Mangel på arbejdskraft truer den grønne omstilling

Den grønne omstilling i Danmark bliver aldrig til noget, hvis vi ikke får markant flere faglærte. Derfor vil Dansk Metal have massive investeringer i erhvervsuddannelserne ind i det kommende regeringsgrundlag og holde en høring i det nye folketing, så alle folketingsmedlemmer forstår udfordringen.

”Vi har lige haft en folketingsvalg, som viste, at der er bred opbakning til den grønne omstilling i Danmark. Men alligevel er der kun 25.000, der har skrevet under på Lærlingeoprørets borgerforslag om, at der skal investeres meget mere i vores erhvervsuddannelser. Jeg er bange for, at det siger noget om, at det endnu ikke er gået op for det store flertal, at vi ikke kan lave den grønne omstilling, hvis vi ikke får mange flere faglærte inden for meget kort tid. Derfor bliver vi nødt til at investere massivt i erhvervsuddannelserne - og det bør stå med flammeskrift i det kommende regeringsgrundlag”, siger Kasper Palm, der er forbundssekretær og ansvarlig for uddannelse i Dansk Metal. Foto: Dansk Metal..

Dansk Metals krav kommer samme dag, som et borgerforslag fra en gruppe unge lærlinge udløber. Lærlingene har kæmpet for, at deres forslag om investeringer i erhvervsuddannelserne bliver et beslutningsforslag i Folketinget, men det lykkedes ikke at samle underskrifter nok. Det får Dansk Metal til at varsle, at der er brug for, det kommer højere op på den politiske dagsorden.

”Vi har lige haft en folketingsvalg, som viste, at der er bred opbakning til den grønne omstilling i Danmark. Men alligevel er der kun 25.000, der har skrevet under på Lærlingeoprørets borgerforslag om, at der skal investeres meget mere i vores erhvervsuddannelser. Jeg er bange for, at det siger noget om, at det endnu ikke er gået op for det store flertal, at vi ikke kan lave den grønne omstilling, hvis vi ikke får mange flere faglærte inden for meget kort tid. Derfor bliver vi nødt til at investere massivt i erhvervsuddannelserne - og det bør stå med flammeskrift i det kommende regeringsgrundlag”, siger Kasper Palm, der er forbundssekretær og ansvarlig for uddannelse i Dansk Metal.

Ønsker høring
Dansk Metal vil presse på for at få lavet en høring på Christiansborg og vil også samle alliancen for faglige uddannelser for at få flere investeringer til erhvervsuddannelserne. Alliancen omfatter en bred kreds af aktører inden for uddannelse og arbejdsmarked.

”Alle folketingsmedlemmer bør være fuldstændig klar over den store udfordring, vi har i Danmark. Politikerne har været gode til at lægge de rigtige planer, men de mangler at løse den grønne flaskehals, hvis planerne skal blive til virkelighed. Hvis vi ikke har de faglærte, som skal udbygge fjernvarmenettet, lave intelligent ventilation og bygge vindmøllerne, så kan det ikke lade sig gøre. Og det kræver altså massive investeringer i erhvervsuddannelserne, og at vi får taget et opgør med uddannelsessnobberiet”, siger Kasper Palm.

Læs også: Dansk Metal: Reform løser ikke grøn flaskehals

Ifølge en rapport fra COWI, som har undersøgt fremtidens behov for arbejdskraft, er der alene inden for industrien brug for 116.000 flere hænder frem mod 2030, hvis Danmark skal nå målet om at begrænse udledningen af CO2 med 70 procent. Det er især faglærte, der er brug for – de udgør halvdelen.

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

11.07.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

HELUKABEL styrker sit engagement i Indien med nyt produktionsanlæg

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

10.07.2024Installator.dk

Puljen til energifællesskaber genåbner

10.07.2024RIB Software

Sponseret

Husk at få fat i din billet til BIM World Copenhagen!

05.07.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

Hvilket datakabel er bedst til din industrielle applikation?

05.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle