Mulig milliardstor samfundsgevinst ved brintsystem

Der venter en potentiel milliardstor samfundsøkonomisk gevinst ved at lave et nedgravet brintsystem i Jylland og koble det til Tyskland. Det viser en analyse fra Energinet. Da brint er nyt i det danske energilandskab, og markedet er i en opbygningsfase, er beregningerne præget af en vis usikkerhed. Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har godkendt Energinets ansøgning om at igangsætte et modningsprojekt.

Der venter en potentiel milliardstor samfundsøkonomisk gevinst ved at lave et nedgravet brintsystem i Jylland og koble det til Tyskland. Det viser en analyse fra Energinet. Da brint er nyt i det danske energilandskab, og markedet er i en opbygningsfase, er beregningerne præget af en vis usikkerhed. Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har godkendt Energinets ansøgning om at igangsætte et modningsprojekt. Foto: Energinet. .

Der kan være store gevinster for samfundet. Foreløbige vurderinger siger 30-75 milliarder kroner frem mod 2060 ved at lave et nedgravet jysk brintsystem og forbinde det til et brintlager og det tyske og centraleuropæiske brintmarked. Det konkluderer et forstudie - et såkaldt feasibility studie – som er udført af Energinet.
Energinet har netop fået ja fra Klima-, Energi-, og Forsyningsministeriet til at sætte gang i et modningsprojekt for et jysk brintsystem, hvor de første etaper ventes at kunne stå klar i 2028. Når undersøgelserne er færdige, vil Energinet skulle udarbejde en etableringsansøgning, som ligeledes skal godkendes af Klima-, Energi-, og Forsyningsministeren.
Projektet vurderes - under en vis usikkerhed - at kræve en investering på mellem 10 og 22 milliarder kroner (2023-priser) for ledningsanlæg og senere kompressorstationer.

”Det er en stor investering, men der kan potentielt være en betydelig samfundsøkonomisk gevinst at hente. I de scenarier, som vi har undersøgt, giver en investering i brintinfrastruktur et samfundsøkonomisk overskud på mellem 30 og 75 milliarder kroner. Derfor vil vi gerne fortsætte med projektet og undersøge det mere grundigt”, siger Energinets administrerende direktør Thomas Egebo og fortsætter:

”Danmark har store planer om at udbygge vind- og solenergi, og en del af den grønne strøm kan omdannes til brint. Det vil hjælpe os med både herhjemme og i resten af Europa at erstatte fossile brændstoffer i tung industri, skibsfart og luftfart. En stor del af den grønne brint kan eksporteres til Tyskland, hvor der opstår et enormt behov for grøn energi, efterhånden som industrien skal droppe olie, kul og naturgas”.

Thomas Egebo peger på, at brintinfrastruktur understøtter de politiske ambitioner om at udbygge havvind i Nordsøen og dermed gøre Danmark til Europas grønne kraftværk. Faktisk kan ambitioner om flere hundrede gigawatt havvind sandsynligvis kun lykkes med brintinfrastruktur. Selv ikke et markant udbygget elnet i Danmark og nabolande vil kunne transportere så store mængder strøm.

Energinet har over mange måneder forberedt et potentielt dansk brintsystem. Blandt andet har Energinet og den tyske gas-TSO, Gasunie, undersøgt, hvordan Danmark kan tilknyttes den overordnede, fremtidige europæiske brintinfrastruktur, European Hydrogen Backbone.
Desuden er det blevet undersøgt, om en af de to eksisterende gasforbindelser over den dansk-tyske grænse kan konverteres til brinttransport. Energinet og Gasunie konkluderede den 12. maj 2023 i en fælles analyse, at dansk brinteksport allerede i 2030 kan nå 15 TWh – til sammenligning var det samlede danske elforbrug i 2022 32,7 TWh.
Feasibility studiet kortlægger blandt andet kommende brintproducenters behov. Prognoser indikerer, at brintproduktionen frem til 2030 kan vokse til 1.400.000 tons brint årligt, og på længere sigt vil brint- og power-to-X-produktion udgøre en stor del af det forventede mange gange større danske elforbrug.
Energinets forslag til et overordnet brintsystem kobler store brintproducenter til et brintlager og eksport til Tyskland. Der vil blive behov for brintrør, som kobler indenlandsk produktion og forbrug. Adgangen til et brintsystem kan også levere stor værdi til forbrugere, der ønsker at videreforarbejde brint til PtX-produkter.
Baseret på tilkendegivelser fra aktørerne vil behovet for overordnet brintinfrastruktur i første omgang være i Jylland.

Læs også: Krydstogtskibe i Aarhus tanker landstrøm fra elnettet

Ud over at brint kan bidrage til, at flere brancher kan droppe olie, kul og gas, kan brintproduktionen få en vigtig rolle for balancering af elsystemet og dermed den danske elforsyningssikkerhed.
Brintfabrikker og power to x-anlæg medfører et meget stort elforbrug. Producerer de fleksibelt – når der er masser af strøm fra vindmøller og solceller – kan de bidrage til at opretholde den helt nødvendige balance mellem elproduktion og elforbrug. Brintfabrikkerne vil også kunne sælge balanceringsydelser, de såkaldte systemydelser, til Energinet, og derved tjene penge på deres fleksibilitet.

Folketinget fordelte roller
Folketingspartierne bag ”1. Delaftale om Ejerskab og drift af fremtidens danske rørbundne brintinfrastruktur” besluttede 23. maj 2023 at:
• Energinet som udgangspunkt forbinder grænseoverskridende rørbunden brintinfrastruktur til et dansk modtagerpunkt, offshore rørbunden brintinfrastruktur og grænseoverskridende brintrør på tværs af landet til et brintlager, en såkaldt backbone.
• Evida som udgangspunkt forbinder indenlandske brintproducenter og -forbrugere og kan tilslutte disse til et sammenkoblet brintsystem.
• Opgaven som systemansvarlig virksomhed varetages af Energinet.

Energinets undersøgelser af et konkret brintmodningsprojekt vil blandt andet omfatte:
• Etablering af sikkerhedsmæssige og tekniske designkriterier for brint
• Udvikling af forretnings- og finansieringsmodel for brintinfrastruktur
• Udvikling af markedsmodel og systemdriftsfilosofi
• Indhentning af bindende tilsagn fra markedet (inspireret af ”Open Season” kendt fra metangasbranchen)
• Implementering af brintregulering
• Investeringsanalyse og business case
• Koordinering af milepæle, beslutninger med videre med Gasunie, markedsaktører og myndigheder

Efter Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets godkendelse af Energinets ansøgning til at undersøge og modne et konkret brintprojekt, ventes undersøgelsen nu at være færdig i slutningen af 2024 eller begyndelsen af 2025.

- PiB

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

28.02.2024Installator.dk

Caverion skal installere ladestandere til Circle K’s erhvervskunder

28.02.2024Installator.dk

Bekymring i metalindustrien for mulig faldende ordrenedgang

12.02.2024Fagerhult AS

Sponseret

Intellingent belysning - Undgå spild af lys, energi og plads

02.02.2024Installator.dk

Kiona indgår rammeaftale om energistyring med Rema 1000

09.01.2024Installator.dk

Fjernvarmedirektør: Vi lader stort varmeoverskud gå til spilde

05.01.2024Installator.dk

Danfoss opkøber software-forretning til effektivisering af fjernvarme

08.12.2023Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric deltager i COP28 og kommer med klart opråb

29.11.2023Installator.dk

Kunstig intelligens skal sikre lav-temperatur fjernvarme i etageboliger

Jobmarked

Se alle

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main