100 varmepumper på abonnement er nu installeret på Lolland-Falster

På Lolland-Falster er den grønne omstilling ikke kun noget, man taler om. På under et år har 100 boligejere således fået installeret en varmepumpe på abonnement.

Torben Thøgersen var boligejer nr. 100 på Lolland-Falster, der fik installeret en varmepumpe på abonnement. Derfor fik han bl.a. besøg af energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. Foto: Best Green..

Det er ikke hver dag, at landets energi-, forsynings- og klimaminister kommer på besøg i Toreby på Lolland, men ikke desto mindre skete netop dette fornyelig.

Anledningen var, at der på lidt over et år er 100 boligejere på Lolland-Falster, der har installeret en varmepumpe på abonnement og skilt sig af med det gamle oliefyr. Det svarer til en fortrængning af ca. 240.000 liter olie, hvilket betyder en årlig CO2-reduktion på omtrent 530 tons. Installation nr. 100 fandt netop sted hos en boligejer i Toreby.

Læs også: Sjællandsk landsby går sammen om ny varmeanlæg

”Varmepumper er sund fornuft i et husholdningsbudget, og samtidig luner de i klimaregnskabet. I 2050 skal Danmark være helt uafhængig af fossile brændsler, så det er bydende nødvendigt, at vi får sat skub i udfasningen af oliefyrene. Derfor skal der lyde et stort tillykke til Lolland-Falster med et meget flot resultat. Det er absolut noget resten af Danmark kan lære af”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Årsagen til, at udskiftningen fra oliefyr til varmpumper sker, er, at boligejerne har fået øjnene op for nærvarme. Nærvarme er betegnelsen for varme på abonnement produceret i varmepumper, som ikke ejes af boligejerne selv, men af nærvarmeleverandøren. Boligejerne undgår dermed at investere i dyre, nye varmepumpeanlæg og -installationer, og kan nøjes med et mindre tilslutningsbidrag til varmepumpeanlægget.

”For mig var det et fornuftigt valg i og med, at jeg ikke skulle lægge mange penge ud til et nyt fyr. Derudover er det positivt, at der med nærvarme ikke er noget at passe. Jeg skal ikke bekymre mig om skorstensfejer, service eller om, at olietanken er tom - det kører af sig selv. Nu betaler jeg bare hver måned”, fortæller Torben Thøgersen, boligejer med varmepumpeinstallation nr. 100.

Samarbejde på tværs af aktører
Der er flere aktører, som er gået sammen om at udbrede nærvarmen og dermed bidrage til et grønnere Lolland-Falster og Danmark. Foruden Best Green er aktørerne det lokale forsyningsselskab REFA Energi, den lokale VVS-installatør Sonny VVS og Danmarks Grønne Investeringsfond.

”Best Green arbejder med en rigtig interessant forretningsmodel, som vi tror på kan få den grønne omstilling i de private boliger til at tage nogle store spring”, siger Michael Zöllner, direktør i Danmarks Grønne Investeringsfond.

Hos REFA Energi, der producerer fjernvarme til over halvdelen af boligerne på Lolland-Falster, er man også glade for samarbejdet, som sætter skub i den grønne omstilling.

”Vi har et godt tilbud til alle dem, der ikke har mulighed for fjernvarme, og i samme omgang bidrager vi med udfasningen af oliefyr til stor gavn for miljøet”, siger Henrik Høegh, bestyrelsesformand for REFA Energi og tidligere Venstre-minister for fødevarer, landbrug og fiskeri fra 2010-11. 

Læs også: Flere får varmen på abonnement 

På landsplan er der stort potentiale for udbredelsen af nærvarme, da omkring 90.000 private hjem forsat opvarmes med olie. Vælger bare halvdelen af dem at få nærvarme, sparer Danmark ca. 200.000 tons CO2 årligt.

- JMA

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

21.06.2024Installator.dk

Nu skal der skrues op for sikkerheden omkring energisektoren

20.06.2024Geovent

Sponseret

Besøg fra vores tætte samarbejdspartner ITEK: Fokus på NATO og forsvarsprojekter

20.06.2024Installator.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

20.06.2024Installator.dk

Tekniq Arbejdsgiverne: God dag for famlieejede virksomheder

20.06.2024Installator.dk

Bravida henter erfaren profil til regional direktør-stilling

19.06.2024Installator.dk

Vest-El A/S bliver en del af InstallatørGruppen

18.06.2024Alcadon ApS

Sponseret

Den heldige vinder af el-løbehjulet blev…

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle