Lyset er slukket for lysstofrør

Fra den 24. august 2023 trådte et nyt EU-direktiv i kraft, der begrænser muligheden for produktion og import af de traditionelle, kviksølvholdige T5- og T8-lysstofrør, som i dag benyttes i vid udstrækning både i industrien, kommunale bygninger og erhvervslivet i Danmark.

Med overgangen til LED-lysrør anslås det, at man i EU vil spare miljøet for næsten 1,8 ton kviksølv frem mod 2035, hvor også udfasningen af T5- og T8-lysstofrør vurderes at ville spare EU-landene for op mod 220 milliarder kroner. Her ses en Signify LED Tube installation. Foto: Signify..

Udfasningen skyldes, at EU med ecodesign-forordningen har besluttet at afskaffe undtagelsen for kviksølv i lyskilder, som tidligere var omfattet af RoHS-direktivet. Det er en beslutning, der vil have en positiv indvirkning på både miljø og mennesker, da kviksølv er en af de farligste miljøgifte, der ikke kan nedbrydes.

Det betyder, at danske kommuner og virksomheder, der endnu ikke har skiftet til LED, nu bliver tvunget til det. Dog kan T5- og T8-lysstofrør, der allerede er installeret eller er på lager, fortsat anvendes. Ifølge Signify, tidligere kendt under navnet Philips Lighting, der er verdens førende lysproducent, er det på høje tid at skifte til LED:

”De virksomheder og kommuner, der endnu ikke har skiftet til LED-lysrør nu, risikerer at ende i en produktionsflaskehals og opleve leveringsproblemer. Energistyrelsen opfordrede allerede virksomheder til at skifte til LED i september sidste år for at undgå dette”, siger Michael Kragh, Country Manager hos Signify og tilføjer:
”Der findes gode LED-alternativer, som betyder, at man i nogle tilfælde bare kan udskifte lyskilden 1:1 og fortsat opnå gode energibesparelser uden at skifte hele armaturet”.

Med overgangen til LED-lysrør anslås det, at man i EU vil spare miljøet for næsten 1,8 ton kviksølv frem mod 2035, hvor også udfasningen af T5- og T8-lysstofrør vurderes at ville spare EU-landene for op mod 220 milliarder kroner, når man kigger på både produktion og energiforbrug. LED-lysstofrør genererer mere lys ved brug af mindre energi end de traditionelle, kviksølvholdige lysstofrør:

”Normalt vil et konventionelt lysrør have en levetid på cirka 20.000 timer, levere 90 lm/W og klassificeres som energiklasse G i henhold til den nye energimærkning. De mest almindelige LED-lysrør er lidt bedre med en effektivitet på omkring 111 lm/W i energiklasse E. Men de nyeste LED-lysrør har en levetid på op til 100.000 timer, leverer 210 lm/W og klassificeres som energiklasse A. Derfor er der også mulighed for betydelige besparelser på lang sigt”, siger Michael Kragh.

En anden god mulighed, der giver yderligere besparelser på elregningen og lyskilden en endnu længere levetid, er at udskifte hele armaturet med et nyt LED-armatur og tilslutte et lysstyringssystem, hvilket kan reducere energiforbruget af en bygnings belysning med op til 90 procent. Et lysstyringssystem giver nemlig mulighed for at indsamle data via sensorer, der er integreret i belysningen og få relevant indsigt i aktiviteten i bygningen, sikre lettere drift og vedligeholdelse, bedre udnyttelse af pladsen og andre fordele.

Læs også: DSB's IC3-flåde skifter til LED-lys

Den nye energimærkning, der trådte i kraft i 2021, satte højere krav til produkters energiforbrug i forhold til ydeevnen. Ved at skifte til LED-produkter, der opnår en god score på den nye energimærke-skala, kan man sikre, at man ikke kun overholder de nye krav fra RoHS-direktivet, men at man også opnår store besparelser på elregningen.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

23.05.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Oplev ny generation af LAMEL-LED

23.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Få større fleksibilitet med en plugin fordelingstavle

22.05.2024Installator.dk

Derfor gik de med i Koble-samarbejdet

22.05.2024SG Armaturen A/S

Sponseret

Install +S

22.05.2024Installator.dk

Koble udvider med endnu en partner i Nordjylland

21.05.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Automatisk afisoleringsmaskine til effektiv ledningsforberedelse

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde