer. I begge tilfælde har Topdanmark fulgt op og sikret, at fejlene på elinstallationerne er udbedret.

”Tallene taler næsten for sig selv. Man skal tage opgaven med at tjekke og vedligeholde elinstallationer og eltavler alvorligt, og man kan ikke regne med, at der ingen fejl er hos en selv. Tværtimod. Fejl er udbredt, meget udbredt endda”, siger Preben Rasmussen, landbrugschef i Topdanmark.

Kan resultere i dødsulykker
Ifølge Topdanmarks skadestatistik starter omkring hver fjerde brand i elinstallationer, og gennemgangen af de termografiske undersøgelserne viser, at de typiske fejl, som også er de farligste, er løse forbindelser i eltavler, defekte afdækninger, utætte kabelgennemføringer og manglende jordforbindelse.

”Fejlene kan lyde banale, men der kan være stor risiko for både en altødelæggende brand og alvorlige personskader, og i værste tilfælde resultere i dødsulykker. Derudover kommer generne ved driftsforstyrrelser, der kan opstå på grund af fejlen, eksempelvis hvis malkning af dyrene må pauses”, siger Preben Rasmussen.

Læs også: Elinstallationer på lystbådehavne er fulde af fejl

”Heldigvis kan man gøre noget for at undgå de triste situationer, blandt andet at få foretaget en termografisk undersøgelse af sine elinstallationer, som afslører fejl, som er umulige at se med det blotte øje. Derfor anbefaler vi også vores landbrugskunder at få lavet netop en sådan undersøgelse, og at de får repareret og udbedret fejlen, før det er for sent”, siger han.

Termografering er en undersøgelse af temperaturforskelle. Undersøgelsen udføres med et særligt kamera, der måler temperaturen på komponenter i eltavler og -apparater, og termografibilledet viser områder med uhensigtsmæssig varmeudvikling.

Top 5: Her er de typiske fejl

1. Løse forbindelser i eltavlers terminaler og klemmer, som betyder risiko for kortslutning og dermed brand i bygninger.

2. Defekte afdækninger af eltavler og installationer, som ikke bare udgør en betydelig fare for at få personskader ved berøring, det udgør også en risiko for brand, fordi fugt, skidt og støv trænger ind i installationsmateriel, som kan give lysbue og kortslutninger.

3. Installationer hvor sikringsstørrelsen i gruppeafbrydere ikke er korrekt.

4. Gnaverskader og utætte kabelgennemføringer.

5. Manglende jordforbindelse på el-apparater, for eksempel køleskab og opvaskemaskiner i personalerum i staldene, som betyder, at man risikerer at få stød, hvis der er fejlstrøm i apparatet. I yderste konsekvens risikerer man at omkomme af stødet.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

21.06.2024Installator.dk

Nu skal der skrues op for sikkerheden omkring energisektoren

20.06.2024Geovent

Sponseret

Besøg fra vores tætte samarbejdspartner ITEK: Fokus på NATO og forsvarsprojekter

20.06.2024Installator.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

20.06.2024Installator.dk

Tekniq Arbejdsgiverne: God dag for famlieejede virksomheder

20.06.2024Installator.dk

Bravida henter erfaren profil til regional direktør-stilling

19.06.2024Installator.dk

Vest-El A/S bliver en del af InstallatørGruppen

18.06.2024Alcadon ApS

Sponseret

Den heldige vinder af el-løbehjulet blev…

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle