Mindre specialister lever godt på KNX-markedet

Mindre installatører med speciale i KNX har succes som rådgivere for større installatører og entreprenører. KNX-produkterne og løsningerne bliver nemlig mere komplekse og stiller større krav til fagligheden.

Øget specialisering breder sig inden for KNX-området i el-branchen, hvor et voksende marked giver plads til dedikerede KNX-konsulenter, der lever af at rådgive større virksomheder.

Og tilsyneladende giver det pote at være superspecialist frem for generalist, når det gælder KNX-markedet. Det oplever Mogens Brusgaard, der er næstformand for den danske afdeling af KNX Association og salgsdirektør i distributionsvirksomheden Wexøe.

”Det burde være installatørerne med helhedssynet, der får ordrerne. Men det er de mindre virksomheder, der får succes og tjener penge. De er mere systemintegratorer end installatører”, siger Mogens Brusgaard til Erhvervsmagasinet Installatør.

Læs også: Fortrolig KNX-gruppe er et fagligt frirum

Både de lokale generalister og store landsdækkende installationsvirksomheder kan udføre velfungerende low end-løsninger med styring, der tænder lyset, når solen går ned, mens komplekse opgaver, hvor også fugtighed og kuldioxid skal måles og reguleres, går til de dedikerede småvirksomheder med mellem 1 og 15 medarbejdere, der får komponenterne til at spille sammen.

De ansatte i store installationsvirksomheder har ikke alle haft mulighed for at bruge deres tillærte KNX-viden, fordi virksomhederne har grebet markedet anderledes an og har haft fokus på større områder som energioptimering og ESCO-aftaler - og så er opgaverne gået til de dedikerede KNX-virksomheder.

”Der er flere eksempler på, at de store installatører har trukket på den specialisering, som de små har til både projektering og installation”, siger Mogens Brusgaard.

Kunderne er klar
Der er grøde i KNX-markedet, hvor produkterne er blevet mere tilgængelige for kunderne. Professor i kommunikationsnet ved Danmarks Tekniske Universitet, Lars Dittmer vurderer, at branchen har udviklet sig de seneste fem år.

Hvor markedet for intelligente bygningsinstallationer tidligere blev anset for en forretningsmæssig risiko med lang udsigt til at blive profitabel, er det nu nemmere for små virksomheder at satse på opkvalificering af medarbejdere og markedsudvikling, fordi der er kortere vej til kunderne og indtægtsgivende opgaver.?

Læs også: Nyt forum for KNX-interesserede

Tidligere var slutkunderne typisk større byggerier og industrikunder, der kunne se fordelen og fortjenesten i at styre bygninger og maskiner intelligent, men nu er KNX-produkterne blevet billigere og også tilgængelig på massemarkedet for boliger og mindre byggerier.

”For fem år siden var de store installatører først til sende medarbejderne på kursus, men nu kan en lille installatør sagtens specialisere sig i KNX-leverancer”, siger Lars Dittmer.

Flere og billigere KNX-produkter åbner markedet for intelligente bygningsinstallationer og giver plads til små installatør-virksomheder, der har specialiseret sig. Foto: Controel.

Større krav
Med udviklingen følger også stigende krav til installatørerne, der vil blive udsat for finurlige kombinationer af bygningskomponenter, der skal overvåges og reguleres. Lars Dittmer forudser, at udviklingen vil stille større uddannelsesmæssige krav til elektrikerne, der fremover vil have brug for en specialiseret uddannelse for at være tilstrækkeligt kompetente.

”Både KNX-produkter og installationsopgaverne bliver væsentligt mere komplekse, og en installationsopgave kan bestå af flere hundrede elementer i et privat hjem”, siger Lars Dittmer.

Behovet for specialisering bekræftes af fagchef Kim Ingvorsen fra det rådgivende ingeniørfirma Orbicon. Han vurderer, at de bedste KNX-fagfolk er dem, der ikke bliver forelsket i en bestemt leverandørs produkter og låser sig fast i opfattelsen af, hvordan et intelligent byggeri skal foregå.

Læs også: Schneider Electric giver sin KNX-portal et ansigtsløft

”De grundlæggende funktioner skal nok virke i byggeriet, men hvis man skal være succesfuld KNX-installatør, skal man kunne arbejde med tusindvis af komponenter. Nybyggerier får hele tiden koblet flere og flere ting på, og verden bliver hele tiden mere kompliceret med stigende fejlrate til følge”, siger Kim Ingvorsen

Behovet for at gå i dybden med løsningerne til kunderne mærker KNX-konsulent Nicolai Eggert også. Han genkender værdien i at levere præcis det, der er nødvendigt. Ekspertisen ligger ikke alene i antallet af kolleger i virksomheden, men også i det faglige niveau, påpeger Nicolai Eggert, der har etableret sig som en enmandshær, der udelukkende rådgiver om KNX og andre intelligente installationer. I stedet for at være en tung supertanker, der nådesløst bevæger sig ud af en fastsat kurs, når den én gang er sat, er han i stand til at komme tættere på netop det, kunden ønsker.

”De store installatører har systemer for kvalitetssikring og miljøstyring og kan rykke på en opgave bemandingsmæssigt, men har ikke nødvendigvis så mange ansatte, der kan det der med KNX”, påpeger Nicolai Eggert.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

18.06.2024Installator.dk

Jobindex: Drop kravet om motiverede ansøgninger

18.06.2024Installator.dk

Elvirksomheder hårdt ramt af prisstigninger

11.06.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO har vist vejen i den grønne omstilling til elbiler

10.06.2024RIB Software

Sponseret

I dag starter IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

07.06.2024Avidenz A/S

Sponseret

Pas på jeres natarbejdere, husk helbredskontrollerne

05.06.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: BIM fra A til Z – Download den her!

03.06.2024Eegholm A/S

Sponseret

Elcor slutter sig til tic elkas/Eegholm-gruppen

03.06.2024Eegholm A/S

Sponseret

Ny Group CEO for tic elkas/Eegholm-gruppen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
L-AUS ajour - Greve

Hold din viden om L-AUS ajour - hvert år

Dato

27.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

13.08.2024

Tid

09:00