Mentalitetsændring efterspørges for bedre drikkevand

Den danske virksomhed LAGUR viser med sine kemifri anlæg til vandbehandling, hvordan forbrugerne kan bidrage til at bevare drikkevandets kvalitet og samtidig minimere kalkgener.

Debatten om det danske drikkevand skal ikke kun handle om etablering af grundvandsparker og landbrugets udledning af kvælstof, mener LAGUR’s direktør Simon Sørensen. Foto: Lagur..

Det danske drikkevand er under pres. Det samme er havmiljøet i de danske farvande. Samtidig ønsker stadig flere forbrugere og virksomheder en mere bekvemmelig hverdag med færre kalkgener. Men hvis de blødgør vandet med et kemisk blødgøringsanlæg, forringer de vandet og udleder spildevand, der går tilbage i vandets kredsløb. Dét dilemma har den danske virksomhed LAGUR sat sig for at løse.

Mens konventionelle blødgøringsanlæg anvender salt i processen og derved øger vandets indhold af natrium, har LAGUR udviklet en metode til kemifri vandbehandling. LAGUR’s, anlæg bevarer vandets naturlige sammensætning og udleder ikke spildevand, men ændrer kalkkornenes form, så de hæfter minimalt på flader og i installationer.
Dermed bidrager virksomheder og husstande ikke til en yderligere forværring af den pressede danske vandkvalitet.

Der er voksende politisk opmærksomhed på det danske drikkevand, som senest var på dagsordenen i maj ved en konference på Christiansborg om etablering af grundvandsparker. Konferencen var arrangeret af Aarhus Vand, Aalborg Forsyning, Vandcenter Syd, HOFOR og Danmarks Naturfredningsforening.
Miljøordførere deltog i en paneldebat, og miljøminister Magnus Heunicke fremlagde regeringens syn på sammenhængen mellem grundvand, drikkevand, natur og miljø. Regeringen arbejder i øjeblikket på en national arealstrategi, der blandt andet skal danne grundlag for en bedre beskyttelse af drikkevandet.

Men debatten om det danske drikkevand skal ikke kun handle om etablering af grundvandsparker og landbrugets udledning af kvælstof, mener LAGUR’s direktør Simon Sørensen.
”Vi skal ikke kun have fokus på drikkevandet, når det er grundvand, men også tænke os om, når vi forbruger vandet i vores bygninger og derefter leder det tilbage til naturen. Heldigvis får stadig flere forbrugere øjnene op for, at det ikke er nødvendigt med kemi for at få færre kalkgener, men generelt er der brug for en mentalitetsændring, hvis forbrugerne skal bidrage mere til bedre drikkevand. Ønsket om en mere bekvem hverdag uden kalkgener fritager ikke forbrugerne for et medansvar for, hvordan vores drikkevandsvaner påvirker naturen”, siger Simon Sørensen.

LAGUR har installeret flere tusinde anlæg i danske parcelhuse, lejlighedsejendomme, shoppingcentre og kontorhuse.
Virksomhedens patenterede løsning omdanner kalkkornene i vandet ved hjælp af elektromagnetisme. Derefter sørger LAGUR’s teknologi for, at forandringen af kalken fra skarpe krystaller til runde granulater bevares længe nok til, at kalken i mindre grad aflejrer sig, når vandet fordamper, så installationer lever længere, og det bliver nemmere at gøre rent.

Læs også: Vær på vagt for Legionella-smitte

Ifølge Simon Sørensen vokser andelen af kunder, der vælger LAGUR for anlæggets miljømæssige kvaliteter og ikke kun, fordi det er vedligeholdelsesfrit og billigere at installere og drive end konventionelle blødgøringsanlæg.
”Det grønne motiv og ønsket om naturligt og sundt vandt, som vi kender det, driver flere og flere kunder, men det økonomiske betyder selvfølgelig også noget. Men uanset kundens bevæggrund ved vi selv, hvad anlægget står for og er glade for hver ny installation, fordi anlægget tager hensyn til vandkvaliteten og naturen, samtidig med at det fjerner kalkgener”.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.06.2024Installator.dk

Lige om lidt skal erhvervskøretøjer have TPMS på alle dæk

17.06.2024Installator.dk

Høje danske lønstigninger kan presse konkurrenceevnen

14.06.2024Installator.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

14.06.2024Installator.dk

Alt for få elvarebiler på vejene - målet er langt væk

13.06.2024Installator.dk

Trusselsniveauet hæves for gas- og elsektoren

12.06.2024RIB Software

Sponseret

Kender du til de 10 mest almindelige udfordringer inden for kvalitetssikring og Field Management?

12.06.2024Installator.dk

Tekniq klar med omfattende program på Folkemødet

12.06.2024Installator.dk

Danmark mangler plan for anvendelse af CO2 til e-fuels

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
L-AUS ajour - Greve

Hold din viden om L-AUS ajour - hvert år

Dato

27.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

13.08.2024

Tid

09:00