Månedens udfordring: Elinstallatører går glip af store muligheder

Problemer med vareforsyninger, prishop og mangel på kompetente medarbejdere driller. Men der er masser af forretning i sigte i hele den grønne omstilling for elinstallatører og bygningsautomatik-folk. Det kræver dog, at elinstallatørerne kommer mere frem i skoene og tør investere i mod, tid samt efteruddannelse.

"Jeg mener ikke, der er noget valg: Vejen frem er efteruddannelse, masser af efteruddannelse”, fortæller Jan Roed. Foto: Luxtek..

Han sidder i et lokale højt oppe i medicinalvirksomheden Ferrings spritnye hovedsæde, som er en stor og iøjnefaldende bygning ved vandet tæt på Københavns Lufthavn. Her fungerer han som ekstern projektleder på bygningens BMS-styring. Og det er et godt eksempel på, hvad Jan Roed bruger en del af sin tid på. Han er nemlig selvstændig med to forretninger, hvor SmartPro leverer projektlederydelser på store CTS- eller BMS-installationer, og Luxtek er forhandler af KNX-materiel inklusive lys-, højttaler- og AV-løsninger samt tilbyder kurser.
”Jeg projekterede min første KNX-løsning i 1996, og siden har jeg hele tiden arbejdet med bygningsautomatik og intelligent styring. Det er det, jeg synes er sjovt – og behovet bliver kun større og større”, fortæller han og tilføjer: ”Den aktuelle energikrise understreger blot, hvor stort behovet for smart styring af bygningers energiforbrug er”.

Læs også: Månedens udfordring: Installatørfremtiden ser grøn og glædelig ud

Glæde og lidt frustration
Jan Roed oplever i øjeblikket leveringsproblemer på varer og udfordringer med store prisstigninger. Ligesom han oplever mangel på kompetente medarbejdere. Men han glæder sig over de gode fremtidsudsigter for området. Han giver dog også udtryk for lidt frustration over, at elbranchen, som han vurderer det, går glip af store muligheder, fordi store dele af branchen ikke tør, vil eller kan tilegne sig viden om lidt mere komplicerede områder end de helt klassiske elektrikeropgaver.

”Jeg mener, at elinstallatører har den rigtige faglighed til at fungere som integratorer, når flere systemer skal arbejde sammen i en fælles styring. Alt hvad, der hedder styring af lys, varme, el, lyd, brand, alarm, adgangskontrol, it-netværk og så videre, kræver, at der bliver tilført strøm, og derfor er elinstallatørens faglighed helt central. Jeg ser bare desværre, at andre brancher som AV-teknikere, it-selskaber og sikkerhedsvirksomheder løber med mange af opgaverne. Det synes jeg er synd”, fortæller Jan Roed.

Om Jan Roed

  • Position: Stifter og leder af SmartPro  samt medstifter af Luxtek.
  • Uddannelse: Elinstallatør.
  • Erhvervserfaring: Mere end 25 års erfaring med bygningsautomatik i virksomheder som Hoffman, Solar, Siemens, Lemvigh-Müller.

Mod og efteruddannelse
Jan Roed vurderer, at elbranchen mangler to ting for at komme helt ind i kampen om fremtidens forretningsmuligheder forbundet med den grønne omstilling:

• Mod, vilje og visionær indstilling til at sætte sig ind i nye udviklinger.
• Investeringer i tid og efteruddannelse af medarbejdere.

”Jeg hører tit elinstallatører sige, at de ikke vil finansiere medarbejderes efteruddannelse, fordi de frygter, at medarbejderne blot forlader virksomheden, når de har fået diplomet. Men som jeg ser det, risikerer de lige så meget, at medarbejderne forlader virksomheder præcis fordi, de ikke får adgang til efteruddannelse. Så jeg mener ikke, der er noget valg: Vejen frem er efteruddannelse, masser af efteruddannelse”, fortæller han.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

24.04.2024Installator.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

23.04.2024Installator.dk

Klimahensyn og udsigten til nulemissionszoner fik installatør til at køre grønt

09.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Motorstartere: Selv en lille ændring kan have stor betydning

22.03.2024ABB A/S

Sponseret

Mød ABB på EL & TEKNIK '24

20.03.2024Installator.dk

Ny formand for KNX National Group Denmark

28.02.2024RIB Software

Sponseret

WEBINAR: Bæredygtighed i byggeriet og vigtigheden af dokumentation

20.02.2024Installator.dk

Gigantisk fagmesse for lys og bygnings-service teknologi åbner i Frankfurt

14.02.2024RIB Software

Sponseret

Se vores nye webinarer for 2024 her!

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København