Mekanisk ventilation i klasseværelser forbedrer elevers sundhed markant

Mekanisk ventilation i klasseværelser reducerer risikoen for luftbåren smitte som coronavirus med 80 procent sammenlignet med klasseværelser, der kun har naturlig ventilation. Det viser nyt italiensk forskningsprojekt gennemført i mere end 10.000 klasseværelser.

Flere landsdækkende undersøgelser viser, at ventilationen og dermed indeklimaet i danske skoler og institutioner ikke er tilstrækkeligt i forhold til gældende regler. Foto: Arkivfoto.

Vi går efteråret og vinteren i møde, hvor vi igen er mere indendørs og dermed udsat for smitte med blandt andet coronavirus. Et nyt forskningsprojekt giver os vigtig ny viden om, hvor effektiv ventilation er til at nedbringe smitterisikoen. 

Indeklima spiller nemlig en afgørende rolle i hverdagen på skoler. Tidligere undersøgelser viser, at børn løser opgaver 12 procent bedre og 2 procent mere korrekt, når tilførslen af udeluft er tilstrækkelig. Derfor er det ny italienske forskningsprojekt om indeklima, gennemført under coronapandemien, interessant for danske skoler og institutioner. For resultatet er soleklart: Mere frisk luft er lig med mindre smittefare. 

Dokumentation for, at frisk luft mindsker smittefare 

Det nye forskningsprojekt slår nu fast, præcis hvor meget indeklimaet i klasseværelser faktisk betyder for smittefare blandt skoleelever. Undersøgelsen er foretaget i Marche-regionen i perioden september 2021 til januar 2022 og omfatter mere end 10.000 klasseværelser, hvoraf 316 af dem havde mekanisk ventilation. I de italienske klasseværelser var der i gennemsnit 20 elever, og undersøgelsen viser, at jo mere frisk udeluft eleverne får, des mindre risiko har de for at blive smittet med en luftbåren virus som eksempelvis corona.  

LÆS OGSÅ: Aldrig har der været så mange penge at spare ved at bruge strømmen på de billigste tidspunkter

Et markant resultat fra undersøgelsen er, at i de klasseværelser der havde mekanisk ventilation - altså et anlæg med indblæsningsenheder, der udskifter den "brugte" luft i rummet med frisk luft - faldt risikoen for at få en coronainfektion med 80 procent sammenlignet med klasseværelser, der kun havde naturlig ventilation – altså ventilation, der sker ved, at man åbner vinduer og døre. Og lige så interessant er det, at forskningsprojektet viser, at hvis man øgede tilførslen af frisk udeluft yderligere, så faldt risikoen endnu mere. 

Dansk indeklimaforsker: Vi bør lytte til ny italiensk forskning 

Realdania har spurgt Jørn Toftum fra Institut for Miljø- og Ressourceteknologi på DTU, hvordan resultaterne fra det italienske studie er relevante for Danmark – for det mener han bestemt, de er: 

”Det er første gang, der er lavet et så omfattende studie af mekanisk ventilations indflydelse på udbredelsen af coronasmitte i klasseværelser – altså et studie, hvor man følger en stor gruppe mennesker over en periode.  Det italienske studie betyder, at vi nu har vigtig forskningsbaseret viden om, hvor stor en rolle ventilation betyder for smitteudbredelsen”, siger Jørn Toftum og understreger dermed, at vi i Danmark bør lytte til den nye viden.

LÆS OGSÅ: Ny aftale samler Norden om klimadokumentation af byggevarer

Ligesom i Italien får de danske skoler, der udelukkende er naturligt ventileret, ikke nok frisk luft ind i klasselokalerne – af den simple årsag, at vinduer og døre ikke bliver åbnet, når det er koldt udenfor. Og, som Jørn Toftum siger, også fordi mange skolebygninger kun har vinduer og døre i den ene side af klasselokalerne, og det giver det, man kalder ensidig ventilation. For at få tilstrækkelig med frisk luft ved naturlig ventilation, skal der være det, man i fagsprog kalder tværventilation, hvor der kan åbnes ud til i begge ender af lokalet.  

”Mange skoler er ikke bygget til at lave tværventilation, og om vinteren bliver det også for koldt at lufte ud, uanset om klasseværelset har ensidig eller tværventilation. Derfor må ordentlig ventilation tilvejebringes på andre måder, eksempelvis med et ventilationsanlæg", siger Jørn Toftum. 

LÆS OGSÅ: Caverion opkøber CS electric A/S

Han fortæller også, at tusinder af elever bidrog til at indsamle data til forskere, da Masseeksperimentet i 2021 havde indeklima som fokus. Her blev indeklimaet i generel forstand sat under lup med deltagelse af 709 danske klasser fordelt på 234 grundskoler og ungdomsuddannelser over hele Danmark. Undersøgelsen viste for første gang i meget stor skala, at den dårlige luftkvalitet påvirker både elevernes trivsel og koncentrationsevne. Grænseværdien for CO2 blev overskredet i halvdelen af klasserne. 

”Den dårlige luftkvalitet skyldes tætsiddende mennesker i lokaler med utilstrækkelig ventilation – naturlig eller mekanisk”, siger Jørn Toftum. 

Flere landsdækkende undersøgelser viser, at ventilationen og dermed indeklimaet i danske skoler og institutioner ikke er tilstrækkeligt i forhold til gældende regler. Med det nye italienske studie har landets kommuner og skoler endnu et godt argument for at gøre rammerne for vores børns trivsel og læring bedre. 

-AKJ

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.06.2024Installator.dk

NRGi og Sampension vil investere i store solcellepark

24.06.2024Installator.dk

Tekniq Arbejdsgiverne har mistet sit største medlem

07.06.2024Installator.dk

JV Ventilation skaber digital arbejdsplads

05.06.2024Genvex

Sponseret

Find dit nye filter på vores webshop

05.06.2024Installator.dk

Lindab opkøber danske Venti

30.05.2024Genvex

Sponseret

"Det er jo helt vildt fedt, at det gør en så stor forskel"

30.05.2024Installator.dk

Sensor-projekt skal vise vejen til bedre ventilation i institutioner og skoler

28.05.2024Geovent

Sponseret

Geovent præsenterer specialdesignede produkter på Intertool Welding Fair

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle