Luftmåling på nordsjællandsk skole chokerer forskere

Da to forskere fra DTU foretog luftmålinger på en skole i Nordsjælland, viste CO2-niveauerne sig at ligge så markant over de fastsatte grænseværdier, at måleapparatet ikke kunne måle værdien.

”Vores måleudstyr gik i mætning. Det vil sige: Det kunne simpelthen ikke måle højere”, siger Jørn Toftum til Videnskab.dk, efter at han sammen med en kollega havde foretaget luftmålinger en folkeskole i Nordsjælland. Arkivfoto..

”Det er ikke overraskende, men det er voldsomt”, udtalte ph.d.-studerende Gitte Juel Holst ifølge Videnskab.dk, da hun læste resultaterne fra et nyt forskningsprojekt, som hun dog ikke selv har deltaget i.

I projektet har to forskere fra DTU Bygs Center for Indeklima og Energi afprøvet forskellige løsningsmuligheder for at forbedre klasseværelsers ventilation.

Selvom de seneste 10-15 år har vist vedvarende nedslående resultater, når det kom til skolernes indeklima, var målingerne i dette projekt på en nordsjællandsk skole alligevel ekstraordinært bekymrende.

Læs også: Dansk Byggeri: Skolernes dårlige indeklima kalder på kommunal prioritering

Ventilationen var i udgangspunkt så dårlig i flere klasselokaler, at CO2-niveauerne – et mål for udluftning – lå markant over de fastsatte grænseværdier. Præcis hvor højt ved forskerne dog ikke, da deres måleapparater ganske enkelt ikke kunne måle så høje værdier:

”Vi kan simpelthen ikke være det bekendt. Børnene kan jo ikke vælge det fra”, siger Gitte Juel Holst, der til daglig arbejder ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Måleudstyret gik i mætning
Forskningsprojektet blev gennemført i fem klasselokaler på Ravnholtskolen i Allerød i Nordsjælland, hvor der ikke var såkaldt ’styret’ ventilation i klasseværelserne.

Kommunen og skolens ledelse havde besluttet at renovere skolen for at forbedre ventilationen og indeklimaet i klasserne, men de ville gerne have afprøvet forskellige kandidater, før de valgte en løsning, hvorfor DTU-forskerne kom ind i billedet.

Og selvom forskerne på forhånd havde en forventning om, at de ville finde ringe niveauer af luftkvalitet i de fem klasser, blev de alligevel noget chokerede, da de forsøgte at måle på CO2-niveauerne i lokalerne, fortæller lektor Jørn Toftum fra DTU, som sammen med lektor Pawel Wargocki står bag projektet:

”Vores måleudstyr gik i mætning. Det vil sige: Det kunne simpelthen ikke måle højere”, siger Jørn Toftum til Videnskab.dk.

Flere klasseværelser har dårligt indeklima
Men Ravnholtskolen er imidlertid ikke et enestående tilfælde. Siden omkring årtusindskiftet har DTU målt i mere end 2.000 klasseværelser – her viste det sig, at halvdelen af lokalerne havde et dårligt indeklima.

Og det er noget, der går ud over elevernes koncentrationsevne. Således har tidligere forskning vist, at indeklimaet påvirker menneskers mentale præstationsevne, og at den ringe luftkvalitet går ud over elevernes præstationer, også selvom de langt fra altid selv opdager det.

Læs også: Ny rapport: Vigtigt med godt indeklima på de danske folkeskoler

”Lige præcis med skolerne står det simpelthen så grelt til, at alt, hvad man kan gøre, har en værdi”, fortæller Jørn Toftum til Videnskab.dk.

Han påpeger samtidig, at vi mangler detaljeret viden om, hvad de kausale sammenhænge er mellem forhøjede CO2-niveauer og de tidligere omtalte symptomer på dårligt indeklima og nedsat præstation, hvorfor han opfordrer folk til at gøre alt for at støtte denne type forskning fremover.

- EL

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

15.05.2024Installator.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

14.05.2024Alcadon ApS

Sponseret

[SE BILLEDERNE] Første dag på El & Teknik’24 var rekord-dag! Hvad blev der talt om?

14.05.2024Installator.dk

El & Teknik ´24 skudt i gang

14.05.2024Installator.dk

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

14.05.2024Installator.dk

Energisektoren er stor aftager af nyuddannede

13.05.2024Installator.dk

Søg dit næste job på under to minutter

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde